Порошенко розказуватиме про перемоги

Наступний тиждень у Верховній Раді буде "спекотним"

Перший тиждень роботи парламенту показав - він і далі перебуває у політичній кризі. Найяскравіше це проявилося на відсутності єдності та бачення спільного плану реформування країни. Депутати не змогли ухвалити порядок денний сесії.

Народні обранці збираються працювати в ситуативному хаосі за принципом: сьогодні на сьогодні.

Така несистемність є наслідком недовіри всередині. Через це на Печерських пагорбах вимушені перед кожним сесійним днем формувати у "ручному режимі" ситуативний пазл законопроектів.

Народні обранці збираються працювати в ситуативному хаосі за принципом: сьогодні на сьогодні

За відсутності гарантій з боку союзників по коаліції законопроекти ідуть у строгій послідовності: наше - ваше.

Через старт президентської виборчої кампанії на цій сесії не варто чекати від парламенту "революційних" рішень. Максимум на що можуть піти депутати - обмеження недоторканності та прийняття Виборчого кодексу. Він почне діяти через одні вибори.

Такі важливі питання як земельна реформа чи податок на виведення капіталу відкладуть, це може вдарити по політичних рейтингах.

Буде більше популізму та епатажності. Всі будуть обіцяти/вимагати підвищувати зарплати, пенсії та інші соцстандарти. Мажоритарники захочуть перетворити держбюджет на інструмент підкупу виборців у кампанії 2019 року. На цьому фоні уряду буде не просто втримати головний фінансовий документ збалансованим.

З іншого боку, парламент продемонстрував, що залишається дієздатним органом. За перший сесійний тиждень проголосовано більше двох десятків економічних законопроектів, авторами яких виступали президент, Кабмін, самі нардепи.

Ключові гравці використали перші дні сесії, як публічний майданчик для старту виборчої кампанії. Найкраще - Порошенко і Тимошенко

Ключові гравці використали перші дні сесії, як публічний майданчик для старту виборчої кампанії. Найкраще - Порошенко і Тимошенко. Президент подав проект про зміни до Конституції для закріплення євро-антлантичного вибору країни. Колишня прем'єр запропонувала партіям підписати меморандум, де прописані фактично ті самі тези.

Наступний сесійний тиждень буде "спекотним." Спікер анонсував на четвер оновлення ЦВК, прем'єр запланував 15 вересня внести до парламенту проект бюджету-2019.

Окрім того, на 20 вересня заплановане послання президента парламенту.

Порошенко скористається цим моментом для запуску першого етапу своєї виборчої кампанії.

У зверненні він розказуватиме про свої здобутки, ставитиме перед парламентом задачі на наступні пів-року, обіцяючи контролювати їх виконання.

Однозначно він згадає про зміни до Конституції, зняття недоторканність, безпекові питання.

Петро Олексійович буде розказувати про перемоги. По-суті, це буде перше публічне тестування його передвиборної програми. Яка після аналізу реакції суспільства буде доопрацьовуватися.

За півроку до виборів Порошенко не бачить у прем'єрі Гройсмані прямого конкурента на посаду президента

За півроку до виборів Порошенко не бачить у прем'єрі Гройсмані прямого конкурента на посаду президента. Продовжує сподіватися, що той залишається його союзником у майбутній кампанії. Прем'єр зайняв вичікувальну позицію. Ймовірно, на наступних виборах він займе нейтралітет, зосередиться в першу чергу на втриманні економічної стабільності.

Однак це не означає, що у Гройсмана пропали амбіції на власну політичну гру, тим паче що наступна кампанія до парламенту стартуватиме менш ніж за три місяці після закінчення президентської.

Віктор Таран, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі