Маємо захистити права інтелектуальної меншини

Що мусимо зробити для розумних людей

Останнім часом набрав силу дуже важливий тренд піклування про меншини: національні, ґендерні, з фізичними та розумовими обмеженнями тощо. Я вважаю це ознакою цивілізованості, безперечним здобутком, вартим поваги.

Однак є одна меншина, про яку зовсім забули. Йдеться про інтелектуальну меншину, іншими словами - про розумних людей.

Чи є вони меншиною? Безперечно. Чи захищені їхні права? Навряд чи можна це стверджувати однозначно.

Давайте подумаємо, що можна зробити. (В якості робочої гіпотези використаємо грубу оцінку цієї меншини у розмірі 15%).

1. Квоти при прийнятті до вищих навчальних закладів. Іншими словами, не менше 15% зарахованих абітурієнтів мусять бути розумними.

2. Квоти на представництво в усіх органах влади. Запровадження такої квоти дасть нам, наприклад, у парламенті 67 розумних людей - в півтора рази більше, ніж нині! Ще більш радикально зміниться ситуація у певних місцевих радах.

3. Окремий телевізійний канал мовою меншини. Щоб представникам цієї меншини було, що дивитися, бо сьогодні вони такої можливості позбавлені.

4. Рівні права при прийнятті на роботу, в принципі, сьогодні забезпечені. Але є окремі місця, де варто цій проблемі приділити увагу, - наприклад, наглядові ради державних підприємств.

Водночас я противник будь-якої форми соціально-культурної автономії цієї меншини. Це створить ґетто та ще більше поглибить розрив між нею та більшістю. Досить і того, що меншина, яку обговорюємо, зазвичай спілкується лише у своєму колі, має свої улюблені кафе і місця зустрічей. Я прихильник вільного спілкування представників меншини з іншими громадянами: це сприяє обміну культур та розвитку мультикультуралізму.

Захистимо права меншин!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі