Закрутки на зиму: фаршировані баклажани та мариновані печериці
Як казала головна героїня фільму "Москва сльозам не вірить": якщо чоловіки мають справи, то сміливо можуть зайнятися ними, тому що наша продукція зацікавить тільки жінок". Так і ця моя публікація. Публікація-консервація. Я не знаю жодного чоловіка, котрий би робив заготовки на зиму. Мені таке чудо природи не траплялося ))
Вперше я закрила банку років у 13. Мама була шокована, але хвалила мене, як тільки могла. Хоча кухня мала розгромлений вигляд після моїх експериментів. Коли зимою відкрили банки, огірки були смачні та тверді. Відтоді, поки жила з батьками, консервація була моїм святим обов'язком. Пам'ятаю, як із однокласницями та сусідками влаштовували змагання, хто більше і чого закриє. Видумували різні асорті з овочів та фруктів, салати.
Огірки та помідори
Я закладаю в банки по-різному. Окремо огірки, окремо помідори, або комбіную. На велику компанію можна відкрити банку огірків чи помідорів, і все з'їдається. А на вечерю вдома - беру асорті.
Маринад дуже смачний. Він підходить і для огірків з помідорами, і для кабачків.
Інгредієнти:
(на 1 літрову банку):
30 мл оцту 9%
1 ст. ложка солі (без верху)
1 ст. ложка цукру (з верхом)
2 гвоздики
2 лаврових листка
3-4 зубчики часнику
5-6 горошин чорного перцю
зелень (кріп, петрушка, кінза, базилік)
2 кружальця перцю чілі, або дрібку сухого
корінь хріну.
- На низ простерилізованої банки викласти всю зелень та спеції.
- Далі - овочі: огірки, помідори, кабачки, патисони.
- У банку до овочів покласти сіль, цукор, оцет. Залити окропом.
- Ставимо банки в духовку на 10-15 хв при температурі 200 °С.
- Стерилізуємо кришки: в окропі кип'ятимо хвилин 5-8
- Закручуємо банки, перевертаємо кришкою донизу, на добу закутую в теплий рушник.
Маринований солодкий перець
(Мій улюблений)
Інгредієнти:
3 кг болгарського перцю (беру різного кольору, в банці виглядає дуже гарно)
1 л води
1,5 склянки цукру (склянка - 200 г)
2 ст ложки солі
0,5 склянки оцту 9%
1 склянка рафінованої олії
3-4 лаврових листки.
Спосіб приготування:
- Перець помити та почистити. Розрізати на чотири частини. Ще раз промити, щоб не було зерняток.
- Підготувати маринад: вода, сіль, цукор, оцет, олія, лавровий лист та довести до кипіння.
- Перець партіями класти у маринад, що закипів, і варити хвилин 5 із моменту закипання.
- Перець викласти у стерилізовані банки, залити маринадом. Покласти в духовку на 5 хв. при температурі 200 °С.
- Вийняти банки з перцем та закрити стерилізованими кришками.
- Перевернути банки та тримати в такому стані до охолодження. Закутувати не треба.
Ще один маринад для перцю:
1 л води
3 ст ложки цукру
1 ст ложка солі
1 ч ложка лимонної кислоти
3-4 зубчика часнику
1 чайна ложка зерен гірчиці.
Спосіб приготування такий, як і в попередньому рецепті.
Баклажани консервовані з зеленню та часником
Я баклажани люблю в будь-якому вигляді.
Інгредієнти:
1 кг баклажанів
Пучок зелені (кріп, петрушка, кінза)
1 головка часнику
2 ст ложки оцту 9%
1 ст ложки солі
1 л води
(оцет та сіль розраховані на літрову банку консервованих баклажанів)
Спосіб приготування:
- Баклажани помити, відрізати плодоніжку, зробити боковий надріз
- Бланширувати хвилин 15-20 в окропі
- Помити в холодній воді та віджати з них воду
- Дрібно порізати зелень. Часник - дрібно порізати або роздавити, змішати із зеленню.
- Цією сумішшю нафарширувати баклажани. Порізати їх кільцями та викласти у простерилізовану банку.
- Залити оцтом та стерилізувати: 0,5 л - 15 хв, 1 л - 25 хв, 3 л - 35 хв.
Мариновані печериці
Цей рецепт дозволить зекономити ваш бюджет. У магазині мариновані печериці недешеві, і якість не завжди відповідає ціні. Рекомендую звернути увагу на цей рецепт - не прогадаєте)))
Інгредієнти:
1 кг печериць (маленьких)
1 л води
1 ст ложка солі
1 ст ложка цукру
1 ст ложка оцту (на л1трову банку)
1 ст ложка олії
5-6 лаврових листа
5-6 горошин перцю душистого
2 ч ложки зерен гірчиці
3-4 гвоздики.
Спосіб приготування:
- Ретельно кілька разів промити печериці. Очистити від плівки
- Приготувати маринад. У холодну воду покласти сіль, цукор, спеції, олію.
- Покласти гриби в окріп та варити протягом 30 хв. Індикатор готовності - гриби опустяться на дно.
- Банки простерилізувати.
- Викласти гриби та залити оцтом (в рецепті розрахунок на літрову банку), залити киплячим маринадом.
- Банки закрити простерилізованими кришками, укутати в рушник, та залишити на добу.
Тепер ви знаєте як законсервувати печериці і не тільки!
Смачного!
Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують".