Олексій Панченко
Журналіст, політолог
25.01.2017

Урядовці "валять" українські банки

Чиновники просять і вимагають від українців сплачувати податки, отримувати "білу" зарплату - а самі тримають заощадження в готівковій формі, яку контролюючі органи не мають права перевіряти

У програмі "ТСН.Тиждень" міністр соціальної політики Андрій Рева невимушено зізнався, що "ніколи не мав банківської картки" (себто не тримав гроші в банках). Завів, каже, для галочки заради отримання візи - а банк луснув. Потужна реклама вітчизняної банківської системи, правда?

І це, на жаль, далеко не перший випадок. "Е-декларування" виявило, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман, міністр фінансів Олександр Данилюк, заступник голови КМДА та інші урядовці тримають вдома мільйони доларів готівкою. Обурливе й шкідливе лицемірство! Урядовці, які закликають українців не виносити гроші з націоналізованого "Приватбанку" (щоб не "обвалити" його), самі не тримають власних коштів в українських банках. Та ще й дискредитують ці банки на загальнонаціональних телеканалах! Наші з вами тисячі гривень заощаджень працюють на вітчизняну економіку, на кредити нашим підприємствам. А їхні мільярди - ні! Хоча кредити в українських банках вони все одно ще й як беруть.

Наші з вами тисячі гривень заощаджень працюють на вітчизняну економіку, на кредити нашим підприємствам. А їхні мільярди - ні!

Важко сказати, хто тут більше "валить" банківську систему України: голова Нацбанку Гонтарєва, яка контролює комерційні банки не без бубнового інтересу - чи члени Кабміну, які заохочують громадян масово виводити гроші з цих банків… Особливо цинічно це сприймається з вуст міністра соцполітики. Він мав би за посадою турбуватися про те, щоб якомога більше коштів оберталися в банках, полегшуючи тим самим проблему пенсій.

У цьому блюзнірстві є й корупційний підтекст. Чиновники просять і вимагають від українців сплачувати податки (в тому числі з депозитів), отримувати "білу" зарплату - а самі тримають заощадження саме в тій готівковій формі, яку контролюючі органи не мають права перевіряти.

Якби гроші високопосадових "декларантів" лежали лише в банках, перевірка їхніх статків на предмет незаконного збагачення була б ділом техніки. Люксові автівки вони, до речі, також записують здебільшого не на себе. Чекаємо в наступних телеканалах зізнання чергового міністра про те, що він не "лох", і все життя їздив на чужих машинах за довіреностями?

Чому українські посадовці так відверто й легко нехтують державними інтересами на камеру? Чому так легко зізнаються у власній безвідповідальності й недалекоглядності?

Олексій Панченко, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі