Чилі сприяє швидкому спалюванню калорій. Але ця дія короткочасна

Надмірне споживання викликає печію

Натуральні спеції є на кожній кухні. Одні люди використовують тільки сіль, перець і лавровий лист, інші мають цілий арсенал прянощів, спецій і приправ, щоб надати стравам особливий смак і аромат. Але крім своїх кулінарних властивостей, прянощі й спеції проявляють і корисні властивості. В першу чергу впливають на апетит і травлення.

Крім того, спеціям приписують деякі чудодійні властивості. Наприклад, прискорення обміну речовин, спалювання калорій та сприяння втраті ваги. Тому, досить часто, їх можна бачити в "схемах схуднення", причому небезпечних для здоров'я. Додавання у їжу перцю чилі дає деяку користь для організму, але це зовсім не те, чого ви очікуєте.

Звичайно, дуже хочеться, щоб знайшлася така чудова їжа: з'їв – і немає зайвої ваги. Але потрібно розуміти - схуднути, не докладаючи до цього ніяких зусиль, не можна. "Жироспалювачів", які нібито, дозволять нам бути стрункими безтурботно не існує.

"Жироспалювачів", які нібито, дозволять нам бути стрункими безтурботно не існує

Що ж такого чудесного у відомій і широко використовуваній спеції перцю чилі? Спробуємо розібратися.

Капсаїцин - основний активний інгредієнт червоного перцю чилі. Від вмісту цього алкалоїду залежить пекучість перцю. Коли ми їмо перець, він подразнює температурні й больові рецептори, що викликає відчуття тепла.

Відомо, що капсаїцин підвищує рівень тестостерону, позитивно впливає на імунітет, на рівень холестерину в крові та на стан кишкової мікрофлори. Так само відзначають, що регулярне вживання капсаїцину може знижувати ризик серцево-судинних і респіраторних захворювань.

Пов'язують це з термогенними властивостями капсаїцину, який підвищуючи температуру тіла, впливає на швидке "спалювання калорій" і знижує ризик набору ваги. З цієї причини він часто зустрічається в складі різних "спалювачів" жиру в формі біологічно активних добавок, або додається в інші модні "зілля".

З цього приводу хочу дати коментар. Підвищення температури тіла короткочасне, інтенсивність обміну речовин підвищується незначно.

У своїй практиці зустрічала людей, які перець чилі додавали мало не в усі страви: "їли й з борщем, і з тістечками", але при цьому страждали ожирінням.

Однак позитивні властивості капсаїцину і відповідно перцю чилі, безумовно, мають місце. Але це не означає, що почавши вживати велику кількість перцю ви захистите своє здоров'я відразу найближчим часом - через кілька тижнів або місяців. Перець чилі мав вплив на здоров'я тих, хто використовував його регулярно і тривало, значно більше, ніж пару місяців.

Також капсаїцин використовується в кремах і мазях для зовнішнього застосування при ревматичних захворюваннях і м'язових болях. А крім того його використовують ще як "секретну зброю" в помаді - невелика кількість злегка подразнює шкіру губ і робить їх більш пухкими. Все - заради краси.

Перець чилі хоч і має корисні властивості, ним не варто зловживати. Він подразнює слизову травного тракту

Важливо відзначити, що перець чилі хоч і має корисні властивості, ним не варто зловживати. Він подразнює слизову травного тракту, може викликатися біль в шлунку і кишківнику, печію.

З цієї причини про нього краще забути людям з гастритом, виразковою хворобою шлунку і дванадцятипалої кишки, іншими захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту, стенокардією, гіпертонією, аритмією, патологіями печінки та нирок. Також може завдати шкоди тим, хто страждає на бронхіальну астму.

Боротися з надмірною вагою за допомогою одних тільки спецій марно. Тому краще зберігати здоровий глузд і робити ставку перш за все на збалансований раціон, фізичну активність і зміну способу життя. Тільки тоді можна безпечно позбутися зайвих кілограмів і уникнути побічних ефектів нерозумного використання "чудодійних" засобів для схуднення.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі