Влада хоче створити ЦВК, яка працюватиме на неї

Новий склад комісії захищатиме партії та олігархів, а не виборців

Нардепи перетримали питання із Центральною виборчою комісією. Якби прийняли цей закон вчасно, то рівень підтримки партій був би набагато вищий. Дискредитували себе, затягнули час, тепер намагаються потрапити у потяг, що вже рушив. Вважали, що за старої системи зможуть зберегти 60-70% голосів. Насправді втратили набагато більше, ніж можуть отримати.

Довго торгувались, кого поставити у ЦВК, щоб вкрасти 3-4%. Але втратили більшість рейтингів. Нардепи завжди перетримують важливі завдання. Коли виконують їх, зазвичай це вже нікому не потрібно. Не вистачає політичного чуття на запит людей. Приймають порожні рішення, коли населення перегоріло результатом. Вже стільки виборів пройшли з нелегітимним ЦВК, що люди не вірять ні Центрвиборчкому, ні політикам.

Вже стільки виборів пройшли з нелегітимним ЦВК, що люди не вірять ні Центрвиборчкому, ні політикам

Окремі партії лобіюють тих представників, які вже дискредитовані. Наприклад, той же голова ЦВК Михайло Охендовський. Можуть обрати новий склад Центрвиборчкому і без "Опозиційного блоку", якщо вони продовжуватимуть просувати цю людину. Є питання чи не хочуть вони навмисно поставити під сумнів новий склад? Чи ставили їм це завдання?

В українців є один основний запит — заберіть людей, які десяток років приводили до влади Януковича, комуністів, Порошенка. ЦВК — це довіра виборців до кількох людей, які організовують вибори. Не буде довіри до комісії, не буде довіри і до кінцевого результату. У нас перевернулось поняття про цей орган. Кажуть так, ніби він має захищати інтереси партій. Ні, ЦВК повинен відстоювати права виборців.

ЦВК повинен відстоювати права виборців, а не захищати інтереси партій

Зараз немає кандидатів у ЦВК, які стоятимуть на позиціях суспільства. Вони захищатимуть свої партії, олігархів.

Важливо переглянути склад територіальних виборчих комісій. Часто, більшість порушень відбувається саме там. Люди отримують тисячу гривень за роботу. Починають працювати на партії, щоб заробити більше. Голови комісій іноді залишаються з 1969 року. Це вони обирали і комуністів, і Кучму, і Кравчука, і Януковича.

Потрібна кримінальна відповідальність за фальсифікацію виборів. Що вони такого зробили? Вкрали пару бюлетенів. На ділі — приводять до влади корупціонерів.

Потрібна кримінальна відповідальність за фальсифікацію виборів

У кожної партії зараз є бажання мати свого представника у новому складі. Замість того, щоб мати об'єктивний склад. Ті, хто мають двох, хочуть три, хто має одного — хочуть двох, у кого немає жодного представника — або завалять це питання, або хочуть побачити свою людину. Краще вибрати з міжнародних представників, громадських діячів, комітету виборців. Людей, які не мають стосунків до жодної політичної партії, були на виборах у десятках країн. Коли ставите своїх представників, свідомо ділите виборчий пиріг. Влада хоче створити ЦВК, яка працюватиме на неї.

Тільки років через 10 отримаємо виборчу комісію, яку буде сформовано з точки зору професіоналізму.

Микола Давидюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі