Леніну капут, але війна за майбутнє України триває

Справжню незалежність країна здобула 2014 року

Пам'ятник Володимиру Леніну стояв на Бессарабській площі Києва з 1946 року. Його знесли протестувальники в грудні 2013-го. На той момент Україна була незалежною від Радянського Союзу 22 роки.

Сьогодні на місці Леніна встановили металевий Тризуб - державний герб України. Це дуже символічно: символ вільної і незалежної України стоїть поверх пережитків радянського минулого.

Символ вільної і незалежної України стоїть поверх пережитків радянського минулого

У вересні поряд з постаментом, на якому стояв Ленін, встановили новий пам'ятник. Арт-об'єкт у вигляді гігантської синьої руки, що зветься "Середній шлях". Придумав його румунський художник Богдан Раци. Синя рука є частиною київського проекту "Рухомі пам'ятники". Його організатори збирають твори мистецтва і тимчасово встановлюють їх у різних кінцях міста.

Представники влади Києва кажуть, що синя рука символізує "дружбу і співпрацю", самоусвідомлення Києва як столиці України. Київ - міжнародне космополітичне місто, однаково гостинне до всіх закордонних відвідувачів.

Кияни жартують, що синя рука символізує відсутність гарячої води в деяких районах міста чи належить героєві фільму "Аватар".

Попри жарти, нова статуя стала популярним місцем. Біля неї фотографується молодь.

Кияни жартують, що синя рука символізує відсутність гарячої води

Двоє літніх жінок піднімаються сходами з підземного торгового центру "Метроград" і підходять до руки. Спостерігають за чергою, розглядають пам'ятник. Одна з них нахиляється, щоб прочитати напис біля основи пам'ятника. Запитую, що думають про нього.

Сивоволоса, в картатому сірому пальті Галина каже, що не зовсім розуміє статую, але рада бачити в Україні іноземців.

- Послання пам'ятника правильне, - каже вона. - Послухайте, мій дім, наш дім в Європі. Не з Росією.

Блондинка Ганна дивиться на металевий український тризуб на місці Леніна. Напис "Ленін" на постаменті зберігся.

- Леніну капут, - каже і проводить пальцем по шиї. Посміхається і розтягуючи російською мовою додає: "До...сви...да...нья".

- Колись я була комсомолкою, розумієте, вірила в Радянський Союз. Але все це було брехнею, - розповідає Ганна. Дивиться на тризуб. - Боже мій, як багато змін я бачила. Але то все на краще.

Протестувальники, які знесли Леніна на Бессарабці, були учасниками Євромайдану. Молодь хотіла стати частиною Європи, а не застрягти в чистилищі російських васалів. За кілька місяців протести переросли в повномасштабну революцію. В лютому 2014 року Янукович утік з України.

В січні 2017 року на підконтрольній території Україні знесли всі статуї Леніна

Українські ЗМІ повідомили про знесення близько 700 пам'ятників Леніна в перший рік після революції 2014 року. В січні 2017 року українські чиновники заявили, що на підконтрольній території Україні знесли всі статуї Леніна.

Багато чиновників вважають, що Євромайдан вивів Україну на шлях незворотного політичного, економічного і культурного розлученням з Москвою. Можна сказати, що справжню незалежність Україна здобула саме 2014-го.

Але битва за майбутнє України триває.

Після революції Україну фактично втягнули у війну проти російських військ на Донбасі.

Артилерія все ще гримить. Постріли з "Калашникова" ще лунають вздовж 400-кілометрової лінії фронту. Щодня гинуть цивільні і солдати з обох боків. У війні, що йде в центрі Європи, загинули вже більше 10 тисяч українців.

На іншому, невидимому фронті, йде інша війна. Її ведуть українські реформатори з корупцією. 46% українців вважають її однієї з головних проблем країни, за даними опитування американського міжнародного республіканського інституту в 2017 році. 43% заявили, що головна проблема країни - війна з Росією на Донбасі.

Минуле століття було непростим для України.

Організований Сталіним Голодомор 1930-х років забрав життя 4 млн українців. Під час Другої світової війни померли близько 7 млн українців - фактично кожен п'ятий. В 1991 році Україна вийшла зі складу Радянського Союзу. В країні почалась економічна і демографічна кризи. У період з 1993 року до 2016 кількість населення України скоротилась приблизно на 9,5 млн осіб. Більше ніж під час Другої світової війни. Тобто, на 18% за 23 роки. До 2050 року українців може залишитись лише 36,4 млн, за оцінками ООН.

До 2050 року українців може залишитись лише 36,4 млн

Революція, а потім війна призвели до економічного спаду в країні. Молодь масово виїздить за кордон на заробітки. У 2017 році з України виїхало 198 тис. людей, повідомляє Державна служба статистики.

Постреволюційний уряд України має прогрес в деяких ключових сферах: реформа охорони здоров'я та пенсійна, антикорупційні ініціативи. Відновили українську армію. Планують ремонтувати зношені дороги. Президент України Петро Порошенко підписав з Європейським Союзом угоду про безвізовий режим.

Україна зменшила залежність від російського газу, підписала угоду про вільну торгівлю з ЄС. Українське громадянське суспільство зміцніло протягом останніх чотирьох років. Люди почали об'єднуватись у групи, щоб стежити за діями уряду і боротися з корупцію.

Економіка України повільно відновлюється після удару. Середня зарплата - близько $270 (7,5 тис. грн). ВВП України сягнув близько $112 млрд – близько 60% від рівня 2013 року.

Постреволюційні роки були важкими для більшості українців. Але одне можна сказати точно: Росія більше не контролює Україну.

Пам'ятники Леніна зникли назавжди. Але лишається питання - що стоятиме на їхньому місці?

Текст скорочено, переклад Gazeta.ua

Оригінал на Daily Signal

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі