Чому багатьох дратує голодування Сенцова

В'язні огидного сценарію Путіна

Якби Олег Сенцов не оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення політичних в'язнів російського режиму, мало хто в Україні згадав би про знущання над самим режисером, яке досі триває. Чоловік, на захист якого висловлювалися провідні діячі культури всього світу, продовжує відбувати ув'язнення за злочин, якого він не скоював.

І це ув'язнення Олега Сенцова і Олександра Кольченка - як і постійні арешти та суди над кримськотатарськими активістами, як і ув'язнення Володимира Балуха - не просто репресії. Це частина кримської тактики Володимира Путіна. Він привчає українців і весь світ до того, що "Кримнаш". І що на півострові російська влада може робити все, що їй заманеться. Може оголошувати українських громадян росіянами і судити за вигаданими звинуваченнями як власних громадян. Може продовжувати порушувати міжнародне право і кордони іншої країни - тому що горезвісний Керченський міст, з помпою відкритий днями Путіним, - це таке ж порушення міжнародного права, як і сам вкрадений Росією Крим. Може судити за дії, вчинені ще до проголошеної самими росіянами дати "приєднання" півострова. І зрозуміло, до чого все це. Ми маємо повільно, але вірно переконуватися в безповоротності та безальтернативності злодійства, - пише Віталій Портников для "Крим.Реалії".

Ув'язнення Сенцова, Кольченка, Балуха, як і постійні арешти та суди над кримськотатарськими активістами - це частина кримської тактики Путіна

Олег Сенцов ціною власного здоров'я - можливо, життя - протистоїть цьому огидному сценарію. Він - український політичний в'язень, який вимагає звільнення інших українських в'язнів Кремля. Він нагадує, що репресії проти нього і його товаришів - це не просто політичні переслідування, це частина війни з Україною. Війни, яка триває і яку намагаються не помічати і багато представників західного політичного істеблішменту, і багато українських громадян. Сенцов не дає жити в світі, де війна - десь далеко, а може, і зовсім її немає, і взагалі це проблема політиків, а нас, "маленьких людей", це все не стосується. Ми будемо їздити в Росію, як ні в чому не бувало, відпочивати в Криму, платити податки країні-агресору. Податки, з яких потім братимуть гроші на озброєння армії, яка знаходиться на українській землі, і на виробництво колючого дроту, за яким тримають українських в'язнів.

Сенцов не дає жити в світі, де війна - десь далеко, і взагалі це проблема політиків, а нас - це не стосується

Саме тому багато хто намагається справу Сенцова не помічати. Саме тому багатьох може його голодування дратувати - бо не помічати вже не виходить, доводиться згадувати про власну моральну відповідальність. Саме тому всім нам доведеться жити не в світі власних ілюзій, а в світі, в якому триває "гібридна війна" з Росією - війна, в якій є реальні жертви і реальні в'язні.

Якщо українці виграють цю війну - то тільки завдяки таким як Олег.

Copyright © 2018 RFE/ RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі