Влада натякає, що готова укласти угоду з дияволом

Компроміс з Коломойським – це капітуляція держави перед олігархом

Видання Financial Times знову підірвало бомбу серед інвесторів в Україну. Цього разу статтею про те, що Україна шукає шляхи компромісу з Коломойським. І що цей компроміс - не розмова про те, як він поверне $5,5 млрд, відразу або частинами. Це той компроміс, який завжди називали червоною лінією всі західні партнери. Це той компроміс, який може закрити перед Україною можливість співпраці з МВФ. Це той компроміс, який, фактично, є капітуляцією держави перед олігархом. І це прекрасно розуміють інвестори. Це прекрасно розуміють в МВФ. Але це можуть не розуміти деякі люди в Україні.

Чого хоче Коломойський? Він хоче захистити свої активи. І це зрозуміло. Ми можемо його зрозуміти, але в українських платників податків інший інтерес. Їхній інтерес - отримати компенсацію за ті $5,5 млрд, які були вкладені в капітал ПриватБанку при його націоналізації. Тому і виник суд в Лондоні, адже від українського правосуддя мало очікувань. І зараз Коломойський хоче зробити все, щоб Україна припинила його переслідувати в Лондоні, що дозволить йому розморозити свої активи.

Коломойський хоче зробити все, щоб Україна припинила його переслідувати в Лондоні, що дозволить йому розморозити свої активи

Тому ми і чуємо про різного роду пропозиції, які роблять афілійовані з Коломойським люди, що потрапили зараз до верхівки української влади. Ідея завжди одна й та сама - попросити 20, щоб отримати 10. Що б вони не говорили про компенсацію олігархові, мова завжди йде про його бажання позбутися суду Лондона. І, на жаль, тепер про можливий компроміс говорять найвищі чиновники країни.

Чому компроміс неприпустимий? З одного боку - це питання справедливості та правопорядку. З іншого - питання наслідків для економіки. Втрата МВФ - це втрата якоря, який утримує нас під час економічного шторму. Але це важко. Питання справедливості - ближче всім.

Уявіть собі, що злочинець скоїв зґвалтування. Він повинен піти в суд. Але в суді пропонують компроміс. Який полягає просто в тому, що його відпустять. Ось так само і з ПриватБанком. Націоналізація ПриватБанку була ключовим елементом по очищенню банківського сектора. Націоналізація ПриватБанку пройшла мирно і законно, під кураторством наших міжнародних партнерів. Аудит і розслідування після націоналізації виявили, що ПриватБанк працював як пилосос, виводячи гроші вкладників на рахунки пов'язаних осіб. І саме це призвело до витрат усіх платників податків в розмірі $5,5 млрд. І тепер, коли злочинець вже близький до покарання, він отримує "політичне вікно можливостей", через яке летять пляшки із запальною сумішшю і статті в Financial Times, де говорять про компроміс. І вони потрапляють у ціль. І ті інвестори, які ще місяць тому були фанатами нової України, починають говорити про те, що глибоко розчаровані, і бути реформатором - це складніше, ніж просто жартувати або виглядати як хіпстер.

Інвестори, які ще місяць тому були фанатами нової України, починають говорити про те, що глибоко розчаровані

Як ми зрозуміємо, що влада готова укласти угоду з дияволом? Поки ж вона на це тільки натякає. Ключове тут - рішення в апеляції окружного адміністративного суду. Зрозуміло, що цей суд ніколи не приймає рішення, виходячи з законності. Репутація цього суду добре відома. Але поки навіть плівки НАБУ нічого не похитнули. Цей суд повинен скоро прийняти рішення за позовом Коломойського. Вже зовсім скоро. І очевидно, що це буде політичне рішення української влади. І якщо в цьому суді апеляція визнає націоналізацію незаконною, то це означатиме, що український президент прийняв рішення про компроміс з Коломойським. Зараз президент має величезну владу. І вона ж є величезною відповідальністю. І в цьому випадку його відповідальність - не укладати угоду з дияволом. Якщо суд прийме рішення на користь Коломойського - угода з дияволом буде скріплена підписом. А сам Зеленський стане спільником Коломойського.

Чи можна виграти від угоди з дияволом? Ні, навіть отримавши короткострокові плюси. Але потім він обов'язково повернеться за вашою душею. А тут і їх не буде. Тому що весь оптимізм щодо України і її реформ тоді вивітриться миттєво. І економічне зростання зміниться втечею всіх і вся, що відіб'ється і на курсі гривні, і на доходах населення. А той, хто укладає угоду, стає назавжди рабом диявола, адже він тепер пов'язаний з ним одним злочином. І що б ти не робив потім, це вже не можна змінити. А суспільство отримає нову мораль. Мораль пірата. Коли неважливо, що ти зробив. Важливо, що ти зміг застосувати силу, і тобі нічого за це не було. І це стане уроком для всієї країни. Яка, здавалося, почала вибирати цивілізований шлях, де законність важлива, а репутація коштує дорого.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі