Як відвідати Катар безкоштовно

Stopover – один зі способів здешевити будь-яку подорож

У мене ніколи не виникало ідеї поїхати в Катар. Уявіть собі: "Любий, давай поїдемо в якесь екзотичне місце з бірюзовою водою, теплом і щоб було не банально. Махнемо в Катар!". Ні, повірте, такої пропозиції я своєму чоловіку не робила.

Катар — одна з найбагатших країн світу. Він займає перше місце за показником ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності, що досягає $130 тисяч!

Катар — одна з найбагатших країн світу

Практично неможливо отримати громадянство Катару. Панівна еліта — емір, а влада успадковується, оскільки це — монархія. Всюди в Досі намальовані портрети теперішнього еміра — на порту, на хмарочосах, на машинах й автобусах. Єдине радує - він молодий, і його зовнішність не відштовхує.

Порт Дохи

У Досі, столиці Катару, мешкає майже 85% населення країни. Інша частина — пустеля.

Багатство Катару створюють нафтові родовища. Наприклад, електрика для населення безкоштовна. А тепер уявіть, як там, в пустелі, потрібні кондиціонери, коли ззовні +50. Таксист-бангладешець розказав нам, що країна виплачує катарцям певну суму грошей, через що ті можуть не працювати. Але я не знайшла цьому підтвердження в інтернеті. Єдине, що можу сказати напевно, — при створенні сім'ї катарці отримують землю від держави.

Майже 90% населення — трудові мігранти

Майже 90% населення — трудові мігранти. Індуси, бангладешці, пакистанці, непальці працюють на будівництвах, в магазинах, готелях — фактично весь обслуговуючий персонал країни. Серед катарців не заведено працювати у сфері послуг. Можливо, єдина посада, де можна зустріти катарця, — це прикордонник.

Робочі відпочивають на обідній перерві

Зараз країна активно готується до Кубка світу з футболу, який відбудеться тут у 2022 році. Будують хмарочоси-готелі, дороги та стадіони. Тому Доха дещо нагадувала мені вітрину, яка хоче всім сподобатися.

Катар обійшовся мені приблизно у вартість магнітика на холодильник.

Катар обійшовся мені приблизно у вартість магнітика на холодильник

Завдяки stopover в Досі можна відвідати країну безкоштовно. Stopover — один зі способів здешевити будь-яку подорож. Ми з чоловіком побували тут на нашому шляху з Балі в Україну.

Авіакомпанія Qatar Airways кілька років поспіль очолює рейтинг "Найкращих авіаліній світу". Восени 2017 року вони зайшли на ринок України. Завдяки цьому в українців з'явилися нові напрямки на перельоти в країни Азії, Африки та Океанії. Всі рейси відбуваються зі стиковкою в Досі.

Qatar Airways і Міністерство туризму Катару при довгій пересадці надають пасажирам можливість побачити всю столицю.

А саме: при довгій пересадці - від 12 годин і більше - вам надають безкоштовно 5-зірковий готель. Ми з чоловіком вибрали мережу Holiday Inn. Наша зупинка в Катарі при перельоті з Балі у Київ була понад 16 годин. Ми переночували і до вильоту, що був в другій половині дня, повністю подивилися місто.

При довгій пересадці - від 12 годин і більше - вам надають безкоштовно 5-зірковий готель

При пересадці, що мінімум 5 годин, є можливість долучитися до City Tour, який надає Міністерство туризму за $22. Вас заберуть з аеропорту і привезуть назад перед вильотом. На тур потрібно записатися онлайн заздалегідь, щоб забронювати собі місце.

Для того, щоб скористатися можливістю безкоштовно зупинитися в Досі, потрібно виконати кілька вимог:

- летіти авіалініями Qatar Airways;

- мати не акційний квиток на літак (без знижки);

- мати пересадку від 12 годин і більше;

- на сайті Qatar Airways зареєструвати свій квиток і зарезервувати готель.

Ось деталі на сайті Qatar Airways: Free stopover in Qatar.

Такий спосіб подивитися місто зовсім не є ексклюзивним. Ряд країн через свої авіалінії просувають довгу зупинку, надають готель та екскурсію (Стамбул, Сингапур, Гонконг). Це цікаво для туриста, а для міста — додатковий пасажиропотік, лояльність і любов людей, купа фото в соцмережах з тегами країни. Так держави просувають себе на глобальному ринку.

Подивитися Доху можна за півдня — порт, новий центр з хмарочосами та насипними островами та автентичний ринок (Souq).

Людей на вулиці дуже мало. А вулиці — це дороги у кілька смуг, тротуари іноді відсутні. Тут всі на машинах. Гарна набережна для пішохідних прогулянок — біля порту. Навіть зустрічаються поодинокі бігуни, але всі європейці — експати, які працюють в Досі.

Громадські автобуси виглядають так, як у нас міжміські, вони великі та комфортні. Ними користуються прості робочі та туристи, як ми. Квиток на автобус коштує 10 реалів на 2 години або 20 реалів на цілий день ($2,75 і $5 відповідно).

Ми подивилися частину міста пішки, а потім на автобусі доїхали до нового центру — у "Перлину Катару" (The Pearl Qatar). Це — насипний острів півколом з хмарочосами і причалами для яхт.

З того, що мені особливо сподобалося — це ринок. Я хотіла би на довше затриматися тут.

Ми зайшли на ринок птахів, а птахи мають особливе місце в ісламі: від співочих до хижаків. Яструб, як нам розповідали бедуїни ще в Йорданії, — найцінніший птах. Його вартість може сягати $15 тисяч, а використовують його для полювання та престижу.

Яструб — найцінніший птах. Його вартість може сягати $15 тисяч

Тільки на ринку ми побачили місцевих катарців. Чоловіки у своєму довгому білому одязі з "арафатками" на голові, а жінки — у чорному одязі з покритими головами активно обговорювали щось біля кліток з птахами та цуциками або купували прянощі та горіхи. У Досі в 100 разів цікавіше спостерігати за людними ринками, ніж за порожніми вулицями.

Як для стоповера, така екскурсія містом прекрасна! Але що у Досі робити довше, я не знаю. Можна поїхати джипом на піщані дюни в пустелю, але це можна зробити і в іншій пустельній країні.

Наступного разу, коли матиму довгу зупинку в Досі, я хотіла би відвідати музей сучасної ісламської культури. Дружина еміра — колекціонерка і піклується про розвиток мистецтва в країні. Цікаво подивитися, наскільки актуальним є сучасне мистецтво країни з обмеженою свободою слова та унітарною монархією.

Катар став для мене 50-ю відвіданою країною завдяки довгому стоповеру. Без цього я би сюди ще довго не потрапила.

Думаєте, Катар має туристичне майбутнє?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі