Президент зможе легко загальмувати процедуру імпічменту

Що буває, коли ускладнюють складне

Верховна Рада прийняла закон про імпічмент президенту. З порушенням регламенту. Але. Президент пообіцяв – президент зробив. Піпл захаває. Людям треба прості та швидкі рішення. А владі - галочки в графі "виконано".

Тим більше, нинішньому президенту переживати немає за що. У нього 254 народних депутати, що повністю унеможливлює процедуру імпічменту.

Правда, у Януковича теж була більшість у парламенті. Частина якої, після його втечі з Києва, з 22 лютого 2014 року голосувала уже в руслі вимог Революції гідності. Депутати мімікруть під впливом громадської думки та бажання самозбереження. Це – аксіома.

Людям треба прості та швидкі рішення. А владі - галочки в графі "виконано"

Спочатку трохи теорії. Імпічмент навіть за вимогами Конституції провести складно. Точніше майже неможливо. Бо для остаточного рішення необхідно було набрати три четвертих конституційного складу.

Три четвертих це – на хвилинку – 337 з половиною депутатів. Пів депутата – це такий прокол (прикол?) в Основному законі, який автоматично збільшує число до більшого цілого. Загалом – 338 депутатів. Щоб було зрозуміліше – будемо рахувати з іншого боку. 26 місць у парламенті пустуватимуть доки РФ не віддасть окуповані території. 450-338-26=86. Плюс один, щоб заблокувати. Тобто, щоб провалити рішення про імпічмент, президент має заручитись підтримкою лише 87 нардепів.

А тепер уявімо ситуацію, що президента таки звинувачують у злочинах чи державній зраді. Чисто гіпотетично – він підписав капітуляцію перед Кремлем чи провів таку шокову терапію в економіці, що не сподобалось українцям. Народ повстав, а депутати різко стали на бік вулиці (самозбереження – пам'ятаєте?). І трьома чвертями проголосували за імпічмент. Що робити президенту? Правильно – подавати до суду про порушення процедури прийняття закону, за яким його відправили у відставку. У нас так цілі зміни до Конституції скасували, а тут "якийсь" закон. Все – процедура імпічменту загальмувалась.

Якщо хочете реального імпічменту - простіше внести зміни у Основний закон

А тепер до практики. Якщо у когось колись виникне бажання відправити президента у відставку. 338 депутатів для імпічменту - це більше, ніж потрібно для змін у Конституцію України. Тому, якщо хочете реального імпічменту - простіше внести зміни у Основний закон (дві сесії Верховної Ради плюс 300 голосів). Спростити процедуру імпічменту.

І ще. Як показує практика, складність процедури імпічменту не уберігає президента від усунення з посади. Фьодоричу ж імпічмент так і не оголосили. Але йому це не допомогло.

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі