Варфоломій говорить про капості Москви 600-річної давнини, як про минулий тиждень

Усе рахують

Виявляється, цілих дві країни світу ніколи не визнавали трьох розподілів Речі Посполитої та зберігали її посольські приміщення понад століття - з 1795 по 1918 рік. Це Швейцарія і Туреччина.

Швейцарці мабуть мали зобов'язання по банківських векселях здимілої Польщі. А от турки просто виявили огиду - до потрійної крадіжки Королівства - Петербургом, Берліном та Віднем.

Вони дочекалися 1918-го року і передали ключі послу Пілсудського - від амбасади XVIIІ століття. Перед цим 123 роки МЗС Порти щороку звітував перед султаном: "Посол Речі Посполитої не прибув для виконання обов'язків".

123 роки МЗС Порти щороку звітував перед султаном: "Посол Речі Посполитої не прибув для виконання обов'язків"

Здається, такої "довгої пам'яті" й олімпійського спокою турків навчили греки-ромеї. Вони з античних часів вміли пригадувати обставини 1000-річної давнини і домагатися статус-кво. І саме греки відали закордонними справами Османської імперії до початку ХІХ століття.

Надзвичайний був талант!

От і зараз патріарх Варфоломій, живучи у стамбульському кварталі Фенер, говорить про 300-річне минуле Київської патріархії - як ніби про вчора. А про капості бунтівної Московської митрополії 600-річної давнини - як про минулий тиждень.

Усе пам'ятають. Усе рахують. Чекають на момент істини. І от тепер томос для Української церкви від греків-ромеїв - як ключі від польської амбасади. Після століття небуття.

Спасибі, що хтось не забув. Ми знайдемо як віддячити.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі