Морква знижує ризик розвитку онкологічних захворювань

Добре впливає на стан шкіри, нігтів і волосся

Ви чули, що в моркві багато цукру та високий глікемічний індекс? Хочу розказати правду про моркву та чому варто включити її у раціон.

Морква низькокалорійний овоч 34 - 45 ккал на 100 г, містить від 5,1 до 9 г вуглеводів на 100 г та 3,6 г клітковини. Схожі показники має капуста, квасоля та спаржа. 100 г сирої або вареної моркви покриває майже 200% потреби у бета - каротині, який є провітаміном вітаміну А. Великий плюс - доступна в усі пори року.

Морква здавна відома, як чудовий засіб для підтримки хорошого зору.

Вживання овоча сповільнює процес вікової макулярної дистрофії сітківки ока, що є головною причиною втрати зору в літньому віці.

Вживання овоча сповільнює процес вікової макулярної дистрофії сітківки ока, що є головною причиною втрати зору в літньому віці

Цей ефект забезпечується якраз високим вмістом антиоксиданту бета-каротину.

Морква має протипухлинну дію та знижує ризик розвитку онкологічних захворювань завдяки двом сполукам: бета-каротину та фолькарінолу. Бета-каротин нейтралізує вільні радикали, які є причиною пухлин та запобігає старінню. А фолькарінол є чимось на зразок природного пестициду для боротьби з грибковою інфекцією. Фалькарінол захищає моркву від процесів гниття під час зберігання.

Однак бета-каротин діє за умови, якщо він постачається у природній формі разом з їжею. Дослідження показали, що біодобавки з бета-каротином не приносять користі. Крім того, це жиророзчинний нутрієнт, тому овочі, що містять каротин, доцільніше вживати у вигляді салатів і вінегретів, заправлених нежирною сметаною, йогуртом або рослинною олією.

Морква має універсальний смак, тому використовують для різних страв: супів, пирогів та тортів. Чудовий спосіб додавати до десерту або смузі.

А для того, щоб організм отримав фалькарінол сповна, моркву необхідно споживати в сирому вигляді, або варити чи запікати її цілою, розрізаючи на шматочки вже безпосередньо перед їжею.

Також в моркві є залізо, кальцій, калій, фосфор і вуглеводи. Крім позитивного впливу на зір, морква чудово впливає на стан шкіри, слизових оболонок, нігтів і волосся. Вона поставляє клітковину, яка регулює роботу кишківника та дає довшу ситість після їжі.

Морква чудово впливає на стан шкіри, слизових оболонок, нігтів і волосся

Морква має трохи солодкий смак, але не така солодка, як фрукти. Легко перетравлюється. Ці два фактори роблять її ідеальним овочем для немовлят. Саме морква найчастіше перша їжа при грудному харчуванні.

Ви мабуть чули, що варена морква має високий глікемічний індекс (ГІ) 70 – 80? І тому часто звучала порада не зловживати морквою, якщо хочете мати гарну фігуру. Але за результатами нових досліджень моркву віднесено все ж до продуктів з низьким ГІ. У сирої моркви ГІ нижчий - 20, а очищеної й вареної - 49.

Глікемічний індекс вареної моркви зростає до 49, оскільки процес термічної обробки полегшує її травлення та підвищує доступність інгредієнтів. В такої моркви свої плюси.

Тому, знаючи користь, варто включати моркву в своє меню: вона дешева, широко доступна і смачна. Насолоджуйтеся нею без будь-яких сумнівів!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі