ЄС мав би відмовитися від практики "піврічних" санкцій проти Росії

Існує ризик їх скасування або пом'якшення

Євросоюз вирішив продовжити на пів року економічні санкції проти Росії. Вони стосуються російського банківського сектору, сфер оборони та енергетики, а також торгівлі товарами подвійного призначення.

Економічні санкції – найдошкульніші для Кремля, і завдають суттєвих збитків економіці агресора. Добре, що Євросоюз їх досі тримає. Та очевидно також, що ця щопіврічна практика продовження давно втратила сенс.

Нинішнє продовження - вже 11-те, якщо рахувати від грудня 2015-го.

Раніше, у березні того року, Євросоюз прив'язав уже існуючі економічні санкції до свіжоспечених Мінських домовленостей - виконання яких також мало завершитися до кінця 2015-го. Звісно, нічого не сталося. Тож у грудні ЄС продовжив санкції на наступні пів року, за шість місяців знову, і так донині.

Можливо, у березні 2015-го піврічний термін для економічних санкцій проти Росії ще мав сенс – однак зараз його немає й близько. І відразу з двох причин.

Перша – Росія гарантовано не забереться з Донбасу до липня 2021-го. Та й після нього теж. Наївно сподіватися, що за пів року щось зміниться у поведінці Кремля. Крім іншого, щопіврічне продовження санкцій несе ризик їх скасування або пом'якшення – адже для цього досить і голосу "проти" від бодай однієї країни ЄС. А Кремль активно над цим працює.

Друга – прив'язка санкцій до катастрофічних для України Мінських домовленостей.

"Комплекс заходів" з виконання Мінського протоколу є планом Кремля з поновлення впливу над Україною

Можливо, 2015-го в когось були ілюзії чи неповне розуміння, але ж тепер очевидно: "комплекс заходів" з виконання Мінського протоколу є планом Кремля з поновлення впливу над Україною. Адже там не лише про припинення вогню, а й про вибори на контрольованих Росією територіях, амністію для бойовиків, "особливий статус" регіону в українській Конституції та інше. Виходить, що і до виконання всього цього прив'язані санкції Євросоюзу проти Росії? Виглядає абсурдно.

Тож природними і логічними були би постійні економічні санкції ЄС проти Кремля, зі скасуванням їх після повної деокупації регіону. А також відкріплення їх від "Мінська". Власне, так і було до березня 2015-го, адже ці санкції Євросоюз запровадив ще в липні 2014-го, підсиливши їх у вересні того року.

Анатолій Марциновський, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі