Путін став заручником своєї великої брехні

Росії краще безчестя, ніж правда

9 березня 2020 року розпочнеться суд у справі про знищення пасажирського літака "Малайзійських авіаліній" російською ракетою "Бук".

Зрозуміло, що сама Росія цей суд не визнає. Зрозуміло, що вона не видасть правосуддю злочинців, яким пред'явила звинувачення Міжнародна слідча група. Зрозуміло, що на самому суді будуть намагатися говорити саме про цих людей, які формально не представляють російську державу, а служили так званій Донецькій народній республіці, яку поспіхом вигадали Путін і Сурков для "повсталих шахтарів Донбасу", - пише Віталій Портников для "Грани.Ру".

Ніякі пройдисвіти з ДНР не могли б отримати контроль над російською військовою установкою і скористатися нею

І тим не менше це буде суд над Росією - над ким же ще! Бо в ході цього процесу практично неможливо буде приховати той очевидний факт, що без узгодження зверху, без участі вищого політичного і військового керівництва країни ніяк не можна було здійснити перевезення ракетного комплексу на територію України і сам запуск ракети, яка знищила літак. Ніякі пройдисвіти з ДНР не могли б отримати контроль над російською військовою установкою і скористатися нею. Та й не їхня це війна, вони були лише ширмою для російської армії, яка звично вторглася в чужу країну і почала гатити в її небі ракетами - так, можливо, щоб знищити українську військову авіацію, вбити захисників сусідньої країни. Але від цього злочин не виглядає менш огидним.

У Путіна і компанії за п'ять років було чимало можливостей уникнути цієї ганьби. Ніхто з найпершої хвилини після загибелі Боїнга не сумнівався, чиїх це рук справа, - всі безглузді російські звинувачення на адресу Києва лише зміцнювали усвідомлення цієї непорушної істини. Але, разом з тим, не було і немає впевненості в тому, що "кремлівські" збили літак навмисно. У цьому й полягав їх єдиний шанс уникнути відповідальності і засудження. Вони могли визнати сам факт знищення літака, пояснити його трагічною помилкою, вибачитися перед родичами загиблих, виплатити компенсацію.

Росії простіше піти під суд, ніж вибачитися перед родичами ні в чому не винних людей

Але Путін й інші виявилися заручниками ще однієї своєї великої брехні - брехні про неучасть Росії у війні на Донбасі, брехні про "повсталих шахтарів" - замість правди про російських військових, диверсантів і найманців, які влаштували українцям весь цей нескінченний кошмар. Росії краще брехати про Боїнг, ніж сказати правду про те, що вона влаштувала війну в Україні. Росії простіше піти під суд, ніж вибачитися перед родичами ні в чому не винних людей. Росії краще безчестя, ніж правда. Саме тому 20 березня 2020 буде суд над нею, а не над якимось там безглуздим Гіркіним.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі