Туреччина підвищує ставки і на кордонах Європи, і в Сирії

Війна змінилася

Предметно щодо ситуації в Сирії.

Сьогодні був день повітряних боїв за домінування над Ідлібом. Сирійські війська, усвідомивши нарешті, що турецькі безпілотні літальні апарати - це повний капець, почали на них цілеспрямовано полювати.

В результаті, два турецьких ударних безпілотники "Anka-S" збили в районі сходу провінції Ідлібу. Це суттєво, бо таких БПЛА у Туреччини чи 6, чи 8 штук загалом (врахуйте ще кілька знищених в Лівії). Ще кілька розвідувальних БПЛА знищели протягом доби.

Туреччина не зволікала, і завдала удару у відповідь - збила два сирійських Су-24. Пілоти катапультувалися на підконтрольну уряду територію. Ще, якщо вірити Міноборони Туреччини, були знищені три системи ППО сирійців.

Туреччина не зволікала, і завдала удару у відповідь - збила два сирійських Су-24

Тим часом, на землі протурецькі бойовики за підтримки терористів коаліції "Тахрір Аш-Шам" і екстремістів "Ісламської партії Туркестану" під прикриттям турецької артилерії продовжили контрнаступ на півдні Ідлібу, захопивши сьогодні ще шість населених пунктів.

А ось в районі міста Саракеб на сході провінції Ідліб у бойовиків день був невдалим. Сирійська армія стримала всі атаки противника, і навіть зуміла відкинути його, і повернути під контроль два селища - Кафр-Батт і Дадіх південніше Саракеба. Зараз йдуть бої ще за два сусідні містечка - Джубас і Сан.

Тим часом, на півдні Сирії в провінції Дараа відбулись цілком собі очікувані події, про які я писав ще рік тому.

Озброєні бойовики різних антиурядових груп, які колись офіційно "примирилися" з урядом в 2018 році, зробили кілька одномоментних, скоординованих нападів на урядові військові об'єкти в як мінімум семи населених пунктах провінції.

Епіцентром "повстання", як його вже охрестили західні ЗМІ, які дуже люблять натягувати все, що відбувається на Близькому Сході на свою улюблену "арабську весну", став місто Ас-Санамайн. Лихоманить і міста Тафас, Даель, Шаджара, Босра і ін.

Сирійці вже почали адаптуватися до того, що вони тепер воюють зі значно грізнішим і технологічно розвинутішим противником

Детально пояснювати причини таких хвилювань я зараз не буду. Якщо коротко - провал реінтеграції територій з боку уряду, терор з боку радикалів, які не змирилися із закінченням війни, перерозподіл тіньових бізнес-потоків після закінчення конфлікту на цих землях в 2018 році, і підтримка бойовиків з боку частини друзів Сирії і зовнішніх спецслужб, в тому числі, як мені здається - турецьких, з огляду на ситуацію в Ідлібі. Турки завжди були активними (разом з Катаром і Йорданією) на півдні Сирії з 2011-2012 років.

Явно видно, що війна реально змінилася. Сирійці вже почали адаптуватися до того, що вони тепер воюють зі значно грізнішим і технологічно розвинутішим противником. Недооцінка сил Туреччини в повітрі і можливостей їх ударних БПЛА добряче потрусила їх, і тепер вони змінюють тактику.

Сама Туреччина продовжує підвищувати ставки і нагнітати обстановку, як на кордонах Європи, так і в Сирії перед зустріччю з Путіним 5 березня в Москві.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі