"Динамо" і "Шахтар" не зможуть претендувати на участь у Суперлізі

УЄФА потрібно займатися розвитком футболу

Ідея створення футбольної Суперліги базується на фінансах. Багатші хочуть стати ще багатшими. Але будь-яке багатство засновується на піраміді. Щось має знаходитися знизу. Якщо провідні команди організують турнір, в якому гратимуть тільки вони, менші клуби опиняться за бортом великого футболу. Це рано чи пізно призведе до ситуації, коли піраміда футболу, яку будували роками, в один момент упаде.

У разі створення Суперліги ні "Динамо", ні "Шахтар" не претендуватимуть на участь у цьому турнірі. Рівень наших команд не відповідатиме. Якщо "Шахтар" ще якось грає на рівні Ліги чемпіонів, то "Динамо" вже два роки не може пройти навіть кваліфікацію.

Здивуюся, якщо у створенні Суперліги буде зацікавлений УЄФА. Їх цілком влаштовує існування Ліги чемпіонів. Цей турнір дає можливість заробляти гроші організатору, а клубам - отримувати чималі фінанси за участь. Навіщо щось змінювати. Показовою була перемога сербської "Црвени Звезди" над "Ліверпулем". Такий результат передбачити ніхто б не зміг. Так само, як і нічию "Црвени Звезди" проти "Наполі" - однієї з найкращих команд Італії. У разі створення Суперліги такі матчі будуть просто неможливі.

УЄФА цілком влаштовує існування Ліги чемпіонів. Цей турнір дає можливість заробляти гроші організатору, а клубам - отримувати чималі фінанси за участь

Скоріше, багатші команди прагнутимуть реформування Ліги чемпіонів, ніж створення нового турніру. Наприклад, відмовитися від так званого шляху чемпіонів, завдяки якому маленькі країни можуть претендувати на місце у груповому турнірі. На противагу цьому команди з сильніших чемпіонатів змушенні грати між собою у кваліфікації. Це призводить до того, що у Лігу чемпіонів потрапляють команди, які за рівнем не відповідають турніру.

УЄФА потрібно займатися розвитком футболу. Потрібно якщо не збільшувати, то хоч утримувати власний ринок. Не може в Лізі чемпіонів грати багато команд із декількох країн. Умовно кажучи, якщо з Іспанії буде 6 команд, то це не призведе до того, що більше людей будуть дивитися Лігу чемпіонів, скажімо, в Сербії чи Хорватії, які не матимуть своїх учасників.

Зараз деякі чемпіонати пробують завойовувати нові ринки. Багато розмов, що іспанські клуби можуть проводити свої матчі за межами країни. Наприклад, у США та Китаї. Де інтерес до футболу значний, а сильних команд немає. Але людський організм має власну межу. Перельоти, зміни континентів, часових пояснів негативно відіб'ються на спортсменах. У таких умовах всі свої найкращі якості показати буде просто неможливо.

Всеволод Кевлич, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі