Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
11.04.2016

Те, що зробили голландці - це соромно. Але українська еліта - ще гірше

Україна повинна усвідомити, що її просування до західних інститутів і цінностей залежить виключно від самої себе. Європа не буде звертати зі свого шляху, щоб допомогти їй, як і Сполучені Штати, - якщо України не почне тягнутися до західного управління і верховенства правових норм. Україна повинна стати сильною, багатою, демократичною країною, шляхом прийняття політики, яка сповідує силу, багатство і демократію.

Голландський референдум – це не кінець світу для України. Як сказав один розумний і тверезий український аналітик, насправді він змінює дуже мало в стосунках України з Європейським Союзом. Одним словом, Україні не потрібно панікувати.

Проте, Україні необхідно зробити кілька висновків з того, що приблизно 20 відсотків електорату Голландії відхилили угоду про асоціацію ЄС з Україною.

По-перше, частка тих, хто сказав "ні" приблизно відповідає частці громадян у всіх країнах ЄС, які активно відкидають "європейські цінності". Це прихильники крайніх правих партій, багато з яких останнім часом досягли 20-30 відсотків під час голосування на різних виборах. Це ті люди, які не згодні з наступним проходженням в преамбулі Хартії основних прав Європейського Союзу:

Усвідомлюючи свою духовну і моральну спадщину, Союз заснований на неподільних, універсальних цінностях людської гідності, свободи, рівності і солідарності; він заснований на принципах демократії і верховенства права. Він ставить людину в центр своєї діяльності, встановлюючи громадянство Союзу і створюючи простір свободи, безпеки та справедливості.

Європейські "шрьодери" будуть підтримувати Україну тільки тоді, коли це вигідно і зручно

Ці люди ніколи не будуть підтримувати Україну чи багато інших двосторонніх і багатосторонніх відносин.

По-друге, ймовірно, багато, якщо не більшість європейців бачать європейські цінності так само, як колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер і багато його товаришів в німецькій соціал-демократичної партії: вони хороші, до тих пір, поки вони не стають незручними. Якщо права передбачають незручність або якщо ігнорування прав приносить прибуток, то кому потрібні права? Шредер, якщо ви забули, із задоволенням співпрацював з російською мафіозною державною компанію Газпром, ще перебуваючи на своїй посаді. І він лобіював інтереси Володимира Путіна, вибачаючись за його імперіалізм, і досі підставляючи свої кишені під рублі.

Європейські "шрьодери" будуть підтримувати Україну тільки тоді, коли це вигідно і зручно.

Решта європейців, - третина, а може й більше, - щиро вірять в європейські цінності. Це ті люди, які вірять в ЄС, вірять у НАТО, підтримують санкції проти мафії в Кремлі, і в значній мірі вітають близькосхідних біженців незалежно від ціни та незручностей, які з`являються з їхнім прибуттям до Німеччини.

Ці європейці будуть підтримувати Україну, але тільки якщо жодні інші, більш нагальні проблеми в області прав людини, не вимагають їх негайного уваги.

Чиновники ЄС діляться на ці три категорії, хоча тих, хто дійсно вірить у європейські цінності, ймовірно, більше, ніж серед населення в цілому.

Незалежно від того, що європейці роблять або говорять, Україна повинна продовжувати робити все можливе, щоб приєднатися до Європи і перейняти європейські цінності

Уроків для України є декілька:

По-перше, у прийнятті вірного рішення вона не може покладатися на Європу. Апеляція до прав людини, загальних європейських цінностей, жертв, які понесли українці, щоб приєднатися до Європи – все це не буде почуто двома третинами населення союза. Але справа в тому, що тисячі українців загинули, захищаючи європейські цінності проти російського імперіалізму.

По-друге, незалежно від того, що європейці роблять або говорять, Україна повинна продовжувати робити все можливе, щоб приєднатися до Європи і перейняти європейські цінності. Західні політичні та економічні інститути насправді працюють, -навіть якщо деякі з них не в ЄС – а західні цінності (такі, як права людини, демократія і верховенство права) значно кращі за ті, які розповюджує світ Путіна.

По-третє, Україна повинна усвідомити, що її просування до західних інститутів і цінностей залежить виключно від самої себе. Європа не буде звертати зі свого шляху, щоб допомогти їй, як і Сполучені Штати, - якщо України не почне тягнутися до західного управління і верховенства правових норм. Україна повинна стати сильною, багатою, демократичною країною, шляхом прийняття політики, яка сповідує силу, багатство і демократію.

Для України, щоб стати сильною, заможною та демократичною, її еліта має, нарешті, співпрацювати, і поводитися як зріла еліта, а не як діти

По-четверте, як тільки Україна стане сильною, заможною і демократичною, то Європа, зокрема і євроскептики та спадкоємці Шредера – прийде стукати у її дверей.

По-п'яте, для України, щоб стати сильною, заможною та демократичною, її еліта має, нарешті, співпрацювати, і поводитися як зріла еліта, а не як діти.

Те, що зробили голландці – це соромно: вони зрадили порядність і Україну. Але те, що роблять українські сварливі, некомпетентні, корисливі, недалекоглядні представники еліти ще гірше: вони руйнують Україну і її народ.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі