Закладаємо основи майбутньої економічної кризи

Історія нас нічому не вчить

Останні 20 років українська економіка постійно зростає на 3-5, а інколи 10 відсотків на рік. Але чому ми живемо погано? Бо час від часу накопичуємо проблеми в економіці і отримуємо кризу. Криза може початись через міжнародну кризу, як в 2008-му, або через війну, як в 2014-2015 роках. Але первинні причини кризи саме в проблемах економіки.

Більше того, навіть, коли економіка зростає, ми витрачаємо більше, ніж заробляємо. Негативний поточний рахунок означає, що ми продаємо іншим країнам товарів та послуг менше, ніж купуємо. Тобто накопичуємо борг. Якщо ви подивитесь на 2004 - 2007 роки, то побачите тренд, що Україна під час економічного зростання почала витрачати набагато більше, ніж могла собі дозволити. Більше того, починаючи з 2006 року, Україна завжди має від'ємний поточний рахунок. І в останні два роки він стає більш від'ємним. Ми продовжуємо бути безвідповідальними. Історія нас нічому не вчить. І якщо не буде великого економічного зростання, то у нас через певний час знов критично збільшаться борги і буде криза.

Україна під час економічного зростання почала витрачати набагато більше, ніж могла собі дозволити

Що потрібно робити для того, щоб краще жити, покращити економіку і не допустити наступної кризи? Найкращий рецепт - підвищення продуктивності людей і ефективності економіки. Це означає боротьбу з корупцією і неефективним використанням державних грошей, інвестиції в освіту і інфраструктуру, розвиток ринку капіталу, дерегуляція і відміна тарифів та обмежень на міжнародну торгівлю.

Чи багато зробила Україна таких речей за останні роки? На жаль, ні! Серйозних інвестицій в інфраструктуру немає. Фундаментальних змін моделі освіти теж. Ідеї захисту українського виробника (обмеження або заборона експорту, обмеження імпорту) продовжують бути популярними. Державний бюджет витрачається на соціальні виплати. Більше того, багато економічних рішень концептуально протирічать одне одному. Наприклад, ми піднімаємо мінімальні зарплати і одночасно обмежуємо експорт деревини чи металобрухту або ускладнюємо умови функціонування МАФів. Таким чином, сьогодні ми закладаємо основи майбутньої кризи.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі