Україна завжди реагувала на російський імперіалізм бурлеском

Попит на "сильну руку" не прижився

Безумовно позитивним аспектом обрання Зеленського є те, що Україна ще раз гучно, на весь світ заявила: вона таки не Росія.

Ви можете собі уявити, щоб росіяни замість Путіна обрали президентом Петросяна?

І для цього є глибинні причини.

Російський політичний стиль - це тяжкий і помпезний "ампір", до одуріння серйозний. Зусібіч вороги, "Москва - Третій Рим", "єдиний захист від чужих драконів - це завести власного", вот ето всьо.

Натомість українська колонія завжди реагувала на російський ампір бурлеском, травестією, пародією. Тому в них "Россіада" Хераскова (1779), а в нас "Енеїда" Котляревського (1798).

Останні вибори ще раз показали, що попит на "сильну руку", попри війну, в Україні так і не прижився.

Натомість обрати "ватажком" суто пародійного, травестійного персонажа - це крок у значно більше українському дусі, ніж може здатися на перший погляд.

Звичайно, такі українські експерименти з владою за часів реальної війни проти сусідньої імперії є смертельно небезпечними.

Такої політичної культури, як ото формується в нас, немає ніде в Європі

Але, якщо Україна після цього взагалі виживе і збережеться як незалежна держава, вона вже точно й гарантовано не буде "Мало-Росією". Такої політичної культури, як ото формується в нас, немає ніде в Європі.

Тільки б не дати зараз вітчизняним та закордонним хижакам роздерти на шматки те, що нам вдалося зберегти і навіть зміцнити після 2014 року.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі