Потрібно дозволити користуватися гаджетами під час ЗНО

Правила сформовані на основі заборон

Процедурі, за якою проводять ЗНО в Україні, - більше 10 років. Наразі увесь світ рухається вперед у технологіях освітніх вимірювань. По-перше, за кордоном вони проводяться на цифрових носіях. Ми ж досі це робимо на папірцях.

По-друге, там давно вже перевіряють рівень сформованих компетенцій. Ми, у свою чергу, перевіряємо рівень знань, причому розріджених, за принципом знайти у них прогалину. Світ від цього давно відійшов.

По-третє, українські випускники обмежені правом складати зовнішнє оцінювання кілька разів упродовж року і вибирати кращий результат. Через те, що ми використовуємо неефективні технології, абітурієнти складають його всього раз на рік. Держава могла б організувати одне тестування за бюджетні кошти і кілька разів за гроші вступника, але тоді б він міг вибрати кращий результат.

Потрібно сформулювати питання таким чином, щоб вони вимагали не репродукцію знань, а використання і застосування їх у практичній діяльності

По-четверте, правила написання українського ЗНО складали в той період, коли не було великої кількості гаджетів і можливості їх ефективного використання. Вони сформовані на основі заборон і в багатьох випадках приниження гідності учасників тестування.

Особисто б я дозволив користуватися гаджетами під час зовнішнього оцінювання. Однак для цього потрібно сформулювати питання таким чином, щоб вони вимагали не репродукцію знань, а використання і застосування їх у практичній діяльності.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі