Декомунізація: Раву-Руську перейменувати на Раву-Українську?

Хоч президент ще не поставив свого підпису під законами про декомунізацію, в Україні, таке враження, вже багато хто зробив це замість нього.

От, наприклад, на Західній Україні "декомунізація" розпочалася ще до підписання закону. Стало відомо, що дехто з високих чинів у прикордонній службі дав неофіційну вказівку "прибрати" будь-які натяки на Радянський Союз. Дійшло до абсурду – у кількох відділах зняли стенди з радянського періоду історії! Мовляв, через зображення на ньому зірки.

Мабуть, якийсь генерал хотів так вислужитися, що й не звернув уваги, що сучасна українська прикордонна служба є нащадком радянських прикордонних військ, на базі яких і була створена. І, очевидно, якщо це справді генерал, то і вихований він був ще у радянські часи. То чи не варто йому самому зробити із собою те саме, що зі стендами?

Декомунізаційні процеси перетворилися не на патріотизм, а на фанатизм. Дніпропетровськ "перейменували" на Січеслав. Кіровограду, який так назвали у часи радянської імперії, хочуть повернути назву часів Російської імперії – Єлисаветград. Та й що тут говорити, коли знаходяться "мегапатріоти", які моє рідне місто, Раву-Руську, яке незмінно носить цю назву вже 555 років, від моменту першої згадки, задовго до появи і Російської, і Радянської імперії, теж хочуть перейменувати – на… Раву-Українську! Мовляв, "Руська" - це "Російська". Не знаючи минулого, дилетанти беруться творити майбутнє?З таким же успіхом можна повернути колишню назву Хмельницькому. Так назвали Проскурів з нагоди 300-ліття "возз'єднання України з Росією", як твердили радянські історики. Івано-Франківськ, до речі, за таким принципом "декомунізації", теж потрібно перейменувати, адже саме з Каменяра комуністична влада зробила ревного революціонера.

Декомунізація потрібна, але чітка, зрозуміла і непримусова. Ненормально, коли на честь організаторів терору і геноциду названі вулиці й міста. Але яка буде нова назва, повинні вирішувати місцеві громади. А для цього варто спершу провести декомунізацію у головах багатьох людей, які нарешті повинні перестати мислити категоріями совка.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі