Сергій Тарута
Народний депутат, лідер партії "Основа"
24.08.2018

Рятувальникам даємо бронь, а вуглевидобутку - шанси на безпечний розвиток

Вітчизняний вуглевидобуток потрібно терміново рятувати

У критичній ситуації, в якій сьогодні перебуває наша вуглевидобувна галузь, одержана важлива перемога. Радий повідомити працівникам 10-го воєнізованого гірничорятувального загону, всій гірничорятувальній службі у вугільній промисловості і всім гірникам нашої країни, що питання про бронювання рятувальників вирішене. Військовозобов'язані гірничорятувальної служби отримали підставу для бронювання на підставі статті 25 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Тепер Державна воєнізована гірничорятувальна служба у вугільній промисловості України (ДВГРС) зможе оперативно і в повному обсязі реагувати на надзвичайні ситуації у вугледобувній галузі. Шахтарі, в свою чергу, займуться вуглевидобутком без оглядки на назрівали проблеми в комплектації кадрами гірничорятувальної служби.

Ініційований мною розгляд про підстави для бронювання рятувальників перетворився в тривалу і масштабну епопею. Тому інформую про її результати коротко, акцентуючи увагу гірничорятувальних загонів і військових комісаріатів на головному.

Виробничі фонди вітчизняних вугледобувних підприємств знаходяться зараз в незадовільному, жахливому стані

Матеріальна база у вуглевидобувній галузі давно застаріла і потребує термінової модернізації. Виробничі фонди вітчизняних вугледобувних підприємств знаходяться зараз в незадовільному, жахливому стані. На їх технічне переоснащення потрібні мільярди доларів інвестицій. Сумно, але на більшості підприємств роками не проводилося навіть елементарного ремонту. Гірники досі змушені працювати на старому, зношеному обладнанні. До того ж, багато шахт знаходяться в приватній власності, що додатково ускладнює контроль за їх станом.

Все це призводить до сумних наслідків - чергових аварій на шахтах, а нерідко - і до загибелі гірників. В незалежній Україні, за інформацією експертного Центру рятувальників США, вже відбулося більше тисячі підземних пожеж і більше 60 вибухів, внаслідок чого загинули понад 4000 гірників.

В незалежній Україні вже відбулося більше тисячі підземних пожеж і більше 60 вибухів, внаслідок чого загинули понад 4000 гірників

Видобуток вугілля на українських шахтах здійснюється в надзвичайно складних гірничо-геологічних і температурних умовах, в яких не працюють шахтарі ні в одній країні світу. Середня глибина видобутку вугілля вже досягла 900 м. Із 150 шахт, які зараз номінально функціонують в Україні, 75% відноситься до 1-ї категорії з дуже високою небезпекою вибуху метану і 35% - до небезпечних через можливі вибухи вугільного пилу. Водночас реконструйовано в Україні за останні 25 років всього 8 шахт (з урахуванням тих, які знаходяться на непідконтрольних українській владі територіях).

У цій надзвичайно небезпечній ситуації очевидно, що гірничорятувальна служба повинна стабільно функціонувати 24 години на добу, 7 днів на тиждень, і має бути повністю укомплектована кваліфікованими фахівцями. Нинішня чисельність особового складу ДВГРС розрахована, виходячи із забезпечення цілодобового виїзду на ліквідацію надзвичайних ситуацій та обслуговування 82 гірничих підприємств.

Однак в разі оголошення Президентом України повної або часткової мобілізації, військовозобов'язаних працівників гірничорятувальної служби можуть масово залучити до виконання військового обов'язку. Що може привести до порушень в роботі гірничорятувальних підрозділів ДВГРС, оскільки не буде забезпечено цілодобовий виїзд на ліквідацію надзвичайних ситуацій при їх виникненні і ускладниться миттєве реагування на аварії.

До мене звернулося командування Десятого воєнізованого гірничорятувального загону ДВГРС, що базується в Мирнограді (Донецької області), з проханням посприяти у видачі гірничорятувальній службі урядового мобілізаційного завдання (замовлення). Його наявність, згідно з Постановою Кабміну від 04.02.2015 №45, автоматично забезпечувала б бронювання працівників гірничорятувальних загонів за ДВГРС, і ці службовці отримували б відстрочки від призову.

Для врегулювання питання про бронювання і забезпечення безперебійної роботи воєнізованих загонів ДВГРС я звернувся до міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, а також до міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва з відповідними запитами.

Була проведена чимала організаційна робота. Мінвуглепром, зі свого боку, звернувся до Міністерства оборони України з пропозицією здійснити бронювання комісаріатами працівників ДВГРС. Підключилося і Мінекономрозвитку для спільного вирішення питань. У підсумку проблему вирішити вдалося.

Міноборони прийняло рішення, згідно з яким Державна воєнізована гірничорятувальна служба може бронювати від призову своїх службовців на підставі закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. В офіційній відповіді Міністерства оборони України за №220 / 4580 від 04.08.2018 року державний секретар оборонного відомства генерал-полковник Дублян повідомляє наступне: "Оскільки ДВГРС є державною спеціалізованою аварійно-рятувальною службою, яка відповідно до своїх завдань і функцій здійснює заходи щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та аварійно-рятувальних робіт, чим забезпечує функціонування центрального органу виконавчої влади, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, за своїм напрямом діяльності та на підставі вимог статті 25 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" працівники ДВГРС мають підстави для бронювання без наявності мобілізаційного завдання (замовлення)".

Гірники будуть впевнені в можливостях рятувальників і сконцентруються суто на питаннях збільшення видобутку вугілля заради підвищення енергонезалежності України

Тепер воєнізовані загони ДВГРС і штаб гірничорятувальної служби гарантовано будуть мати усі кадрові ресурси для ліквідації надзвичайних ситуацій у вуглевидобувній галузі, і зможуть в повному обсязі виконувати покладені на цю службу завдання. А гірники будуть впевнені в можливостях рятувальників і сконцентруються суто на питаннях збільшення видобутку вугілля заради підвищення енергонезалежності України.

Особливої ​​актуальності така можливість набуває через катастрофічність ситуації, що склалася в галузі. Вітчизняний вуглевидобуток потрібно терміново рятувати. Тому що замість інвестування в її розвиток, в будівництво нових шахт і реконструкцію наявних, в освоєння нових технологій нинішня влада зайнялася імпортом вугілля із заморських країн. І цей імпорт знищує вітчизняну вуглевидобуток. За січень-червень 2018 року поставки імпортного кам'яного вугілля злетіли на 40%. А його виробництво, навпаки, падає - за минулий рік воно обвалилося на 22% і продовжує скорочуватися.

Порятунок - в інвестиціях і політичній волі держави. Партія "Основа", прийшовши до влади, обидві ці умови забезпечить. Згідно з нашою Програмою стрімкого розвитку економіки "Україна заробила", країна буде залучати по $15 млрд інвестицій щорічно. Вистачить і на порятунок вуглевидобутку, і на підйом всієї економіки країни.

Дорогі шахтарі та рятувальники, прийміть від мене і від партії "Основа" щирі вітання з наступаючим святом - Днем шахтаря. Бажаємо вам якнайшвидшого технічного переоснащення, найвищої безпеки праці, миру і благополуччя.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі