Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
06.06.2016
8

Настав час покарати тих, хто створив мафіозну державу Януковича

Янукович й інші представники донецького клану не просто були корумпованими, а створили мафіозну систему та захопили українську державу

Передача документів колишнім першим заступником голови начальника Головного управління "К" СБУ генералом Віктором Трепаком до Національного антикорупційного бюро (НАБ) демонструє, чому корупція в українській політичній системі лишається настільки глибоко вкоріненою та непорушною. Жоден із п'яти українських президентів не знайшов у собі політичної волі зламати цю систему, у тому числі Ющенко та Порошенко, які прийшли до влади на хвилі революцій.

З оприлюднених документів можна зробити чотири ключові висновки.

1. Тимошенко могла здобути перемогу на президентських виборах 2010 р., які вона офіційно програла з різницею у 3,5%. Як видно з дипломатичної депеші США, відправленої з Києва, Янукович хвалився американському послу після першого туру виборів, що виграє з перевагою у 10%. Якби Тимошенко стала президентом, не було б Євромайдану, анексії Криму та війни на Донбасі.

2. Ющенко та інші "прагматичні" націонал-демократи були корумповані та куплені Януковичем, аби допомогти йому прийти до влади у 2010 р. Документи Трепака свідчать, що Партія регіонів фінансувала "Нашу Україну" та КПУ на виборах 2012 р.

Тимошенко могла здобути перемогу на президентських виборах 2010 р

3. Янукович й інші представники донецького клану не просто були корумпованими, а створили мафіозну систему та захопили українську державу, а після того, як їх усунули від влади в результаті Євромайдану, зрадили Україну, підтримавши анексію Криму та сепаратистів на Донбасі. Існує купа свідчень про те, що Ахметов, Єфремов (що минулого тижня підтвердив інший колишній член Партії регіонів Володимир Ландік), Іванющенко і Олександр Янукович фінансували та підтримували активістів антимайдану (зокрема "Оплот") і російські націоналістичні групи, які співпрацювали з російськими спецслужбами.

4. Документи Трепака також, скоріше за все, покажуть, що Партія регіонів фінансувала "Свободу", що ми давно підозрювали, і, зрозуміло, Радикальну партію – в обох випадках, аби забрати голоси в "Батьківщини".

Я не вірю, що новий Генеральний прокурор Луценко буде працювати краще, ніж три його попередники – Махніцький, Ярема і Шокін – з двох причин. По-перше, в нього немає юридичної освіти. По-друге, він - людина Порошенка і не зможе спрямовувати вістря правосуддя на чинних політичних лідерів країни та їхніх "любих друзів", тому рівність перед законом не стане реальністю.

Чи буде Національне антикорупційне бюро вигідно відрізнятись, чи стане таким же непотрібним органом, як прокуратура, говорити поки зарано. Йому, зокрема, випала невдячна справа розслідувати дії величезної кількості людей, згадуваних у документах Трепака.

Якщо Луценко та НАБ хочуть продемонструвати становлення європейської України, вони можуть почати з Опозиційного блоку та його лідерів – Льовочкіна, Бойка, Ахметова, Колеснікова та Новинського. Документи Трепака демонструють, що Янукович управляв мафіозною державою, а це означало, що йому були потрібні донори для 2 млрд доларів, які він витратив на потреби політичної корупції. Найбільшими донорами, зрозуміло, були Ахметов і Фірташ, які разом з Олександром Януковичем отримували найбільшу кількість тендерних замовлень і приватизаційних контрактів. Саша втік до Росії, Ахметов живе в Україні, а Фірташ – в Австрії.

Неможливо собі уявити, щоб керівник президентської адміністрації Льовочкін нічого не знав про мафіозну державу Януковича. Якщо він не знав, то він був жахливим управлінцем. Якщо він знав – а це майже напевне – він має понести кримінальну відповідальність за допомогу в створенні мафіозної держави. Зрештою, Льовочкін очолював адміністрацію Януковича 48 із 49 місяців перебування того на своїй посаді.

Політична доля Порошенка буде такою ж, як і Ющенка

Високий рівень корупції в Україні не зазнав змін у період між помаранчевою революцією та Євромайданом за винятком одного року – 2005-го. Тоді уряд Тимошенко закрив вільні економічні зони, які функціонували як масивні чорні дірки для контрабанди та ухиляння від сплати податків, зробив контроль на митниці жорсткішим та поклав край інсайдерській приватизації.

Згідно з даними Transparency International, з 15 колишніх радянських республік лише три (Таджикистан, Узбекистан і Туркменістан) мають вищий рівень корупції, ніж Україна. Це означає, що в 11 колишніх республіках Радянського Союзу менше корупції, ніж в Україні. З цих 11 держав три є членами ЄС і НАТО (Литва, Латвія й Естонія), дві – учасниками Східного партнерства (Молдова і Грузія).

Інші шість країн навіть не прагнуть інтегруватись до Європи – це Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Вірменія і Азербайджан. Більше того, п'ять із них є членами путінського Євразійського союзу. Як може бути, що Україна, яка рухається в бік Європи, має вищий рівень корупції, ніж усі держави-члени Євразійського союзу?!

Політична доля Порошенка буде такою ж, як і Ющенка, якщо дослідження Transparency International зрештою не засвідчить, що в Україні рівень корупції став нижчим, ніж у державах Євразійського союзу. Тільки тоді зможемо сказати, що Україна інтегрувалась у Європу. Аби досягти цього, Луценку та НАБ слід почати з лідерів Опозиційного блоку.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі