Свято переможної брехні: навіщо Путіну 9 травня

Свята Перемоги соромився проводити Сталін, їх не було, не любили ці свята Хрущов і Брежнєв. Путіну воно потрібне - щорічне, з величезними витратами і показушним парадом, тому що йому нема чим пишатися за 16 років свого правління. Мішура, феєрверки і салют йому замінюють реальність.

Один з моїх дідів лежить під Смоленськом. Його призвали на фронт, а через кілька тижнів рідне село Матрьоновка окупувала німецька армія. Моїй мамі "при німцях" було 4-5 років і єдиний приємний спогад її дитинства - німецький шоколад. Всі інші спогади звичайні - голод, холод, нестача всього, одягу насамперед, взуття три сестри, дві мої тітки, носили по черзі. У січні 1943 року радянські війська звільнили Воронезьку область, через три місяці, 18 березня загинув мій дід, Крутских Андрій Матвійович, навічно 45-річний, тепер він лежить у братській могилі біля села Балабаново Всходского району Смоленської області, - пише Олег Панфілов для Крим.Реалії.

Окупація була нетривалою, повернулася радянська влада і все стало як раніше - злидні, голодне життя. Хлопчиськом в середині 60-х років я побував на маминій батьківщині - там була все та ж руїна, як ніби війна закінчилася вчора. Дядя Петя, чоловік моєї тітки, починав ранок зі склянки самогону і довгої матірної фрази, мелодійності та тональності якої міг позаздрити Моцарт. Троє моїх двоюрідних братів і дві сестри жили так само, як їхні батьки в дитинстві - те ж взуття на всіх, покупка капронової стрічки для банта на голові було святом. Крім сестер вже нікого немає - майже всі спилися - і дядько, і його сини.

Радянська, а тепер і російська пропаганда відчайдушно боролися за те, щоб очевидці забули про ту війну, про бездарне командуванні, про мільйони солдатів, кинутих під бомби і снаряди, в мороз і дощ, в сльоту і на тонкий лід

Моя побожна бабуся все життя отримувала мізерну похоронну пенсію, якої вистачало тільки на свічки в церкві і на морозиво для мене. Церков було мало, вона сідала в електричку і їхала в Підмосков'ї,у Вешняки. Туди ж одного разу мене привезла і хрестила, тут же при виході з церкви зняла з моєї шиї хрестик і сховала - щоб не було проблем у школі. Вона нічого не розповідала про дідуся, тільки мовчки зітхала. Здається, вона так жодного разу і не була на могилі діда - не було за що з'їздити, а всі гучні заходи, які проводили комуністи, піонери і комсомольці, обходили її стороною. Загиблих на війні було близько 10 мільйонів і радянські почесті роздавали далеко не всім - тільки обраним або вигаданим героям.

Радянська, а тепер і російська пропаганда відчайдушно боролися за те, щоб очевидці забули про ту війну, про бездарне командуванні, про мільйони солдатів, кинутих під бомби і снаряди, в мороз і дощ, в сльоту і на тонкий лід. Десятки мільйонів калік булкали просторами Радянського Союзу, поки їх не стали відловлювати і звозити на далекі острови - прибирали з очей геть ознаки жахливого військового злочину, безграмотного командування. І кожен день радіо та газети, а коли з'явилося телебачення, то і з екранів в кінотеатрах твердили - перемога-перемога-перемога.

Звичайно, перемога. У будь-якій війні є переможці і переможені. Переможені відомі, в СРСР і в нинішній Росії переможці тільки одні - тільки "радянський народ". Ніби й не було мільйонів банок американської тушонки і упаковок яєчного порошку. Нинішні росіяни вернуть носа, не хочуть знати про той час, вважаючи, що більше 22 тисяч американських літаків і майже 13 тисяч танків, 375 883 вантажівки, понад 131 тисячу автоматів, 2130000 тонн авіабензину і багато іншого впали з неба. Всього на 1 мільярд доларів, як на теперішній час - величезна сума.

Радянська і сучасна російська пропаганда бажає за краще мовчати, ховати архіви і витрачати величезні гроші на паради, переконуючи населення в тому, що тільки вони є спадкоємцями перемоги, так і не відповідаючи на численні запитання про мільйонні жертви, в ім'я чого?

Невдячність - політика Росії, як би країна не називалася - Російська імперія, СРСР або Російської Федерації. Вся Європа за останні 300 з гаком років брала участь у створенні того, що зараз називається російська культура і наука, архітектура та інженерія, автомобілебудування і космонавтика. Ви чули слова подяки? Як би не так, Європа - це "гейропа", "служака Піндоса", "Росія їм ще покаже". Ніби й не було Великого посольства, створеного Петром Першим, який наказав росіянам вчитися в Європі і збирати майстрів, везти їх до Росії. Корабельні майстри з Голландії, Швеції, Данії та Венеції. Будують Санкт-Петербург французькі та італійські архітектори. Запрошений Петром Жан-Батист Леблон становить перший зведений генеральний план майбутньої російської столиці - Санкт-Петербурга. Державна програма США Lend Lease давно забута, інакше довелося б визнавати, що СРСР не зміг би залишити за собою перемогу: для США було важливіше перемогти гітлерівську Німеччину, ніж вступати в суперечки з невдячним Кремлем, який забув допомогу в 20-х роках, не хоче згадувати про порятунок Росії в 1892 році, не буде пам'ятати і потім.

У 1997-му я був в чеському Пльзені на Victory Day, 8 травня, на площах грали військові джаз-бенди, місто було прикрашено прапорами країн-союзників, в парку хлопчаки лазили по американським танкам часів Другої світової, вулицями ходили французькі, англійські і американські ветерани, доглянуті й усміхнені. У кожного - по два-три ордени і медалі, з військового обмундирування - тільки пілотки, іноді кашкети. Жодних "бойових сто грам", співу під гармошку і передзвону численних нагород. Не було піонерів і пісень про "тиху ніч". Напевно, то були "несправжні ветерани", вони не стоять у черзі по 20-30 років на отримання квартири і пільгових ліків. Втім, ветеранів в Росії вже майже немає, але свято - є.

Існує величезна кількість питань, які іноді ставлять журналісти або блогери, але державна російська політика така, що ще пару років - і можна буде отримати термін за питання про те, чи воював хтось ще, крім радянських солдатів. Або спробуйте запитати сучасного представника "русского мира", більш відомого як "ватник" - повинні святкувати День перемоги чеченці, інгуші, карачаївці, балкарці, кримські татари, калмики і представники багатьох інших народів, всього понад 2,5 мільйона, яких за рік до "перемоги" принизили депортацією?

Невдячність - політика Росії, як би країна не називалася - Російська імперія, СРСР або Російської Федерації

Якщо два з половиною мільйони людей винні в тому, що хтось привітався з німцем або навіть надів німецьку форму, то що робити з Російською визвольною армією радянського генерал-лейтенанта Андрія Власова? Ось лише частина переліку військових формувань Німеччини з "російським корінням" - 1-я Російська національна армія, Російський корпус, Батальйон Муравйова, 1-а Російська національна бригада СС "Дружина", Російська народна національна армія, 29-а дивізія СС (Перша Російська ) (Російська визвольна народна армія), 30-а дивізія СС (Друга Руська), Російська визвольна армія, Полк СС "Варяг", Полк СС "Десна", Русский особовий склад в дивізії СС "Шарлемань", Русский особовий склад в дивізії СС "Дирлевангер", Загін Зуєва. За різними джерелами в німецькій армії служило від одного до двох з половиною мільйонів росіян.

Якщо народи Північного Кавказу, радянські корейці, кримські татари, поволзькі німці були депортовані зі своїх рідних місць, то що робити з російським колабораціонізмом? Чому не виселені з Поволжя і Рязанської області, Сибіру і Уралу, чому за всіх повинні були відповісти чеченці і інгуші, карачаївці і кримські татари? Радянська пропаганда приховувала головну причину нелюдського ставлення до "нацменів" - Кремль страшно боявся повстань, яких з 1917 року було по кілька щороку, а іноді і частіше. Частина радянських людей ненавиділа радянську владу - за репресії і знищення приватної власності, за руйнування церкви і впровадження нової ідеології, заснованої на культі особистості.

Багато ненавиділи радянську владу приховано, але все одно потрапляли під пильне око інформаторів, поповнюючи новими жертвами ГУЛАГ і розстрільні списки. Інша частина вирішила, що сталінізм страшніше гітлеризму, добровільно вступаючи в ряди численних російських та інших національних підрозділів. Можна скільки завгодно називати їх зрадниками, але вони називали зрадниками тих, хто служив радянській владі, яка знищувала віру, культуру і національні мови народів, завойований Червоною армією в 1918-1921 роках. З моральної точки зору, вони мали повне право чинити опір і боротися проти влади, яка розв'язала репресії. Іншої сили, яка підштовхнула б їх до втілення своєї мрії, крім німців, в той час не було. До початку Другої світової війни, за даними правозахисної організації "Меморіал", в СРСР вже було репресовано і вбито до 38-39 млн осіб. Питання про те, хто зрадник - швидше риторичне, але Ленін і Сталін вбили більше людей, ніж німецька армія.

Питання про те, хто зрадник - швидше риторичне, але Ленін і Сталін вбили більше людей, ніж німецька армія

У трагічній історії більшовизму називати винними людей, які зробили вибір, неможливо. Треба питати з тих радянських керівників, хто в 1939 році підписував договори з Німеччиною, вітався за руку і посміхався. Радянська і сучасна російська пропаганда бажає за краще мовчати, ховати архіви і витрачати величезні гроші на паради, переконуючи населення в тому, що тільки вони є спадкоємцями перемоги, так і не відповідаючи на численні запитання про мільйонні жертви, в ім'я чого? Свята Перемоги соромився проводити Сталін, їх не було, не любили ці свята Хрущов і Брежнєв. Путіну воно потрібне - щорічне, з величезними витратами і показушним парадом, тому що йому нема чим пишатися за 16 років свого правління. Мішура, феєрверки і салют йому замінюють реальність.

Я не знаю, чи прийде хто в селі Балабаново до могили мого діда, чи покладе бодай ромашку. Я пам'ятаю скромне життя бабусі, мами і тіточок, напівголодне життя, рахуючи кожну копійку. Не як німці збирають, щоб купити нову машину, а, щоб елементарно вижити. Радянська влада вбила десятки мільйонів осіб, як вбивають непотрібних комах, абсолютно не замислюючись про відповідальність або елементарне вибачення. Мій дід загинув за 14 років до мого народження, напевно, для того, щоб був "мир у всьому світі" і щоб діти жили щасливо. Його просто обдурили, він загинув ні за що, його однополчан, які залишилися в живих, чекало таке ж безпросвітне життя, а інвалідів - швидка смерть.

Я якось зайшов в гості до свого приятеля - німецького дипломата і побачив на комоді фотографію в красивій рамці. На фото - офіцер СС. "Мій дід", - гордо сказав приятель. "А я свого діда ніколи не бачив, навіть на фотографії", - відповів я. Ми стояли один проти одного, онуки своїх дідів, які воювали один проти одного, і я не знав, про що говорити. Сказати, що "ми - перемогли" було соромно, приятель жив набагато краще за мене.

Copyright © 2016 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі