Чому не вдався третій Майдан

Влада зробила і продовжує здійснювати величезну кількість вимушених і навмисних помилок, але, на відміну від режиму Януковича, принаймні навчилася слухати й чути голоси своїх критиків

Третій Майдан в Києві не вдався з багатьох причин. По-перше, тому що сьогодні такий виступ не буде підтриманий критичною масою, необхідною для успіху. Влада зробила і продовжує здійснювати величезну кількість вимушених і навмисних помилок, але, на відміну від режиму Януковича, принаймні навчилася слухати й чути голоси своїх критиків.

По-друге, навіть для невдоволених і готових до протестів неприйнятна сама думка про відкриття внутрішнього "фронту". Про це найточніше сказав офіцер, що прибув з АТО у відпустку й випадково опинився на Майдані. Люди чітко розуміють, що нова революція рівносильна відкриванню воріт перед агресією з Росії і тому цей чинник - стримуючий для більшості патріотично налаштованих громадян.

Заклик одночасно відправити у відставку Президента, Верховну Раду, уряд та РНБО рівносильний тому, щоб обезголовити країну

По-третє, висунуто абсолютно абсурдні й суперечливі вимоги. Заклик одночасно відправити у відставку Президента, Верховну Раду, уряд та РНБО рівносильний тому, щоб обезголовити країну. Зрозуміло, що такий план і такі вимоги могли народитися лише в одному місці. Москві. І це також абсолютно зрозуміло більшості розсудливих людей.

По-четверте, військову уніформу у військовий час у центрі столиці всі, і кияни насамперед, сприймають як пряму загрозу військового перевороту. Щеплення від цього суспільство отримало під час невдалого бунту нацгвардійців у Києві (колишніх військовослужбовців ВВ). Тому акції людей у військовій уніформі викликатимуть у більшості громадян тільки одне бажання - триматися від місць їхнього скупчення якнайдалі. Спроби створити алюзію на воїнів АТО (включаючи жовті нарукавні стрічки) призвели до того, що в суботу-неділю в центрі Києва було вкрай мало пересічних громадян. Я бачив це на власні очі, бо обидва дні був у справах в районі Майдану. І помітив, що люди намагалися якнайшвидше проминути відрізок Майдан - Європейська площа.

По-п'яте, занадто очевидна й пильна увага з боку російських медіа до подій на Майдані. Чого точно не було в 2013-2014 роках (хіба що дуже негативна). Були і прямі стріми з Майдану, і постійні включення он-лайн. Що ставить під великий сумнів компетентність того ж Міністерства інформації, яке перебувало в традиційному анабіозі для себе в мить, коли мало навпаки максимально мобілізуватися. Інформаційні війська і подібні кумедні проекти мовчали, доки їхні "колеги" з Ольгіного репетували день і ніч. Плюс затримання СБУ російського кур'єра з 850 тис. гривень готівкою, який віз гроші в Україну (не виключено, що на Майдан). А скільки за ці дні непомітно просочилося таких кур'єрів, про яких ми нічого не знаємо?

Інформаційні війська і подібні кумедні проекти мовчали, доки їхні "колеги" з Ольгіного репетували день і ніч

По-шосте, обличчя третього Майдану. КУПР (Коаліція учасників помаранчевого майдану. - Gazeta.ua), по суті, рейдерська організація, що роками заробляє на шантажі забудовників. І колишній депутат Кармазін. Востаннє преса писала про нього у зв'язку з достроковими виборами до Верховної Ради в грудні 2013 року. Тоді стверджували, що його кампанію фінансувала "Сім'я". А конкретніше - пан Клименко, що нині докладає титанічних зусиль для повернення додому. Цікавий пазл виходить.

Усі ці питання переважно без відповідей. Москва здійснила тільки спробу розгойдати ситуацію в Україні. Поки що - невдалу. Але якщо дії в центрі Києва залишаться без наслідків, можна не сумніватися, що вірні висновки будуть зроблені і наступні спроби стануть успішнішими.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі