Як навчити дитину гратися самостійно

З 2 років привчайте малюка до спільних справ

З народження дитина має 5-10 хвилин кожного циклу активності знаходитися одна. Це провокує розвиток фантазії. Пробуджує інтерес до навколишнього світу.

Якщо ж мама весь час розважає чадо, ризикуємо потрапити у ситуацію, коли дитина не вміє гратися наодинці. Як це виправити?

1. Поспостерігайте за тим, який вид занять подобається дитині найбільше.

2. Придумайте якесь заняття для дити поряд з вами. Скажіть чітко і однозначно, що вам зараз треба зайнятися справами, а вона має гратися сама. Через 1-2 хвилини відкладіть своє заняття і похваліть малюка: "Який ти молодець, що граєш сам!". І продовжуйте займатися своїми справами. Через кілька хвилин знову похваліть. Через 5-7 хвилин завершуєте тренувальний період.

5-10 хвилин кожного циклу активності немовлята мають бути самі

3. Влаштовуйте такі тренування 2-3 рази на день по 5-15 хвилин.

4. Якщо дитина старша, через 1-2 тижні, коли їй буде комфортно гратися поруч, вчіть займатися цим в іншій кімнаті. Починайте гру, розвивайте сюжет. Коли дитина захопилася, скажіть, наприклад, що вам треба подзвонити. Ідіть в іншу кімнату. Через якийсь час повертайтеся і хваліть. Починайте з інтервалів у 5-10 хвилин.

5. З 1,5-2 років привчайте малюка до спільних справ. Говоріть, що пограти ви зараз не можете, бо треба зайнятися корисними справами. Якщо у вас 4-5-річна дитина, то однозначно: "Хочеш гратися? Добре. Але спочатку ми разом поробимо справи".

Ольга Товпенко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі