Молюсь, аби з'явився український де Голль

Славнозвісна промова генерала фантастично резонує з нашими сучасними реаліями

Відомо, що ідейні підвалини П'ятої республіки були вперше викладені за 12 років до її заснування – у відомій промові генерала де Голля в норманському містечку Байо, яка була присвячена другій річниці висадки союзників у Нормандії. Згодом сподвижник де Голля правник Мішель Дебре втілив ідеї, вперше сформульовані генералом у цій промові, в Конституції 1958 року, яка досі є Основним законом Франції.

Місцями ця славнозвісна промова фантастично резонує з сучасними українськими реаліями. Просто заміняй "Франція" на "Україна" та "французи" - на "українці" – і дивуйся, наскільки актуально звучать слова, вимовлені далекого 1946-го року. Спробуємо?

"...юридично та фактично державна влада має право так називатися лише в тому випадку, якщо виражає вищі інтереси нації та спирається на довіру громадян. Зводити будівлю державних інституцій на інших підвалинах означає будувати на піску та ризикувати, що ця будівля знову завалиться за першої ж кризи, які так часто спіткають нашу країну."

Юридично та фактично державна влада має право так називатися лише в тому випадку, якщо виражає вищі інтереси нації та спирається на довіру громадян

"... Україна досі чекає на Конституцію, яка б була створена для неї і яку б вона могла прийняти з легким серцем. Втім, якщо є підстави засмучуватись, що належну конституційну будівлю досі ще не зведено, то, з іншого боку, кожен погодиться, що краще трохи почекати на якісний результат, аніж отримати зроблений нашвидкуруч симулякр".

"Як результат чисельних потрясінь, які ми пережили, в нашому суспільстві накопичилась отрута, що живить нашу давню схильність до розбрату й суперечок. Останні неймовірні випробування, що випали на нашу долю, лише погіршили становище."

"Справа в тому, що колотнеча й хаос мають своїм прямим наслідком неповагу громадян до владних інституцій. І тоді достатньо найменшого приводу, аби виникла загроза диктатури".

"Сказаного досить, аби зрозуміти, наскільки нашим новим демократичним інститутам потрібно самим фактом свого існування врівноважити нашу перманентну політичну колотнечу. Для нас, особливо в тому місці та часі, де ми перебуваємо, це питання життя та смерті, бо на кону добробут, незалежність та саме існування України!"

"Колись стародавні греки питали в мудрого Солона: "Яка конституція найкраща?". Солон відповідав: "Скажіть мені насамперед, про який народ і про яку добу йдеться?". Сьогодні ми говоримо про українську націю та складний і небезпечний час. Будьмо такими, якими ми є, і приймемо нашу добу такою, якою вона є. Попри величезні виклики ми маємо досягти успіху в докорінному оновленні країни, яке принесе кожному українцеві більше добра, більше безпеки, більше радості та зробить нас чисельнішими, сильнішими та доброзичливими один до одного.

Ми маємо зберегти свободу, яку так важко відстояли. Ми маємо піклуватись про долю України, якій належить подолати чисельні перепони на своєму шляху до міцного миру. Ми маємо поділитись з нашими братами-землянами усім найкращим в нас, аби допомогти нашій старій нещасній матері Землі.

Вся наша історія – це низка трагедій, коли ми роз'єднані, та великих злетів, коли ми, як вільна нація, об'єднані під проводом сильної держави

Будьмо ж далекоглядними та наполегливими як у опрацюванні, так і в дотриманні норм свого власного суспільного життя, які мають слугувати нашому єднанню, замість того, аби шукати - як ми це постійно робимо - приводів для розколу. Вся наша історія – це низка трагедій, коли ми роз'єднані, та великих злетів, коли ми, як вільна нація, об'єднані під проводом сильної держави".

Майбутній український Дебре в нас, сподіваюсь, вже є. Залишається молитись, аби Господь послав нам українського де Голля...

Для поборників активної українізації та дерусифікації українського інформаційного простору, пропоную перекласти цей історичний виступ державною мовою. Бо французький оригінал, англійський та російський переклади знайти в інтернеті неважко, а от українською про другу промову генерала де Голля в Байо навіть статті у Вікіпедії немає...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі