Чому я за декриміналізацію легких наркотиків

Використання марихуани для потреб науки і медицини вже давно дозволене у розвинених країнах світу

Ні, не курю і не вживаю. Ніколи навіть не пробував. Пишу про це наперед, випереджаючи "смішки" і різні коментарі.

У цьому блозі – про серйозне.

Зізнаюся: коли готував програму кандидата в президенти і озвучив тезу про декриміналізацію легких наркотиків – у людей з команди сильно округлились очі. Коли ж почули аргументи, а далі самі почали вивчати тему – погодилися, що в Україні дійсно треба це робити.

Моя пропозиція – перевести відповідальність за зберігання легких наркотиків у невеликій кількості, які використовуються без мети збуту, з кримінальної в адміністративну. Це єдина адекватна форма відповідальності за правопорушення такого роду.

Моя пропозиція – перевести відповідальність за зберігання легких наркотиків у невеликій кількості, які використовуються без мети збуту, з кримінальної в адміністративну

Повторю ще раз. Йдеться про легкі наркотики. У невеликій кількості. Без мети збуту.

Що маємо на сьогодні? Є стаття 309 Кримінального кодексу України. Відповідно до неї порушникам загрожує від двох до п'яти років тюремного ув'язнення. На практиці це величезне поле для корупції. Передусім з боку правоохоронних органів. Людей затримують, для прикладу, з кількома грамами канабісу, ще якийсь обсяг підкидують, шантажують відкриттям кримінальної справи і тюремним ув'язненням. А далі створюються умови, за яких людина ладна відкупитися будь-якою сумою, лиш би її не прирівнювали до кримінального злочинця і не посадили на кілька років. Не можеш відкупитися – вважай тюрма.

Це перший момент. Другий: відповідно до статистики правоохоронна система більше зайнята саме отим "дріб'язком". Покаранням наркозалежних людей, а не тих, хто їм наркотики продає. Так, у 2017 році за збут наркотиків були засуджені 562 особи. І в той час за зберігання без мети збуту – 8997 осіб. За останні декілька років ці показники змінюються прямо протилежно один одному. Тому тут важливо звернути увагу на цифри. Для прикладу, у 2013-му за збут наркотиків було 3363 кримінальних вироків (погляньте ще раз на показник 2017-го).

Переконаний, що спрямувати зусилля слід передусім на боротьбу з тими, хто використовує наркотики з метою збуту. Це кримінальна відповідальність. І чим жорсткіше – тим краще.

Спрямувати зусилля слід передусім на боротьбу з тими, хто використовує наркотики з метою збуту

Щодо тих, хто купує у наркобаронів для власних потреб, то справою фахівців має бути визначення порогу кримінальної відповідальності за незаконне зберігання. На сьогодні в Україні таким порогом по канабісу є 5 грамів. Це один з найнижчих показників у Європі.

У травні 2018 року Міністерство охорони здоров'я винесло на громадське обговорення проект змін до відповідного Наказу. Новим порогом кримінальної відповідальності за незаконне зберігання без мети збуту канабісу проектом наказу пропонувалося встановити 25 грамів сухої речовини. Станом на зараз зміни до Наказу МОЗ не внесені.

На моє переконання, тема декриміналізації і збільшення порогу кримінальної відповідальності – це річ, до якої дозріло українське суспільство.

Важливою також є необхідність зняти суспільну напругу в частині використання канабісу для науки та медицини. В Україні вже, мабуть, нема родини, члени якої не хворіли б раком. Моя родина – не виключення. На жаль, дуже добре розумію, через що проходять люди, які хворіють раком, і їхні близькі. Ні для кого не секрет, що канабіс може використовуватися як знеболювальне при багатьох важких хворобах, в тому числі при онкології. Використання марихуани для потреб науки і медицини вже давно дозволене у розвинених країнах світу. А ми навіть тут продовжуємо топтатися на місці і створюємо величезний розрив між державою і реальними потребами суспільства.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі