Буремний Листопад

2 листопада на Площі Ринок відбулося військово-історичне театралізоване дійство "Буремний листопад 1918-го", яке було присвячене 96-ій річниці Листопадового чину. Близько 15:00 години до входу Міської ради почали зносити дерев'яні барикади, зброю (кулемети, міномети, автомати), та фішку дійства старенький бойовий бронетранспортер із 10 переодягненими у повстанську форму реконструкторами.

18 жовтня 1918 р. українська парламентарна репрезентація скликала у Львові збори всіх українських послів автрійського парламенту, галицького і буковинського сеймів, представників політичних партій, духівництва та студентства Галичини та Буковини. Збори обрали Українську Національну Раду як політичного представника українського народу в Австро-Угорщині. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Військовий комітет вирішив виступити і взяти владу у Львові до своїх рук. До ранку були зайняті всі стратегічно важливі об'єкти міста.

Реконструктори спорудили дерев'яні барикади і зайняли вхід до міської ради, де обороняли і роздавали людям копії відозв 1918 року про встановлення у Львові української влади. Трохи пізніше розпочалась друга частина атракції, імпровізований бій, участь у якому брали члени товариства "Память" та представники клубів історичної реконструкції з інших міст. На мою думку, такі заходи потрібно проводити регулярно. Адже це є чудовий і водночас цікавий спосіб черпання інформації, ще й історично важливої та патріотично налаштованої. Отже, "культурне бюро" Львівської міської ради, поки інтригує львів'ян та гостей міста, а що ж далі...

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі