Популізм зник разом із завершенням виборів. Магія якась

Економічні плани здорової країни

Відбулося засідання під керівництвом президента, де було окреслено плани з реформування України.

Важко сказати, яке диво сталося до цього. Але популізм зник разом із завершенням виборів, і тепер озвучені плани, які давно потрібні економіці України, і яких давно чекають інвестори. І тепер під цими планами підписалося все керівництво України. Як це стало можливо, зрозуміти важко. Прямо магія якась. І якщо раніше можна було сказати, що ми багато разів залишалися на другий рік і в 17 років закінчили тільки 5-й клас, то тепер можемо здати шкільну програму і програму МВФ екстерном.

Тепер можемо здати шкільну програму і програму МВФ екстерном

Звичайно, це все треба ще реалізувати, але плани більш ніж радують. І якщо це буде реалізовано, то зростання в 5% стане мінімальною позначкою, від якої буде відштовхуватися українська економіка. А сам випадок України, як на антиелітарний порядок денний і за допомогою популістської мобілізації населення провести ключові реформи, які зазвичай зустрічають опір, зокрема й у населення. Якщо реформи продають ось так, то це претендує на Нобелівську премію в економіці.

І так, якщо ці реформи будуть реалізовані, то програму МВФ ми закінчимо достроково. Просто збудеться мрія противників реформ, коли МВФ нам буде більше не потрібний. Як і говорилося, щоб це сталося, треба просто провести реформи і оздоровити економіку. Якщо, звичайно, не трапиться світової кризи. Але це та подія, яка від нас абсолютно не залежить. І головне не зробити нічого, щоб зруйнувало нашу макроекономічну стабільність і співробітництво з Фондом зараз. А тут привіт окружному адміністративному суду й Ігорю Валерійовичу Коломойському. Поки що єдиному чорному лебедю, який може з'явитися з України.

Ключове, що було окреслено:

Ринок землі. Законопроект повинен бути розроблений і прийнятий в цьому році. Це дуже позитивна і давно очікувана реформа. Звичайно, якщо її модель буде робочою і з мінімальними обмеженнями. Інакше ефект на економіку буде мінімальним. У випадку з реалізацією ліберальної реформи ми можемо отримати ефект в додаткових 2% зростання ВВП щорічно. Більш того, ця реформа може стати тим найдовгоочікуванішим сигналом інвесторам, що в Україні їх чекають. Як колись була приватизація Криворіжсталі, після якої черги з інвесторів шикувалися в Борисполі.

Земельна реформа може стати тим найдовгоочікуванішим сигналом інвесторам, що в Україні їх чекають

Закон про концесію і проведення пілотних проектів з концесії двох портів. Це добре і давно очікувано. І як спосіб залучити інвесторів і як елемент боротьби з корупцією.

Закон про Спліт. Закон нарешті дозволить Нацбанку регулювати ринок страхових послуг, куди пішли всі схеми після очищення банківського сектора. Закон більше двох років лежав у парламенті і припадав пилом, тому як захисники схем не давали дістатися до ще одних авгієвих стаєнь фінансового ринку.

Активізація великої приватизації. Це важливо. Хоча тут буде питання, чи знайдемо ми покупців на пропоновані активи. На жаль, багато хто з підприємств вже перетримати. З іншого боку, розширюється список доступних до приватизації об'єктів і це добре.

Закон про Службу фінансових розслідувань. Найважливіша зміна. Силовики є найбільшою проблемою для підприємців та інвесторів, поряд із судами. І зробити так, щоб всі ці СБУшники не мали права підходити до бізнесу, було б дуже правильно. І не тільки СБУшники, а й поліцейські, прокурори і зомбі з начебто прикритої податкової поліції. І давно очікувано.

Силовики є найбільшою проблемою для підприємців та інвесторів, поряд із судами

Повна лібералізація валютного ринку. Просто добре. І продовжить вже наявний процес.

Посилення системи Прозорро. Те, що називають "Друга закупівельна революція". Зараз можна закрити дірки, які навидумують собі рішали і розширити систему для оренди держвласності. Тут навіть пояснювати не треба, чому це важливо і добре.

Легалізація азартних ігор. Величезний тіньовий потік повинен бути виведений на світ. Слід вести мову як про казино в п'ятизіркових готелях, так і "масові азартні ігри" і букмекерства. Зрештою, саме після заборони азартних ігор всі ці лотереї стали виникати в кожному підворітті. А все просто — платити СБУшнику, поліцейському чи прокурору дешевше, ніж платити податки. І, звичайно, фантастикою б стало, якби це завершилося створенням українського Лас-Вегаса в степах під Одесою. Ось це нацпроект так нацпроект.

Єдиний шлях до наведення ладу — це легалізація видобутку бурштину

Легалізація видобутку бурштину. Можна скільки завгодно стукати кулаком на зустрічах з чиновниками і тасувати їх, але це змінить лише ім'я людини, яка отримує винагороду від незаконних копачів. Тому єдиний шлях до наведення ладу в цій сфері — це легалізація видобутку.

І це тільки основні пункти. На жаль, поки що є тільки розмови про реформу митниці, але не чути кроків з фіскалізації. Можливо, тому що це якраз та реформа, яка могла б викликати великі протести, бо виводить з тіні велику кількість процесів і грошей, які отримують дуже багато людей. І важливо розуміти, що поки всі товари не будуть враховані, не буде касового апарата в смартфоні при будь-якому продажу в Україні, буде йти контрабанда. У той же час, до цього звучали подібні плани, і будемо сподіватися, що вони поки що просто не озвучені. Щоб не "будити лихо" завчасно, бо "лихо" б зібрало черговий податковий Майдан з вимогою, що не можна примушувати маленьку людину платити податки.

При цьому, важливо говорити і про те, що ми не почули про низку небезпечних новацій, які мали б сумнівний ефект для економіки і згубні для співпраці з МВФ. Ніхто не знижує тарифи адміністративними методами, забули про податок на виведений капітал і поки що відставлена в бік амністія капіталу.

З негативного в економіці поки що тільки чергова поступка евробляхерам

З негативного в економіці поки що тільки чергова поступка евробляхерам. Але якщо помістити на вагах "популізм" проти "структурні реформи", то євробляхери це дрібниця, яку можна порівняти з невеликою жертвою богу популізму.

Тепер просто залишилося чекати, як це буде реалізовано. І хотілося б, щоб при цьому не порушувалися правила, зокрема й у парламенті. Не можна реформи, які повинні встановити верховенство права робити з порушенням законів. Так не працює. А відсутність верховенства права зараз залишається головною проблемою України. Тому так приємно чути про нову судову реформу. І так важливо, щоб вона, нарешті, була справжньою. А справжня судова реформа повинна встановлювати верховенство права і не може будуватися на безправ'ї.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі