Фіона Фрейзер
Голова Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні
05.03.2016
6

На Донбасі загинуло близько двох тисяч мирних жителів

Близько трьох мільйонів людей і досі живуть на території, охопленій конфліктом. Всі вони – громадяни України

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні: Права людини – шлях до миру

Минулого тижня я виступала на парламентських слуханнях у Верховній Раді, і говорила про права людини на сході України. Мене запросили і надали слово як голові Моніторингової Місії ООН з прав людини. На слуханнях я говорила про результати спостережень Місії за останні два роки. Наші команди працюють по дві сторони від лінії зіткнення, з усіма сторонами збройного конфлікту. Ми зустрічаємось і розмовляємо з жертвами та свідками порушень прав людини.

За нашими оцінками, більше дев'яти тисяч людей було вбито, і більше 20-ти тисяч поранено в результаті конфлікту. Це і військовослужбовці Збройних сил України, і цивільні особи, і члени озброєних груп. Загинуло близько двох тисяч мирних жителів Донецької та Луганської областей. Теперішнє припинення вогню залишається хитким. Сутички продовжуються поблизу лінії зіткнення. Позиції військових розташовуються поблизу житлових будинків, шкіл і лікарень. Це ставить місцевих мешканців, в тому числі й дітей, під загрозу та порушує нормальний плин їхнього життя. Вони стають потенційною мішенню; є високий ризик значних людських втрат та вимушеного переселення.

Зростаюче відчуття ізоляції йде лише на користь тим, хто пропагує ворожнечу і насильство

Близько трьох мільйонів людей і досі живуть на території, охопленій конфліктом. Всі вони – громадяни України. Громади розділені, сім'ї роз'єднані. Місцеві мешканці неодноразово говорили мені і моїм колегам, що вони відчувають себе покинутими, що ніхто про них не дбає. Це зростаюче відчуття ізоляції йде лише на користь тим, хто пропагує ворожнечу і насильство. Це відчуття підриває перспективи встановлення миру.

У такому небезпечному середовищі, життя продовжується і на територіях, підконтрольним озброєним групам. Народжуються діти, укладаються шлюби, люди помирають. Із цим, вони отримують свідоцтва реєстрації актів цивільного стану від так званих "владних структур" у Донецьку та Луганську. Закон, нещодавно прийнятий у Парламенті, передбачає визнання цих документів у суді. І хоча ми вважаємо це позитивним зрушенням, для багатьох ця процедура все ж залишається обтяжливою.

Відсутність базових документів обертається для людей величезними проблемами: діти без свідоцтва про народження не мають права на соціальну і медичну допомогу, та ризикують лишитися без громадянства. Терміново необхідна спрощена адміністративна процедура. Ми маємо розуміти, що люди, які живуть на територіях під контролем озброєних груп, особливо вразливі у реалізації свої прав. З перших рук ми отримуємо інформацію про незаконні затримання, катування та тримання під вартою без зв'язків із навколишнім світом зі сторони озброєних груп. Люди мають вкрай мало засобів для захисту своїх прав та можливостей бути почутими.

Близько тисячі тіл у державних моргах лишаються не ідентифікованими

В той же час, у Харкові, Одесі, Дніпропетровську та Запоріжжі ми так само задокументували повідомлення про випадки насильницьких зникнень, незаконних затримань та утримання без зв'язків із навколишнім світом, а також катувань з боку правоохоронних органів України.

По два боки від лінії зіткнення до нас часто звертаються люди у пошуках родичів, без вісті зниклих у зоні конфлікту. По всій Україні громадяни не можуть зрозуміти, чому вони можуть отримати так мало інформації про долю своїх близьких. Тим часом, близько тисячі тіл у державних моргах лишаються не ідентифікованими. Необхідно, аби усі сторони усвідомлювали свої зобов'язання і повноцінно співпрацювали для вирішення цієї проблеми.

Минулого тижня я говорила у Верховній Раді про ці та інші питання в сфері прав людини, і надала конкретні рекомендації. Українці мають бачити повне дотримання домовленостей про припинення вогню, для збереження життя людей. Держава повинна робити все можливе для фіксації та розслідування порушень прав людини, навіть коли вони відбуваються на територіях, підконтрольних озброєним групам. Необхідно запровадити механізм обміну інформацією про зниклих людей, і забезпечити безперешкодний доступ родичів до цих даних.

У червні та листопаді 2015 року Україна сповістила Генерального секретаря ООН про свій намір відступити від деяких зобов'язань, передбачених Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, основоположного документу у сфері прав людини. Внаслідок цього, близько шести мільйонів людей можуть бути позбавлені захисту свої прав в таких місцях, як Красний Лиман, Краматорськ і Маріуполь. Навіть на тих територіях, які Уряд не контролює, Україна все ще має зобов'язання перед своїми громадянами із забезпечення прав людини.

Їх мають почути всі громадяни України

Заявлений відступ від зобов'язань не може бути необмеженим у часі. Це рішення має регулярно переглядатися і бути скасованим – або застосовуватися по відношенню до меншої території – як тільки у ньому не буде гострої необхідності. Гарантії дотримання прав людини для громадян України по два боки від лінії зіткнення зменшать їхню ізоляцію, викоренять головну причину образи на Уряд, та протистоятимуть пропаганді насильства.

У четвер, 3 березня, ми презентуємо доповідь про ситуацію з правами людини за останні три місяці. Моніторингова місія ООН з прав людини готова допомогти Державі у виконанні її обов'язків у сфері прав людини, допомогти почути жертв та свідків порушень прав людини. А також надати голос тим, хто змушені були замовчати, лишитися за межами умовної лінії чи відчувати себе ізольованими. Їх мають почути всі громадяни України.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі