Українських заробітчан Кремль використовує як доказ, що "их там нет"

Ні візові режими, ні заборони нічого не змінять

Торік до Росії на заробітки поїхали близько півмільйона українців. За першу половину цього року – 240 тис. Спаду нема. Українці продовжують їздити до країни-агресора не зважаючи на всі загрози. Чому?

По-перше, на жаль, є багато людей, які переконані, що це не Росія почала війну на Донбасі.

По-друге, 350 років асиміляції та ідеологічного впливу не минули дарма. Для багатьох Росія лишається "братською". Сюди ж додам і відсутність мовного бар'єру. Трудовим мігрантам здається, що в російськомовному середовищі їм вдасться швидше адаптуватись.

По-третє, для частини українців, особливо старшого віку, складно перебудовувати напрямки трудової міграції. Сила звички сильніша, ніж страх.

Кожен українець, який поїхав і повернувся з Росії - елемент гібридної війни

Що загрожує українцям у РФ? У 99% - нічого. Кремль не зацікавлений тотально саджати усіх, хто має в кишені український паспорт. Не тому, що Путін сильно любить наших громадян. Просто йому необхідно постійно демонструвати світові, що немає ніякої міждержавної війни. Мовляв, дивіться, скільки українців приїхало до нас. А те, що ми розв'язали війну на Донбасі – лише заяви Києва. І кожен українець, який поїхав і повернувся з Росії, перетворюється у цей елемент гібридної війни. У доказ Кремля, що "ихтамнет".

Водночас, кожен українець може потрапити у 1%, що лишився. Ризики завжди є. Навіть, якщо немає публічного послужного списку антиросійських дій (соцмережі, участь в АТО і акціях протесту), завжди залишається шанс потрапити у російську буцегарню, якщо правоохоронним органам РФ потрібно буде виконати план по арешту терористів.

Їхати чи ні до країни-агресора - право кожного. Ні візові режими, ні заборони нічого не змінять. Але зрозуміти власну громадянську відповідальність у гібридній війні повинен кожен.

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі