Зеленський свідомо руйнує конституційний лад України

Це злочин проти Української держави й українського народу

Якщо погортати стрічку новин, то складається враження, що найбільші фріки в Україні – судді Конституційного суду. І, певною мірою, так і є. Бо послухавши "Звуки Му", які видає його честь Олександр Тупицький, починаєш підозрювати, що в прізвищах людських закодовано певний сенс.

Тренд, як це вже часто трапляється, задала програма "Bihus-info", представивши 2 листопада журналістське розслідування маєтностей суддів КСУ. Герої програми володіють непоясненними статками. Точніше, все пояснити можна на рівні банальної ерудиції. Тільки довести нічого не можна. А якщо ще точніше, то досі ніхто й нічого доводити не збирався.

Принагідно, хочу передати полум'яний привіт очільнику НАБУ – нашій священній корові – Артему Ситнику. Я не дарма назвав його "священною коровою". Бо тільки духовною близькістю з індійською культурою можна пояснити дзен, який піймав пан Ситник, і тепер ніхто і ніщо не може потривожити супокій його духу. Пане Артеме, ми живемо в тривожну епоху. Але тільки ви, перебуваючи на посаді, яка передбачає нескінченні конфлікти, можете зберігати цілковиту незворушність і практикувати культ нічого-не-роблення.

Утім суть справи не тільки в тім, що дебет і кредит суддів КСУ не сходяться. І не тільки в тому, що окремі з них аж ніяк не Соломони судочинства. Суть ще й у тому, що КСУ – це конституційний орган, повноваження, порядок формування та діяльності якого чітко прописані в ХІІ розділі Конституції. А це означає, що які б нарікання в нас не були щодо діяльності КСУ, ані "скасувати" його, ані "розпустити" не лише неможливо, а й небезпечно, бо такі дії руйнують конституційний лад України.

КСУ – це конституційний орган, повноваження, порядок формування та діяльності якого чітко прописані в ХІІ розділі Конституції. А це означає, що які б нарікання в нас не були щодо діяльності КСУ, ані "скасувати" його, ані "розпустити" не лише неможливо, а й небезпечно, бо такі дії руйнують конституційний лад України

2 листопада президент Зеленський взяв участь у програмі "Свобода слова" на телеканалі ICTV. Серед гостей студії були й відомі профі-борці з корупцією. Скажу чесно, програма справила на мене враження. Особливо слова президента: "Навіть, якщо не працюватиме КСУ – це стабільність". Справді? А на мою думку, це колапс конституційного ладу. Бо жодні спори, предметом яких є конституційна юрисдикція – поділ влади, відповідність НПА Основному Закону, конфлікт центр–регіони тощо – не матимуть легітимного способу розв'язання.

Справило враження і підлабузництво гостей студії. Намір президента (абсолютно антиконституційний!) розпустити КСУ не лише був активно підтриманий, а й підкидалися пропозиції відправити Верховну Раду на дострокові вибори, якщо парламентарії не проголосують за законопроект президента.

Цікава картина вимальовується. КСУ президенту не подобається. І він вважає, що Конституція йому не писана. ВР має неухильно реалізовувати всі його примхи. Бо, як ми пам'ятаємо, розпускати парламент йому вже не страшно. Питання: а що ж тоді подобається президенту? Звісно, Андрій Єрмак.

До слова, пане президенте, це про ваш Офіс у Конституції жодної згадки. Але там докладно прописано вузький коридор ваших повноважень і повноважень інших конституційних органів.

30 жовтня в програмі "Свобода слова Савіка Шустера" Марина Ставнійчук висловила варте уваги зауваження: спостерігаючи за тим, як впродовж каденції президента Зеленського його представники виступають у КСУ, складається враження, що президент свідомо й послідовно йшов на конфлікт із КСУ, аби ліквідувати його.

Пані Ставнійчук – відома й досвідчена юристка. І вочевидь, її спостереженню варто довіряти. Однак, якщо це так, то те, що ми називаємо "конституційною кризою", – не випадковість, а реалізація президентом чіткого плану з ліквідації конституційного судочинства, а отже й позбавлення України легітимного інституту, вповноваженого розв'язувати конституційні спори. А це означає, що президент свідомо і послідовно веде країну до тотальної кризи, зміст якої – злам конституційного ладу.

Те, що до суддів КСУ є претензії – не викликає сумніву. Але вирішення цієї проблеми є. І воно лежить у правовій площині. Алгоритм такий: слідство, яке веде НАБУ; обвинувачення, з яким виступає САП; вердикт, який виносить Вищий антикорупційний суд.

Те, що до суддів КСУ є претензії – не викликає сумніву. Але вирішення цієї проблеми є. І воно лежить у правовій площині. Алгоритм такий: слідство, яке веде НАБУ; обвинувачення, з яким виступає САП; вердикт, який виносить Вищий антикорупційний суд

Принагідно, ще раз переказую привіт нашому дзен-буддисту.

Але той шлях, який пропонує Зеленський, – це шлях до розвалу країни. І нині є підстави вважати, що президент обрав цей шлях свідомо. А це – злочин проти Української держави й українського народу.

І що з цим робити? – можете ви мене спитати.

А ви не запитуйте. Ви ж бо знаєте відповідь. Вона чорним по білому записана в Конституції – стаття 111.

Валентин Бушанський, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі