Коломойський і Сурков стали мимовільними союзниками українських державників

Тих, хто бажає перешкодити польоту Андрія Єрмака, дуже багато

Український президент Володимир Зеленський, який зробив боротьбу з корупцією в оточенні попередника однією з головних тем власної передвиборчої кампанії, практично ніяк не відреагував на появу відеозаписів, на яких, як люблять говорити в Києві, "людина, схожа" на брата глави президентського Офісу Андрія Єрмака, щосили торгує прибутковими посадами і обіцяє підтримку родича та інших чиновників з оточення Зеленського.

За часів Порошенка такий убивчий компромат навіть на чиновників з куди скромнішими можливостями впливу на главу держави призводив до масової істерії, вимог негайних відставок не тільки цих чиновників, а й самого глави держави. Зараз же про необхідність розслідування говорять тільки деякі журналісти і кілька депутатів від правлячої партії "Слуга народу" (ну і, зрозуміло, опозиційні політики). Професійні антикорупційні активісти, що прославилися чудовим перетворенням боротьби з корупцією в предмети рухомого і нерухомого майна, як води в рот набрали. І це зрозуміло. Боротьба з корупцією в Україні завжди була не стільки подвигом, скільки засобом пересування, який допомагав деяким найбільш успішним антикорупціонерам наблизитися з соціальної точки зору до найменш успішних корупціонерів. Перефразовуючи Черчилля, якщо корупція - це нерівномірний розподіл багатства, то показна боротьба з нею - це нерівномірний розподіл убозтва, - пише Віталій Портников для "Грани.Ру".

Професійні антикорупційні активісти, що прославилися чудовим перетворенням боротьби з корупцією в предмети рухомого і нерухомого майна, як води в рот набрали

Проте важливо зрозуміти, хто зацікавлений в ослабленні позицій глави президентського Офісу, якого останнім часом називають мало не "віце-президентом" країни - такий великий його вплив на главу держави. І тут виявляється, що тих, хто бажає перешкодити польоту Андрія Єрмака дуже багато. Це просто "Вбивство у "Східному експресі" якесь!

Перший в черзі, звичайно ж, олігарх Ігор Коломойський. Єрмак виграв апаратну війну з його колишнім адвокатом і першим головою Офісу президента Андрієм Богданом і домігся усунення з посад багатьох висуванців першого президентського фаворита. А для Коломойського, який стурбований розслідуванням його успішної діяльності в Сполучених Штатах, питання безальтернативного впливу на Зеленського та контролю над владними структурами - в буквальному сенсі слова питання виживання. Якщо в причетності олігарха до ослаблення позицій Єрмака можна ще сумніватися, то зв'язок Коломойського з фактичною втратою Зеленським впливу на парламентську більшість очевидний: всі критично важливі для країни рішення на недавній позачерговій сесії українського парламенту прийняті тільки завдяки підтримці націонал-демократичної опозиції.

Коломойський може прагнути замінити главу Офісу Зеленського. Сурков - парламентера на російському напрямку

Але з іншого боку, є і ті, хто не в захваті від зусиль Єрмака на російському напрямку. Поліпшення відносин з Москвою як раз в інтересах Коломойського, але з реалізацією нового "плану Козака" можуть не погоджуватися не тільки українські патріоти, а й союзники відставного помічника президента Росії Владислава Суркова, який вміє "топити" конкурентів. Коломойський може прагнути замінити главу Офісу Зеленського. Сурков - парламентера на російському напрямку. Будь-який новий чиновник, який не буде погоджуватися з пропозиціями Дмитра Козака і займе більш послідовну і артикульовану позицію у відстоюванні українських національних інтересів, знову змусить Кремль пограти в радикалізацію конфлікту. А тут без Суркова не обійтися.

При цьому і Коломойський, і Сурков виявляються мимовільними союзниками українських державників, які не хочуть повзучої капітуляції країни і створення різних там консультативних рад з представниками "народних республік" окупованого Донбасу. При цьому голоси цих самих державників рятують Зеленського в парламенті, а сам він намагається врятувати Єрмака. Адже ніякого іншого чиновника, якому Зеленський міг би довіряти - і з точки зору керівництва країною, і з точки зору переговорів з людьми Путіна, - в оточенні президента вже не залишилося. Всі решта - це просто "95 квартал", трупа Зеленського і її адміністратори.

Президент намагається з усіх сил. Генеральна прокуратура, яка після зміни керівництва вважається повністю підконтрольною главі держави і керівнику його Офісу, порушила вже чотири кримінальні справи... ні, не проти брата Єрмака, а проти депутата від "Слуги народу", який оприлюднив скандальні записи. Втім, в українських умовах такий підхід ніколи не закінчувався добре для самих чиновників, а тільки посилював скандал і збільшував кількість його жертв. Зеленський вже незабаром зможе в цьому переконатися.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі