Перемога "Слуги народу" швидко може стати пірровою

Чи потрібні Зеленському місцеві вибори?

252 депутати за попередніми даними отримає партія "Слуга народу" в парламенті. Це навіть не більшість. Це - 60% від реального складу парламенту.

На хвилі популярності зрозуміло, що у партії обговорюють питання проведення місцевих виборів. По-перше, як в анекдоті, це красиво…

Я зараз не буду торкатись конституційності перевиборів. Правова свідомість українців наскільки низька, що ми готові дозволити владі, яка має підтримку в 60%, порушувати закони. Ну як порушувати – ніхто його порушувати не буде. Просто закриватимемо очі на те, що закони чи Конституцію будуть змінювати під інтереси конкретної влади. Доки в "Слуги народу" є підтримка більшості українців, вони можуть робити будь-що. Без загроз революцій.

Іншого шансу зірвати куш у місцевих радах у "Слуги народу" не буде. Проведення строкових місцевих виборів – в жовтні наступного року – точно не дасть їм 60% місць. Тому бажання провести їх "зараз" - природне. Бо ціль будь-якої партії – захоплення влади.

Але відразу виникає інше питання. А чи потрібно це конкретно Зеленському. В широкому розумінні. У розумінні тих, хто складає мозковий центр Офісу президента.

У "Слуги народу" повністю відсутня реальна партійна структура на місцях. У них немає лави запасних

У "Слуги народу" повністю відсутня реальна партійна структура на місцях. У них немає лави запасних. Своїх запасних. 252 депутати формальної більшості - різношерстий конгломерат. Їх завели різні групи впливу, що скористались короткою лавкою запасних, кадровим голодом у самого Зеленського.

Тому зараз ніхто в партії не знає, наскільки дієвою буде монобільшість. І наскільки гострими – внутрішні суперечки. Бренд об'єднав виборців, але чи стане сам лише бренд об'єднуючим для депутатів. Перші суперечки спливуть під час розподілу місць в уряді та комітетах Верховної Ради. І тоді для Офісу президента буде зрозуміліше, що для місцевих виборів вони мають два варіанти. Перший – перемогти, але завести до місцевих рад під своїм брендом такі ж самі різні групи впливу. І поставити свій імідж у залежність від поведінки людей, яких вони реально не контролюють. Або другий варіант – розбудувати партійну структуру. І, під час чергових виборів у жовтні 2020 року, - можливо і не перемогти. Але отримати впливові фракції, яких буде контролювати саме команда Зеленського, а не якісь групи впливу.

Яке рішення прийме влада – сказати складно. Бо перемога, як я вже і казав – це красиво. Але за короткої кадрової лавки запасних вона швидко може стати пірровою.

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі