Туреччина і Росія домовилися щодо Сирії

Наступ сирійської армії відкриє нові можливості для учасників конфлікту

У Сирії ескалація бойових дій. Урядові війська пішли в наступ на позиції бойовиків на північному заході країни. Операцію назвали "Світанок Ідлібу".

У нас якось про це зовсім не пишуть. Мабуть, Сирія вже не в моді. Хоча, навіть в англомовних ЗМІ ситуацію висвітлюють досить мляво, одноманітно і нецікаво, ніби в тягар.

Це вперше за останні півтора року, коли ситуація зрушила з мертвої точки, а навколо провінції Ідліб - останнього анклаву антиурядових сил - почалися бої.

За останні кілька діб сирійська армія захопила близько 10 селищ, два великих міста і дві стратегічні висоти на північному заході провінції Хама, перебивши бойовикам лінії постачання і вийшовши на відстань прямого удару по південно-західній частині провінції Ідліб. Знову таки, це перший прогрес сирійської армії з 2014 року.

За останні кілька діб сирійська армія захопила близько 10 селищ, два великих міста і дві стратегічні висоти на північному заході провінції Хама

Судячи з усього, Туреччина і Росія все-таки домовилися.

РФ, під тиском сирійців, які ще в кінці квітня почали нагнітати навколо Ідліб, вдалося вмовити турків дати мовчазну згоду на обмежену військову операцію. Тому, всю провінцію Ідліб наступ охоплювати не буде. В обмін на це, Анкара, швидше за все, отримає підтримку РФ і нейтралітет Дамаска в питаннях вирішення "курдського питання".

Навіщо їм все це? Тут логіка наступна.

Для Сирії ця обмежена військова операція неймовірно важлива. Вони покращують свої переговорні позиції, підсилюють тиск на анклав бойовиків, отримують територіальну перевагу, захопивши складно доступні місця в горах, а також можуть вирішити проблему гострого дефіциту палива. Після посилення санкцій США проти Ірану і початку блокади Єгиптом іранських танкерів у портах, різко впав імпорт Сирією іранського палива. Єдина можливість уникнути колапсу і вирватися з цієї ситуації - знайти альтернативні маршрути поставок. Один з них - Туреччина. Але для цього потрібно розблокувати траси, що сполучають турецький Газіантеп з сирійським Алеппо, і далі на Дамаск і Латакію. Військова операція якраз вирішує це питання.

Руками сирійської армії можна придавити екстремістів і терористів "Аль-Каїди", що виявилися не надто лояльними до Анкари

Для Туреччини обмежена військова операція Дамаска, хоча і ризикована, але також може принести свої дивіденди у вигляді відродження регіональної торгівлі, зближення з РФ і Іраном (даючи йому можливість обходити американські санкції), і посилення тиску на курдів. А заодно руками сирійської армії можна придавити екстремістів і терористів "Аль-Каїди", що виявилися не надто лояльними до Анкари.

Нарешті, для Росії - це важлива дипломатична перемога. З одного боку, вони задовольняють вимоги свого союзника Дамаска, даючи йому можливість відвоювати частину територій, а з іншого боку - зберігають альянс з Туреччиною, накладаючи територіальні обмеження на операцію.

Для Росії - це важлива дипломатична перемога

До того ж, це питання безпеки російських військових. За останні 5 днів російську базу "Хмеймім" в Латакії обстрілювали з території Ідліб як мінімум тричі. Військова операція може придушити ці точки обстрілу.

Наступ сирійської армії відкриє нові можливості для учасників конфлікту в Сирії, і змінить статус-кво, що змусить їх скорегувати свої позиції, а це значить, що найближчим часом Сирія "затухати" в інформаційному полі не збирається.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі