Є шість фраз, які свідчать про турботу за іншу людину

Як правильно піклуватись про близьких

"Одягнись тепло, бо змерзнеш", "Краще виходь заміж за Васю", "Ти голодний, поїж!", - більшість не раз чули подібні фрази опіки. Що може бути простішим і приємнішим, ніж піклування про рідних?

На практиці це викликає як позитивні, так і негативні реакції. Чому так? Є декілька різновидів піклування: опіка та турбота.

Опіка vs турбота

Для багатьох ці слова звучать як синоніми, проте вони дуже різні. Опіка – це коли опікун вирішує все за свого підопічного. Підопічний не зданий сам про себе попіклуватись. Опікун знає краще, що потрібно близькому і має право вирішувати за нього, які потреби і яким чином їх задовольняти. Такі стосунки цілком підходять для матері і грудного малюка. По мірі зростання опіка повинна відходити на другий план.

Людина, яка не знає своїх потреб, а відчуває себе як легка мішень для маніпуляцій, має складнощі з облаштуванням власного щасливого життя

Зростаючи, людина вчиться прислухатись до себе, свого тіла, своїх емоційних і фізичних потреб. Дуже важливо не згасити це уміння нав'язливою опікую. Людина, яка не знає своїх потреб, а відчуває себе як легка мішень для маніпуляцій, має складнощі з облаштуванням власного щасливого життя.

Опікун завжди хоче кращого для рідних, але між дорослими такі стосунки можуть викликати непорозуміння, супротив та конфлікти. Часто виявляється засмученим і сам опікун. Адже він вклав скільки сил і любові допомагаючи іншим, а вони не цінують цього та ще й чинять супротив.

Чудовою альтернативою опіки є турбота. Той, хто турбується прагне спочатку дізнатися, а потім задовольнити потреби близької людини. Турбота допитлива, вона прагне зрозуміти, що саме і як саме хоче близька людина. Турбота не нав'язлива. У той час, коли опіка наказує "Надінь шапку", турбота запитує "Чи тобі не холодно?"

Яким чином краще проявляти свою турботу про близьких? Її частіше за все проявляють на ділі своїми вчинками. Проте не варто забувати і про слова, які є виявом турботи та уваги.

Шість фраз, що свідчать про турботу

1) Як ти себе почуваєш?

Ця фраза підкреслює, що людина не байдужа, і говорить, що вам важливо не лише те, голодна вона чи їй не холодно. Вас також цікавить її внутрішній світ і душевний стан. Альтернативою може стати запитання: "Що в тебе на душі?", "Як настрій?", "Як пройшов твій день?"

На відміну від опіки, турботливий близький завжди уточнює, яку саме допомогу чекають від нього

2) Чим я можу тобі допомогти? Що я можу зробити для тебе?

Готовність не просто дізнатись, як справи, а ще й допомогти зробити щось, що значно зближує людей. На відміну від опіки, турботливий близький завжди уточнює, яку саме допомогу чекають від нього і чи чекають взагалі. Опікун завжди ображається, коли його опіку не приймають. А ось той, хто турбується достатньо зрілий для того, щоб прийняти відмову у допомозі. Це допомагає підтримати цілісність особистих кордонів людини.

3) У тебе все добре?

Ця фраза підкреслює, що вам не байдуже благополуччя близького. На підсвідомому рівні передає повідомлення: "Мені не все рівно як ти себе почуваєш" і "Для мене важливо, щоб у тебе було все добре"

Готовність задовольнити потребу рідної людини прямо зараз не лише зближує, а й дарує відчуття безпеки

4) Що б ти хотів/хотіла прямо зараз?

Готовність задовольнити потребу рідної людини прямо зараз не лише зближує, а й дарує відчуття безпеки. Близький підкреслює готовність проявити свою любов і піклування невідкладно.

5) Як я можу тебе порадувати?

Ідея, що рідна людина хоче покращити твій настрій і порадувати – це ще один спосіб сказати "Я люблю" і проявити турботу. Емоції часто можуть бути важливішими фізичного і матеріального комфорту.

6) Знай, що я завжди поруч, якщо буду потрібний/потрібна.

Розуміння, що зажди є поруч той, хто хоче тебе підтримати дарує відчуття прийняття, комфорту, любові і знижує тривожність.

Отже не жалійте слів підтримки та будьте щедрими на турботу для близьких, бо саме з таких слів складається щастя.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі