Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
04.05.2018

Чому Україні потрібна автокефальна православна церква

Відповіді на сім запитань

По-перше, Україна не вперше намагається отримати офіційне визнання помісної української православної церкви. Чи досягне вона успіху зараз?

Перші спроби були на початку 1990-х у період президентства Леоніда Кравчука, однак їх припинили після обрання президентом Леоніда Кучми, який підтримував цю ідею лише на словах.

Кучма демонстрував однакове ставлення до Російської православної церкви, офіційно зареєстрованої в Україні як Українська православна церква Московського патріархату, з одного боку, та Української православної церкви Київського патріархату, з іншого боку. Наприклад, він передав Києво-Печерську лавру у власність УПЦ МП, а реставрований Михайлівський собор – УПЦ КП.

Кучма передав Києво-Печерську лавру у власність УПЦ МП, а реставрований Михайлівський собор – УПЦ КП

Президент Віктор Ющенко також не підкріплював свої голосні заяви діями.

Віктор Янукович, натомість, демонстрував відверту прихильність до УПЦ МП, оскільки його донбаська ідентичність змальовувала Україну як частину "русского мира", провідну роль у якому відіграє саме російське православ'я.

Президент Петро Порошенко обрав інший підхід до питання помісної української церкви, ніж його попередники. Замість вимоги автокефалії для УПЦ КП він намагається отримати автокефалію для всього українського православ'я, яке б об'єднало всі або частину його трьох гілок: УПЦ МП, УПЦ КП і Українську автокефальну православну церкву.

Щодо Константинопольського Патріарха, він хотів би бачити українців своїми союзниками в якості противаги зарозумілій та зухвалій РПЦ.

Константинопольський Патріарх хотів би бачити українців своїми союзниками в якості противаги зарозумілій та зухвалій РПЦ

По-друге, як далеко РФ й Московський патріархат готові зайти, аби запобігти втраті української православної церкви, і чи може це призвести до нового розколу всередині православного християнства?

Після всього, що зробив Путін протягом останніх п'яти років, можна з упевненістю стверджувати, що для нього немає ніяких перепон.

РПЦ – єдина церква у світі, яка висуває претензії на контроль територій поза власними межами, зокрема на увесь колишній СРСР. Путін сприймає Україну як "частину" Росії та свою власність, а Київську Русь – як "першу російську державу". Яскравим свідченням останнього стало відкриття пам'ятника князю Володимиру Великому в листопаді 2016 року в Москві – місті, якого навіть не було, коли Володимир правив Київською Руссю.

РПЦ – єдина церква у світі, яка висуває претензії на контроль територій поза власними межами

Для російського керівництва українська автокефалія означатиме пониження статусу РПЦ у православному світі, оскільки внаслідок цього вона втратить близько половини своїх парафій. Українці більш релігійні, ніж росіяни - хоча в Росії мешкає значно більше людей, обидві країни мають приблизно однакову кількість православних парафій – 14 тисяч.

По-третє, наскільки впливова Російська православна церква в українському суспільстві сьогодні?

Більшість інструментів російської м'якої сили в Україні зазнали краху або були усунуті на законодавчому рівні - російські книжки, соціальні мережі, телеканали і артистів заборонили. Головний предмет експорту Путіна – корупція - раніше роз'їдав українську політику, однак цьому поклали край після того, як український енергетичний сектор очистили. "Нафтогаз України" зараз найбільший платник податків до держбюджету. Проросійських політичних партій, які раніше мали монополію на сході та півдні України ("Партія регіонів", "Комуністична партія") - більше не існує.

Російська православна церква лишається одним з останніх інструментів російського впливу в Україні

Отже, РПЦ лишається одним з останніх інструментів російського впливу в Україні. Однак маємо пам'ятати, що нині відбуваються зміни української ідентичності, зокрема в східній Україні: різке падіння російської та радянської самоідентифікації та зростання української, а також значне збільшення кількості українців, які не вірять у те, що росіяни – їхній "братній народ". Сьогодні три чверті українців мають негативне ставлення до російських лідерів і вважають Росію агресором, який прагне знищити незалежність України.

Іншими словами, нині вельми сприятливий час для автокефалії.

Нині вельми сприятливий час для автокефалії

По-четверте, багато критиків Російської православної церкви в Україні звинувачують її в підтримці російської збройної агресії проти України. Наскільки правдиві ці звинувачення?

Свідчення цього можна знайти в статті, опублікованій у "New York Times", а також в інших публікаціях, що наводять приклади, як священники РПЦ благословляють російських націоналістів, яких відправляють воювати в Україну. Одне з угруповань бойовиків на Донбасі має назву "Російська православна армія".

Священники РПЦ благословляють російських націоналістів, яких відправляють воювати в Україну. Одне з угруповань бойовиків на Донбасі має назву "Російська православна армія"

РПЦ ніколи не була самостійною інституцією та постійно зобов'язана підтримувати політику Путіна. Вона відіграє провідну роль у цивілізаційній концепції Путіна "русский мир". У межах якої українців як окремої нації не існує, а Україна – штучна держава, здатна вижити лише під лоном "Росії-матінки".

По-п'яте, наскільки Московському патріархату шкодить сприйняття його близькості з Кремлем?

РПЦ в Україні опинилася в глухому куті. З одного боку, як офіційна російська церква вона має підтримувати політику Путіна, у тому числі анексію Криму. Однак всередині України вона змушена уникати цього питання, оскільки три чверті українців вважають, що нормалізація російсько-українських стосунків можлива, лише якщо Росія піде з Криму, припинить збройну агресію на сході країни та більше не втручатиметься у внутрішні справи та зовнішню політику України.

УПЦ МП опинилася в глухому куті: має підтримувати політику Путіна, у тому числі анексію Криму, однак в Україні змушена уникати цього питання

Це вже призводить до втрати УПЦ МП своїх парафіян і збільшення підтримки УПЦ КП.

РПЦ в Україні також псує собі імідж, оскільки часто відмовляється хоронити українських солдатів. Водночас найбільша частка загиблих українських військових походить із російськомовних східних і південних областей України (перше місце в цьому списку посідає Дніпропетровська область).

РПЦ в Україні також псує собі імідж, оскільки часто відмовляється хоронити українських солдатів

По-шосте, зважаючи на наближення президентських і парламентських виборів, чи можуть пропутінські та проросійські політичні сили виграти від спроб України звільнитися від впливу Московського патріархату?

Це дуже малоймовірно, адже ідея "русского мира" в Україні зазнала краху й не зможе відродитися, поки Росія продовжує окупацію Криму та збройну агресію на Донбасі. "Опозиційний блок" (спадкоємець "Партії регіонів") не надто популярний.

Ідея "русского мира" в Україні зазнала краху й не зможе відродитися, поки Росія продовжує окупацію Криму та збройну агресію на Донбасі

Хоча, згідно із соціологічними опитуваннями, Юрій Бойко і Вадим Рабінович сьогодні мають високі рейтинги, у них немає шансів виграти президентські вибори (і я сумніваюся, що Бойко взагалі балотуватиметься на них). У другому турі виборів зійдуться Порошенко і Юлія Тимошенко, і Порошенко переможе. Наступні парламентські вибори відбудуться після президентських, і з переобранням Порошенка я бачу дві зміни в складі парламенту. Перша – імовірне непроходження "Народного фронту", друга – можливий успіх "Свободи".

У другому турі виборів зійдуться Порошенко і Юлія Тимошенко, і Порошенко переможе

По-сьоме, що об'єднана українська православна церква, звільнена від російського контролю, означатиме для побудови нації в Україні?

Це стане ще одним важливим елементом здобуття Україною справжньої незалежності від Росії.

Надання українській православній церкві автокефалії виправить три історичні несправедливості:

- незаконне приєднання Київської митрополії до Московського патріархату в 1686 році;

- це змусить росіян замислитися над тим, хто вони і звідки походять, адже відтепер продовжувати називати себе "русскими" нащадками мешканців Київської Русі буде просто смішно. Українські історики вже давно вказували на те, що росіяни походять із територій Новгородської республіки, Володимир-Суздальського князівства й Московії, а не Київської Русі;

Росіяни будуть змушені визнати себе "молодшими братами"

- росіяни будуть змушені визнати себе "молодшими братами", хоча для них це буде вельми складно, зважаючи на їхній пихатий шовінізм "старших братів". Київ заснований у 482 році, відповідно, значно старший за Москву, яку заснували в 1147.

P.S. Я греко-католик за лінією мого батька-українця і римо-католик за лінією моєї матері-італійки й тому можу висловлювати об'єктивну позицію.

Тарас Кузьо, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі