Нафтогаз vs Газпром: чого чекати далі

Як ми перемогли в найбільшому комерційному арбітражі в історії людства

Справа Газпрому і Нафтогазу в Стокгольмському суді — це найбільший комерційний арбітраж в історії людства. І ми перемогли. Цим можна пишатися.

Найбільшим його називають саме через величезну кількість взаємних позовів на величезні суми. Претензії стосувалися і цінової політики, і транзиту, і кількості експортного газу. Газпром хотів отримати більше ніж $70 млрд. Ми були скромніші. Претензії Нафтогазу були в районі $40 млрд. Коли мова йде про такі гроші, неважко здогадатися, що перемога нам далась не легко.

Але ми не мали вибору. 70 мільярдів — непід'ємна сума. Або пан, або пропав. І, на щастя, ми здобули перемогу. Було дві важливі складові успіху України. По-перше, професійні зарубіжні консультанти і радники. По-друге, що дуже важливо - невтручання влади.

Було дві важливі складові успіху України. По-перше, професійні зарубіжні консультанти і радники. По-друге, що дуже важливо - невтручання влади

У 2011 році, коли встановився режим Януковича, Нафтогаз програв абсолютно виграшний процес в тому ж Стокгольмському арбітражі по позову "Росукренерго". Тодішня влада просто дала відповідні вказівки керівництву Нафтогазу пустити процес на гальма. Свідки не з'являлися, необхідні документи не підписувалися - і це був прямий вплив влади.

Гіпотетично цього разу теж могла бути вказівка з Банкової, що не треба псувати стратегічне партнерство і "вєчную дружбу" з Росією. Але ми зараз в стані війни, тому навіть, якщо хтось і хотів би полюбовно залагодити питання, це було б неможливо.

Також на нашу перемогу позитивно вплинуло те, що на чолі Нафтогазу поставили нову, молоду і компетентну команду.

Перемога над Газпромом дуже важлива й тим, що ми її досягли саме правовим шляхом у міжнародному суді.

Українська влада вперше не повелась на якісь позасудові, політичні домовленості. У минулому вони мали місце постійно. Саме тому і виникли проблеми арбітражного характеру. Непрозорі закулісні домовленості матеріалізувалися у вигляді контрасту співпраці. Коли всі переваги були на боці "Газпрому", а ми мали лише зобов'язання і проблеми.

Непрозорі закулісні домовленості матеріалізувалися у вигляді контрасту співпраці. Коли всі переваги були на боці Газпрому, а ми мали лише зобов'язання і проблеми

Звичайно, перемога в арбітражі не покриває претензій Нафтогазу на сто відсотків, але на це не варто було б і сподіватись. Стокгольмський суд ніколи не прийняв би одноосібну позицію на користь когось зі сторін. Але якщо порівнювати, то ми, звичайно, у виграші.

За рішенням арбітражу, Газпром повинен сплатити Нафтогазу $2,56 млрд. Але не варто плекати надії, що завтра ж ці гроші надійдуть в Україну. Росія буде намагатися максимально відтягнути час відшкодування. В цьому випадку Нафтогаз може знову подати позов до Стокгольмського суду, на "Газпром" накладуть санкції у вигляді відсотків і сума може збільшитись.

Відмовитися від виконання рішення Стокгольмського арбітражу росіяни не можуть

Взагалі відмовитися від виконання рішення арбітражу вони не можуть. Міжнародний суд - це не якась місцева інстанція. Москва не може контролювати цю уставу. До того ж туди періодично звертається і сам Газпром, і його партнери. Тому вони не зацікавлені в тому, аби псувати стосунки.

У випадку невиплати і відмови, Україна до того ж може звернутися до арбітражу з позовом і вимогами щодо примусового стягнення через майно "Газпрому", якого дуже багато закордоном.

Співпраця Нафтогазу і Газпрому триватиме до завершення терміну дії спільних контрактів, тобто до 2020 року. Це також рішення Стокгольмського арбітражу, і ми маємо його поважати. Україна зобов'язана купувати кожен рік мінімум по 4 млрд кубометрів газу в Росії. Такі обсяги не створять ситуацію критичної залежності України від російського газу. Минулого року ми спожили 32 млрд кубів. Елементарна матиматика: експортовані з Росії нещасні 4 млрд кубометрів — це лише одна восьма частина. Для порівняння - раніше ми купували майже дві третини газу в РФ.

Нафтогаз зобов'язаний купувати не менше 4 млрд кубів газу в Газпрому до 2020 року. Це - лише одна восьма річної потреби. Небезпеки залежності України немає

Важливо, аби ми купляли саме мінімум, який нам встановив Стокгольмський арбітраж і не збільшували експорт, аби догодити Росії з якихось незрозумілих причин. Також, що "Газпром" не має права піднімати ціну на газ, що буде постачатися. Вартісні параметри також встановлені рішенням арбітражу.

Блог записаний із коментраря Михайла Гончара для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі