На що звертати увагу під час купівлі житла

Обрану квартиру дивляться двічі – вранці і ввечері

Купівля нерухомості - більш відповідальний крок, ніж оренда. І набагато складніший. Ви винайняли квартиру, пожили, не сподобалось - переїхали в іншу. Щодо купівлі-продажу можна зробити так само, але це коштуватиме надто дорого.

Є кілька важливих речей, про які слід пам'ятати під час купівлі житла.

Гроші

У бюджеті на придбання нерухомості потрібно врахувати кошти на додаткові витрати. 1% від вартості житла потрібно буде сплатити до Пенсійного фонду. Близько $100-200 коштуватимуть нотаріальні послуги. Можуть бути ще додаткові витрати.

Зазвичай покупець визначає свій бюджет, виходячи з платоспроможності, а не реалій ринку. І виходить, що людина має $50 тис., а їй подобається житло за $60 тис. Бо це і є стала ціна по ринку.

Середня ціна однокімнатної квартири в дев'ятиповерхівках - $40 тис. У 16-поверхівках - $45 тис.

У одному районі завжди можна знайти різні варіанти житла за певну суму. Наприклад, середня ціна однокімнатної квартири в дев'ятиповерхівках - $40 тис. У 16-поверхівках - $45 тис. Типова ситуація - людині більше подобається житло за $45 тис., але має $40 тис. У такому випадку треба або позичити ці $5 тис., або змінити пошук - переключитися на квартири у 9-поверхівках.

Документи

В Україні діють державні акти щодо норм укладання договорів купівлі-продажу нерухомості. У головному з них йдеться про те, що розрахунки між фізичними особами обсягом понад 150 тис. грн мають відбуватися у безготівковій формі. Люди часто не дотримуються цих вимог, розраховуються готівкою. Це може стати прецедентом для визнання договору купівлі-продажу недійсним, оскільки норми закону були недотримані. Тому цим правилом не треба нехтувати.

Довіреності на квартиру часто підробляють. Була така ситуація, попросили довірену особу організувати відеозв'язок із власником. Нічого страшного, що він знаходиться в іншому місті України чи іншій країні. Інтернет ніхто не скасовував, можна зробити відео дзвінок. Після цього представники власника десь "загубилися". Через деякий час з'ясувалось, що шахраї підробили довіреність. Власником житла була пенсіонерка, яка мешкає в передмісті Києва. Вона і не знала, що племінники продають її квартиру.

Довіреності на квартиру часто підробляють

Буває, що людина себе починає накручувати і залучати зайвих спеціалістів. Наприклад, працює з рієлторським агентством і додатково запрошує свого юриста. Якщо цей фахівець мав практику проведення угод купівлі-продажу - немає питань. А якщо він працює юристом футбольної команди і про купівлю-продаж чув віддалено, то це ускладнює процес.

Не варто нехтувати попереднім договором. Коли покупець висловлює намір придбати саме цю квартиру і передає невеликий завдаток, який входить у вартість квартири. І так само власник підтверджує наміри продати житло саме цій людині. Обидві сторони підписують нотаріальну угоду. Зазвичай вона коштує в середньому 1,5 тис. грн. Кожна із сторін при цьому спить спокійно, тому що свої зобов'язання вони підтвердили підписами та грошима.

Те саме з агентством нерухомості. Потрібно укласти договір про надання послуг з пошуку нерухомості. Бо має бути відповідальність сторін. Прописане чітке технічне завдання, якому має відповідати нерухомість, яку шукає клієнт.

На ринку завжди є середньовизначена ціна. Візьмемо, наприклад, спальний район Києва - Троєщину. Тут однокімнатна квартира з документами в новобудові, що на етапі введення в експлуатацію, або вже введена, коштуватиме $38-40 тис. При цьому площа житла складе 42-44 кв. м. Якщо йдеться про вторинний ринок, то за ті ж гроші можна придбати однокімнатку площею 33-36 кв м. Якщо дивитися в бік двокімнатних квартир, вони будуть дорожчими десь на $5-7 тис. На стільки ж 3-кімнатна квартира буде дорожчою від 2-кімнатної. Це якщо ми дивимось в межах одного проєкту в одному районі.

Насамкінець радив би оглянути обрану квартиру декілька разів - удень та ввечері. Поспілкуватися з сусідами, консьєржем, обійти навколо будинку. Приїхати на вихідних, подивитися як вивозять сміття. Адже купівля власного житла - це емоції. І вони мають бути позитивними.

Сергій Курганов, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі