Трамп намагається зняти із себе відповідальність за коронавірусне пекло

Президент США сипле звинуваченнями то на адресу ВООЗ, то на адресу Китаю, бо скоро вибори

Минулого тижня президент США Дональд Трамп оголосив про намір припинити фінансування Всесвітньої організації охорони здоров'я через неадекватне реагування на епідемію коронавірусу. Цього тижня - підтвердив намір Сполучених Штатів відправити в Китай слідчих для розслідування спалаху Covid-19, звинувачуючи Пекін в приховуванні точної інформації про поширення вірусу в країні. Але Китай, природно, відхиляє подібні запити американців.

В принципі, законних підстав для пред'явлення звинувачень Китаю у зв'язку з пандемією коронавірусу немає. У міжнародному праві мало уваги приділено викликам у сфері охорони здоров'я, тобто практично немає документів, які дозволяють врегулювати дане питання з того боку, про який говорить Трамп. Подібні статті є лише в кількох конвенціях, однак і їх ніхто ніколи не застосовував, - пише Ілія Куса для "Главреда".

Законних підстав для пред'явлення звинувачень Китаю у зв'язку з пандемією коронавірусу немає

Якщо трапиться спроба пред'явити Китаю звинувачення або претензії у зв'язку з поширенням коронавірусу в світі, спираючись на міжнародне право, це буде прецедент. Однак зробити це буде непросто. Адже одна справа - звинуватити країну в акті агресії, коли її збройні сили напали на іншу країну, і є цілком конкретний факт. І зовсім інша справа, коли йдеться про непрогнозовані катаклізми.

Версія про те, що Китай спеціально "заварив кашу" з коронавірусом, абсолютно безпідставна. Ніяких фактів, що підтверджують її, немає. Якщо так, то на яких підставах і які звинувачення можна висувати Китаю?

Пандемії, епідемії складно контролювати. Ми ж не можемо звинуватити Конго в тому, що трапилася Ебола... З такою ж логікою можна звинувачувати карибські країни в тому, що з їхніх берегів почався ураган, який дійшов до берегів США, а вони вчасно не попередили американців. Це маячня!

Пандемії, епідемії складно контролювати. Ми ж не можемо звинуватити Конго в тому, що трапилася Ебола

Теоретично претензії на адресу Китаю можливі. Однак навряд чи буде якась глобальна позиція щодо дій китайців у період епідемії. Та й не думаю, що американці спробують довести справу до кінця, спираючись на міжнародне право, адже адміністрація Трампа вже кілька років демонструє, що їй плювати на міжнародне право, вони скептично до нього ставляться, як і до ООН в цілому...

Тому, швидше за все, все обмежиться позовами американців. Наприклад, група розлючених жителів Техасу подасть колективний позов проти китайської влади за те, що ті не запобігли розповсюдженню епідемії, і американці постраждали від неї. Таке цілком можливо.

Однак дуже сумніваюся, що якимось чином Китай вдасться змусити виплатити компенсації тощо. Оскільки немає важелів примусу держави до подібних дій, навіть в міжнародному праві. Що тоді говорити про якісь приватні позови... З якого дива Китаю платити за позовами в Нью-Йорку чи Вашингтоні, якщо цього захотів Трамп?

У такому випадку між США і Китаєм може розгорітися конфлікт, аж до збройного. Або ж ніяких позовів не буде в принципі, і цю справу "замнуть".

Найімовірніше, все це залишиться на рівні посткарантинних інформаційних воєн. Тему будуть мусолити, американці і китайці звинувачуватимуть один одного в пандемії, розроблятимуть версії, почнуть з'являтися всякі доповіді, страшні розслідування і дослідження. Але, в підсумку, ніхто нічого не доведе.

Американці і китайці звинувачуватимуть один одного в пандемії, розроблятимуть версії, почнуть з'являтися всякі доповіді, страшні розслідування і дослідження. Але, в підсумку, ніхто нічого не доведе

До того ж, Трампу навряд чи вдасться реалізувати свій намір відправити американських слідчих в Китай для проведення розслідування. Пекін відмовляється приймати їх у себе, і він має повне право так чинити. І це цілком логічна реакція Китаю. Уявіть, якби Москва сказала, що хоче відправити слідчих в Україну, щоб зрозуміти, як почалася війна на Донбасі. Як думаєте, дозволила б Україна таким російським слідчим приїхати? Звісно, що ні, адже це питання особистої безпеки країн.

Крім того, США і Китай знаходяться в стані "холодної війни". Тому, природно, китайці будуть проти приїзду американських слідчих. Так само будуть противитися і американці, якщо раптом китайці захочуть відправити у США своїх слідчих. Адже була версія про те, що коронавірус в Китай занесли американські військові... Потім, правда, цю версію самі ж китайці і спростували.

Я вважаю, що головна мотивація Трампа, коли він сипле звинуваченнями то на адресу ВООЗ, то на адресу Китаю - відбілити себе перед виборами в США. Все, що зараз робить Трамп щодо Китаю, пов'язане з виборами.

Все, що зараз робить Трамп щодо Китаю, пов'язане з виборами

Якщо порівняти поведінку Трампа в грудні 2019 року - січні 2020 року і зараз, стане ясно, що вся його риторика - не про коронавірус, а про майбутні президентські вибори. У січні, коли загроза для Штатів не була такою очевидною, Трамп писав, що США на 100% готові до епідемії, що в Америці найкраща медицина і лікарі у світі. Більш того, він навіть дякував Сі Цзіньпіну, захоплюючись зусиллями китайців в боротьбі з коронавірусом, за те, що вони вчасно відреагували і не довели число заражених до мільйонів. А тепер, через два місяці, Трамп раптово різко змінює свою риторику і звинувачує у всіх бідах китайців. Причому до середини березня і сам Трамп не оголошував надзвичайного стану в США і стверджував, що коронавірус - це просто застуда.

Тепер Трампу необхідно якось пояснити свою безпечність. Адже до нього в США зараз стали пред'являти претензії і питати, чому він стверджував, що все добре... Йому потрібно якось пояснити провал національної системи охорони здоров'я, оскільки нинішня ситуація в США, які є лідером за кількістю заражених на коронавірус - це справжній провал. І винні в цьому не китайці або ВООЗ, а самі американці.

В принципі, претензії Трампа на адресу ВООЗ теж звучать дивно. Пред'являти претензії ВООЗ в тому, що вона не стала глобальним координатором, не можна, бо вона і не повинна була ним ставати.

Взагалі, пандемія Covid-19 показала, що ніякої глобальної координації в сфері охорони здоров'я в світі не існує. І це говорить не на користь людства, не на користь міжнародної спільноти. ВООЗ зробили такою, яка вона є: слабкою, без глобального мандата. ВООЗ не може поїхати в Китай тоді, коли захоче і провести розслідування. У неї обмежені функції і повноваження. У ВООЗ, як і у всій ООН, немає достатніх важелів впливу на ті чи інші країни, особливо коли це стосується великих держав.

ВООЗ зробили такою, яка вона є: слабкою, без глобального мандата

По суті, повторилася ситуація з Радою безпеки ООН. Згадайте, як у 2014 році Україна раптово зрозуміла, що Радбез ООН не може вирішувати проблеми, тому що у держав-членів є право вето, і вони цим правом користуються. Так Радбез ООН утилізували як ефективну організацію, хоча це було зрозуміло від початку.

З ВООЗ сталося те саме - відбулася утилізація ВООЗ. І це добре, бо підштовхне організацію до перегляду свого функціоналу. Так, як є, тривати більше не може: з одного боку, Всесвітня організація охорони здоров'я перетворюється на посміховисько, з іншого - сумно, коли немає глобальної координації, адже так все закінчується трагедією.

Тому вся мотивація Трампа, коли він сипле звинувачення на адресу Китаю та ВООЗ, зав'язана виключно на електоральній історії. Він намагається зняти відповідальність з себе і перекласти її на когось іншого, відвернути увагу і відіграти назад проблеми в економіці. Прагнення Трампа скоріше перезапустити економіку провокує протести в США, причому протестують в основному штати, які вагаються. Їхні голоси Трампу дуже потрібні на виборах.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі