У земельній реформі сховали корупційну схему

Втішає одне – в держбюджеті немає таких грошей

Немає зараз в країні важливішого питання, ніж боротьба за свободу сільськогосподарських земель.

З радіо, телевізора та інтернету звучать гнівні промови депутатів, які виступають "проти", полум'яні заяви чиновників, які схиляють "за". Зелена більшість, зібрана в чийсь єдиний кулак, синхронно тисне на зелені кнопки, запалюючи зелене світло нової економічної ери в житті України. Беруть участь всі, у всіх є думка і впевненість у тому, що вона правильна. Що важливо - ніхто не сумнівається, що прийняття закону покладе початок нової епохи - народного щастя, миру і благоденства, - пише Іван Компан для NV.ua.

Чи потрібно проводити земельну реформу? Однозначно так! Для такої заяви не потрібно бути фахівцем в сільському господарстві, досить вірити в цивілізаційні процеси. За винятком п'яти-шести ортодоксальних режимів, всі країни світу дозволяють продаж землі. І це найкраще підтвердження того, що проводячи реформу, країна йде правильним шляхом з погляду еволюції економічних відносин. Навіть і обговорювати нічого.

За винятком п'яти-шести ортодоксальних режимів, всі країни світу дозволяють продаж землі

Чи дасть земельна реформа той ефект, до якого готують країну? Чи виправдає реальний результат оптимістичні очікування апологетів реформи? У короткостроковій перспективі, напевно, дасть. З точки зору стратегічного розвитку - не впевнений, що на сільському господарстві потрібно робити такий акцент і формувати у людей очікування того, що реформа змінить наше життя до невпізнання, звичайно ж, у кращу сторону. Є сумніви. Навіть у розвинутих країнах, де корупції немає або вона незначна, аграрну галузь навряд чи можна вважати локомотивом економічного процвітання. Тим паче на ринках, що розвиваються... Досвід дуже сільськогосподарської Аргентини показує, що економічного прориву може і не статися. Ринок землі там є, але економічного процвітання немає. Його з'їли популізм і корупція.

І, до речі, якщо деякі ініціативи, супутні нашій земельній реформі, будуть впроваджені, то цілком може статися, що вона, замість соціальної справедливості та економічного процвітання, нехай і короткострокового, про які всі твердять, принесе нові плоди корупції, а разом з ними і "грона гніву".

Класичним популізмом бачиться обіцянка держави роздати кредити під 3-5% тим, хто буде скуповувати землю

Як би нам не рвонути за класичною схемою - популізм народжує корупцію. В даному випадку, класичним популізмом бачиться обіцянка держави роздати кредити під 3-5% тим, хто буде скуповувати землю. До речі, хотілося б розуміти - три або п'ять? Різниця-то чимала. І, взагалі, звідки взялися ці ставки? Чому не 5-7%, наприклад? Але, на мій погляд, найголовніше - чому не ринкова ставка? Ми ж знаємо, що будь-яке відхилення від ринку провокує зловживання, особливо, в середовищі, де контролюючі органи відверто слабкі і корумповані.

Не вдаючись в деталі, виходить, що можна взяти у держави гроші під 3-5%, а потім позичити їх назад по 15%, купивши ОВДП. Це ж геніально. Ви запитаєте, як провернути таку комбінацію, та ще й, коли з боку держави буде жорсткий контроль? Створити схему - це взагалі не проблема. Що у нас немає талановитих "фінансових інженерів", які вміють прокласти правильне русло державного грошового потоку?

"Корупційний спред" тільки на один мільйон гектарів землі становить від $220 до $260 мільйонів

Звісно є. Навряд чи вони поїхали на будівництво в Польщу або збір врожаю в Португалію, а навіть, якщо і знаходяться за межами батьківщини, то де-небудь в Лондоні чи Москві. Як ви розумієте, у наш високотехнологічний вік для розробки "схеми" фізична присутність її творця в країні зовсім необов'язково. Так що, не сумнівайтеся, що в процес включаться "кращі уми країни", особливо, коли мова йде про потік такої сили. А сила - немаленька! Тільки на покупку одного мільйона гектарів по $2,2 тисячі, як оцінює Мінекономіки, має бути виділено $2,2 мільярда. Різниця між ринковою і пропонованою державою відсотковими ставками становить 10-12%. Іншими словами "корупційний спред" тільки на один мільйон гектарів землі становить від $220 до $260 мільйонів. Є над чим попрацювати, особливо з огляду на, що йдеться не про один мільйон гектарів.

Тільки уявіть, яке дієве добриво для корупції. Втішає одне - в держбюджеті, по-моєму, немає таких грошей на виплати, і заяви про дешеві кредити - просто чергова байка від влади, щоб зміцнити в народі віру в соціальну справедливість. Так що, як це не парадоксально звучить - наші злидні можуть вберегти нас від чергового витка корупції, залишивши все на рівні обіцянок і дешевого популізму!

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі