В Україні виживають і пенсіонери, і олігархи

Українців об'єднує відсутність впевненості в завтрашньому дні

В одному своєму давньому інтерв'ю я висловив тезу, що в нашій країні всі виживають. Дехто з коментаторів обурився: "як можуть виживати олігархи?", "дехто жирує, а всі інші виживають". Насправді, виживання в нашому суспільстві є не просто явищем, це світоглядна конструкція.

Коли я кажу, що виживають всі, то дійсно маю на увазі всіх, і олігархів включно. Так, кожен виживає по-своєму, але виживає. Людина з мінімальною заробітною платою, пенсіонер, соціально незахищений — виживають на межі першого рівня піраміди Маслоу: що поїсти, що вдягнути, де взяти кошти для дітей. Бізнес та олігархи — виживають на межі другого рівня піраміди: як все не втрати, тільки щоб не посадили, не вбили тощо. Всіх українців незалежно від статків об'єднує відсутність впевненості в завтрашньому дні та необхідність вирішувати базові питання свого життя. Олігарх Дмитро Фірташ переживає за своє майбутнє не менше, ніж український пенсіонер, хоча робить це в інших умовах і з інших причин.

Зрештою, виживає той самий Петро Порошенко. Сьогодні йому нагально треба вирішити питання другого строку або свого майбутнього. І чим більше він стає не впевненим, що з ним все буде гаразд, тим більше помилок і радикальних кроків буде приймати. Виживає Юлія Тимошенко, для якої це мабуть останній шанс виграти вибори.

Виживання – це коли можна наплювати на інших, тому що своє життя головне

Виживання – це індивідуальна стратегія. Це, коли людина особисті цілі ставить вище всього. Виживання – це коли можна наплювати на інших, тому що своє життя головне. Тому, коли всі виживають, то мова йде про те, що ми суспільство, в якому переважно всім плювати на інших. І, на жаль, в нашому випадку виживання стало елементом світогляду.

Насправді, ми не засуджуємо виживання і турботу про себе. Якщо наш родич, сусід, однокласник "піднявся" швидко через корупцію, нелегальний бізнес тощо, ми кажемо – "ну, молодець, зміг". Дехто навіть це в приклад ставить. Але коли ми говоримо про ефемерних депутатів, олігархів, міністрів, то постійно засуджуємо їх за незаконне збагачення.

Якщо наш родич, сусід, однокласник "піднявся" швидко через корупцію, нелегальний бізнес тощо, ми кажемо – "ну, молодець, зміг"

Антонімом до виживання в даному контексті буде соціальна відповідальність, яка є колективною стратегією. Тобто коли хтось вдається до соціальної відповідальності він хоче вирішити не просто особисті проблеми, а проблеми певного кола осіб. Наприклад, це люди, які реагують на проблеми в місті, в комунальних установах тощо. І тут теж має місце наш світогляд – ми називаємо цих людей "міські божевільні". Навіть якщо по-факту цим людям вдається щось змінити і для нас в тому числі, ми рідко починаємо їх підтримувати.

Виживання всіх проти всіх має своїм наслідком суспільну кризу. Коли більшість думає за себе, суспільство не може продемонструвати колективну дію. А наші проблеми потребують саме потужної колективної мобілізації. Військовий конфлікт, загроза дефолту, втрата підтримки на Заході – все це вимагає організованої відповіді, яку не можуть дати егоїстичні зациклені на власному виживанні люди.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі