Олександр Завадецький
Лідер партії "Основа", фінансист, адвокат
25.06.2018

Як залучити інвестиції й оздоровити банківську систему

5 основних пунктів

Економіці України загрожує дефолт. Країна потребує великих інвестицій. Однак нинішні надходження - просто мізер у порівнянні з необхідними обсягами. До того ж, з роками "струмочок" інвестицій всихає. Чим його наповнити? Я вважаю, що фінансову "повінь" в Україні забезпечить реалізація нових інфраструктурних проектів. Партія "Основа" пропонує "дорожню карту" дій з оздоровлення фінансово-банківського сектору, яку ми реалізуємо після приходу до влади - щоб інвестори отримали впевненість і могли активно вкладати ресурси в економіку України. Отже:

1. Для акумулювання коштів на реалізацію інвестиційних проектів будуть створені спеціальні фонди розвитку. Вони зможуть залучати ресурси внутрішніх і закордонних інвесторів під державні гарантії та інші види надійного забезпечення. Інвестиційна привабливість фондів буде забезпечена прийняттям спеціального законодавства про захист прав інвесторів.

2. Буде створена окрема Палата з вирішення інвестиційних спорів при Верховному суді України. Її суддівський корпус повинен формуватися за аналогією з міжнародними комерційними арбітражами - із залученням іноземних експертів в якості суддів. Такий механізм забезпечить функціонування фондів прямих і портфельних інвестицій, які виходитимуть на глобальні ринки капіталу і залучатимуть там кошти інвесторів з усього світу. В українські інфраструктурні проекти надійдуть багатомільярдні безпроцентні інвестиції в капітал і максимально дешеві кредити під 0,5-2% річних, що витримають конкуренцію на розвинених ринках.

Суддівський корпус Палати з вирішення інвестиційних спорів повинен формуватися за аналогією з міжнародними комерційними арбітражами - із залученням іноземних експертів в якості суддів

3. Необхідно повернути довіру до банківської системи, забезпечити її роботу в інтересах економіки країни. Для оздоровлення та лібералізації банківського сектору економіки слід спростити процедуру створення нових банків. Зокрема, знизити вимоги до статутного капіталу банку з нинішніх 15 млн євро до 2 млн євро (в ЄС зараз цей норматив становить 5 млн євро). Оцінка стабільності банків повинна ґрунтуватися не на розмірі вкладених в капітал коштів, а на дотриманні відносних нормативів і покритті ризику. Банківські ліцензії підлягають диверсифікації. Для різних типів банків (універсальний, роздрібний, проектний, кептивний, регіональний, інвестиційний) - свої нормативи. У країні буде безліч банків різних типів, зросте їх конкуренція за клієнта, знизиться вартість кредитів, вони стануть доступними. Слідом за активізацією кредитування у банків зросте попит на ресурс, підвищаться ставки по депозитах. Маржа між відсотками за кредитами і депозитами скоротиться до мінімальної, підвищиться купівельна спроможність населення та інвестиційні можливості підприємств.

Для оздоровлення та лібералізації банківського сектору економіки слід спростити процедуру створення нових банків

4. Буде завершено розслідування зловживань Нацбанку і Фонду гарантування вкладів фізосіб, скоєних при "зачистці" банківського сектору в 2014-2016 роках. Для цього ми створимо спеціальну слідчу групу з кращих слідчих і фінансових експертів України, в яку залучимо також авторитетних експертів з інших країн. В результаті будуть конфісковані вкрадені кошти вкладників і рефінансування, які виведені через ліквідовані банки чиновниками НБУ та ФГВФО під прикриттям вищого керівництва країни і "кишенькових" правоохоронних органів. Усі депозитні кошти повернемо вкладникам, рефінанс направимо в інфраструктурні проекти. Йдеться про суму не менше $10 млрд.

5. Мають бути ліквідовані "корупційні ренти" і трансфертне ціноутворення в офшорах. Багатомільярдні грошові потоки будуть перенаправлені в економіку. Зокрема, на створення індустріальних парків (поряд із засобами інвестиційних фондів). Мета - стати замість Китаю основним виробником товарів для Європи. Наявність кваліфікованих трудових ресурсів, вигідне географічне положення і вже наявна транспортна інфраструктура сприяють досягненню цієї мети. Будуть створені мільйони високооплачуваних робочих місць. Зупиниться відтік продуктивного населення і завершиться демографічна криза в країні.

Реалізація цих 5 основних пунктів протягом перших двох років після перезавантаження влади дозволить Україні залучити до $30 млрд зовнішніх і внутрішніх інвестицій

За нашими попередніми розрахунками, реалізація цих 5 основних пунктів протягом перших двох років після перезавантаження влади в країні дозволить Україні залучити до $30 млрд зовнішніх і внутрішніх інвестицій, і забезпечити фундамент для щорічного економічного зростання не менше 10%.

Ми також вважаємо, що у середньостатистичного працюючого українця залишатиметься на руках не менше $35 тис. вільного доходу в рік після покриття всіх необхідних для забезпеченого життя витрат (в США - це близько $60 тис.). А протягом 10 років після перезавантаження влади ми готові забезпечити такий же рівень вільного доходу, як в США.

Олександр Завадецький, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі