Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
18.03.2019

Юлія Тимошенко бреше більше, ніж Бойко

Країна зазнала серйозних змін. А кандидати далі вірять, що можуть обвести українських виборців довкола пальця

Прикро, що лише 10 із 44 кандидатів у президенти включили завдання членства в НАТО і ЄС у свої передвиборчі програми. Однак не менш прикро, що із 16 кандидатів, які є чинними народними депутатами, лише 5 підтримували реформи з часу їхнього обрання до парламенту після революції Євромайдану.

Одна з найбільших іроній нового дослідження "Vox Ukraine" стосується двох кандидатів із прізвищем Тимошенко, які стали фігурантами скандалу 7 березня. Тоді три особи, зокрема народний депутат від "Батьківщини" Валерій Дубіль, намагалися підкупити Юрія Тимошенка, заплативши йому $200 тис., аби він зняв свою кандидатуру.

Однак для продовження реформ і європейської інтеграції України кращим варіантом було би рішення Юлії Тимошенко зняти свою кандидатуру на користь Юрія Тимошенка. Юрій – на відміну від Юлії – підтримує приєднання до НАТО і ЄС у своїй передвиборчій програмі.

Для продовження реформ і європейської інтеграції України кращим варіантом було би рішення Юлії Тимошенко зняти свою кандидатуру на користь Юрія Тимошенка

Інший аргумент на користь Юрія Тимошенка полягає в тому, що він підтримував реформаторські законопроекти в парламенті, тоді як Юлія Тимошенко – ні. Згідно з Індексом підтримки реформ від "Vox Ukraine", Юрій Тимошенко є одним із найпослідовніших прихильників реформ із показником корисності 85% і 62-им місцем у рейтингу 423 народних депутатів. Натомість Юлія Тимошенко здебільшого не голосувала за реформаторські законопроекти й тому має дуже низький показник згідно з Індексом підтримки реформ (34%), посідаючи 328-е місце в рейтингу.

Навіть лідер Радикальної партії Олег Ляшко – ще один популіст – демонстрував значно кращу підтримку реформ, ніж Юлія Тимошенко. Він має 73% корисності згідно з Індексом підтримки реформ і обіймає 160-е місце в рейтингу 423 депутатів.

У цьому ще один парадокс української політики: як може партія, яку нібито фінансує донецький олігарх Рінат Ахметов, підтримувати реформи краще, ніж політична сила, що входить до складу Європейської народної партії – найбільшої політичної групи Європейського парламенту?

Як може партія, яку нібито фінансує донецький олігарх Рінат Ахметов, підтримувати реформи краще, ніж політична сила, що входить до складу Європейської народної партії?

Зважаючи на 160-е місце Ляшка і 328-е місце Юлії Тимошенко, "радикалам" варто звернутися до ЄНП із пропозицією замінити "Батьківщину", мотивуючи це тим, що вони є більш проєвропейською політичною силою.

Є й інші сюрпризи серед 16 депутатів, які стали кандидатами у президенти. Наприклад, Ольга Богомолець посідає аж 302-е місце за рівнем підтримки реформ, змагаючись із Юлією Тимошенко з її 328-м місцем за звання найгірших реформаторів у парламенті. За цим показником Богомолець займає 11-е місце з кінця із 135 депутатів "Блоку Петра Порошенка".

З іншого боку, немає нічого дивного в тому, що представники двох конкуруючих "Опозиційних блоків" продемонстрували себе повними ретроградами в питанні реформ. Олександр Вілкул (392-е місце, 14% корисності за Індексом підтримки реформ), Юрій Бойко (399-е місце, 11%) і Євгеній Мураєв (417-е місце, 2%) зарекомендували себе справжніми вихідцями з клептократичної Партії регіонів.

Найбільшими брехунами української політики постійно були Юлія Тимошенко, Бойко і Вадим Рабінович

Кандидати, які не підтримують реформ і євроатлантичної інтеграції, також схильні до обману й маніпуляцій. Раніше "Vox Ukraine" щопівроку аналізував правдивість висловлювань провідних українських політиків, і найбільшими брехунами української політики постійно були Юлія Тимошенко, Бойко і Вадим Рабінович.

Тоді як регулярна брехня з вуст колишніх представників Партії регіонів Бойка й Рабіновича навряд чи має дивувати, лідерство в рейтингу брехунів політичної лідерки, яка називає себе проєвропейською, є справжньою несподіванкою. Наприклад, Юлія Тимошенко неодноразово заявляла, що українці заробляють у шістнадцять разів менше, ніж європейці. Однак, як зазначають дослідники "Vox Ukraine", це не відповідає дійсності: зарплата німців – жителів однієї з найбагатших країн Європи – насправді більша за українську в 4,5 рази.

Зарплата німців – жителів однієї з найбагатших країн Європи – насправді більша за українську в 4,5 рази

Нещодавно "Vox Ukraine" створив новий веб-сайт із виборчої тематики під назвою "Антологія брехні". Згідно з результатами аналізу, серед кандидатів у президенти Петро Порошенко й Анатолій Гриценко мають схожі результати: 56% і 68% їхніх висловлювань, відповідно, є правдивими. Частка їхніх неправдивих тверджень також схожа: 17% у Порошенка і 15% у Гриценка.

Порівняймо результати Порошенка і Гриценка з показниками Юлії Тимошенко. 33% її висловлювань неправдиві, а 35% є маніпуляціями чи перебільшеннями – загалом два з трьох тверджень Тимошенко не відповідають дійсності. Тільки 31% заяв Тимошенко правдиві; аналогічний результат має Ляшко.

Аналітики "Vox Ukraine" перевірили тільки 5 висловлювань Володимира Зеленського, тоді як у випадку Порошенка, Гриценка, Юлії Тимошенко і Ляшка вони проаналізували понад 200 висловлювань кожного. Така мала кількість зумовлена тим, що Зеленський – попри свою високу популярність – не сказав практично нічого протягом виборчої кампанії. Показники Зеленського ще гірші, ніж у Юлії Тимошенко: тільки 20% його тверджень були правдивими, тоді як 60% – маніпулятивними.

Цікаво порівняти Юлію Тимошенко з проросійським кандидатом Бойком і його союзником Рабіновичем, адже всі троє мають приблизно однакову частку неправдивих висловлювань: 33%, 24% і 40%, відповідно. Вас може здивувати (а, може, й ні), що Бойко бреше навіть рідше (у 24% випадків), ніж Юлія Тимошенко (33%)! Водночас Рабінович каже правду приблизно так само часто (32%), як і Юлія Тимошенко (31%). Крім того, Юлія Тимошенко найчастіше серед усіх маніпулює й перебільшує – у 35% випадків, що дещо більше, ніж у Бойка (32%).

Юлія Тимошенко найчастіше серед усіх маніпулює й перебільшує – у 35% випадків, що дещо більше, ніж у Бойка (32%)

З цих результатів можна зробити два висновки.

По-перше, багато кандидатів не змінили свого підходу і продовжують вести свої передвиборчі кампанії старими методами – у країні, що вже зазнала серйозних змін. Вони й далі вірять, що можуть обвести українських виборців, експертів і журналістів довкола пальця, проголосувавши за конституційні зміни щодо членства в НАТО і ЄС у парламенті, а потім не включивши їх до своїх передвиборчих програм.

По-друге, підтримка реформ і правдивість тверджень далеко не завжди залежать від того, чи є кандидат новим обличчям. Серед основних кандидатів Тимошенко має найбільший досвід у політиці, беручи участь у третій президентській кампанії, й сьогодні вона значно менше підтримує реформи та набагато рідше каже правду, ніж раніше. В обох випадках Тимошенко більше схожа на Бойка й Рабіновича, ніж на прозахідних політиків.

Гриценко також бере участь у третій президентській кампанії, однак говорить правду помітно частіше. Порошенко теж не новачок в українській політиці, проте його політична сила в парламенті за рівнем підтримки реформ поступається тільки "Народному фронту", а сам він – як і Гриценко – говорить правду куди частіше.

Тарас Кузьо, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі