Розкаяння свідка

марихуанаЗвичайна українська родина. Глава сім'ї та єдиний її годувальник – Остромогильський Євген Володимирович, дружина-домогосподарка Ганна Георгіївна, неповнолітні діти – 12-річна донька Лія та 14-річний син Юрій. Разом з ними проживає батько Ганни – пенсіонер Георгій Васильович. Звичайна сім'я, звичне життя в столиці України. Жили як всі - спокійно та мирно, поки одного ранку до них в двері не постукали...

8 червня цього року близько  10.00 ранку в двері до Остромогильських  постукав чоловік у міліцейській формі і представився дільничним. Не показавши свого посвідчення, заявив, що на їхню сім'ю від сусідів поступила скарга на те, що вони нібито голосно скандалять. Ганна Георгіївна спробувала вийти до нього, щоб вияснити, про що йдеться, але дільничний почав силою заштовхувати її назад у квартиру. У цей момент до них підбіг одягнений у цивільне чоловік і представився співробітником ВБНОНу. Також не показавши посвідчення, повідомив, що у них є ордер на обшук її квартири. Буквально слідом за ним підійшли два понятих Кавенюк О.Г. та Заграй В.О., слідчий Князьська А. В. і ще обнонівці - Тєрьохін А.Ю., Родченко С.В., Савчук О.А. Ніхто з них посвідчення не пред'явив. Зайшовши до квартири, копію ордера вручили власниці оселі Ганні Георгіївні, а Євгену сказали, щоб він добровільно здав наркотики, або ж вони почнуть обшук. Останній, не розуміючи, про що йдеться, відповів: "Шукайте." І обшук почався.

Тим часом пані Ганна ознайомилась зі змістом ордера (його видала суддя Антонова Н.В.). Згідно документа, її чоловік Євген пару місяців тому продав за 360 грн наркотик канабіс  Ярославові Тимошенку. Під час обшуку у квартирі міліціянти "знайшли" 2 пакетики з  якоюсь травою, Євгена відвезли до РОВД, де він написав пояснювальну записку, потім відпустили. Пізніше з висновку експертизи стало відомо, що в пакетах знаходився JWH-018 . Йому інкримінували 309-ту статтю – покарання за зберігання наркотиків.

Родина не розуміла, як таке могло з ними статися? "19-річного Ярослава Тимошенка Євген трошки знав: вони якось посварились під час вигулу собак во дворі. Але на тому інциденті спілкування і завершилось. Ні про які наркотики Євген і гадки не мав!" - розповідає Ганна.

Ярослав, з вини якого на Остромогильських посипались нещастя , обмовив Євгена. Не з доброї волі, звичайно. Примусили. Люди в погонах. Люди, які повинні боротися зі злом, а не приносити його в оселі простих українців.

З'ясувалося, що 4 квітня нинішнього року Ярослав купив собі біля метро Лісова 6 поліетиленових пакетиків і 1 п'ятку в паперовому згортку наркотика канабіса. Привіз і заховав це все в під'їзді будинку, де, за збігом обставин, проживає родина Остромогильських. Наступного дня,приблизно о 20.00 зайшов і забрав, але на першому поверсі його затримали працівники ВБНОНу Голосіївського р-ну. Вони, не представившись, почали його обшукувати і в кишені знайшли канабіс.

Тортури почались на місці. Заламавши руки, нічого не пояснюючи, почали бити. Двоє тримали за руки, а третій душив за горло. Потім поїхали до РУ ГУМВС України в Голосіївському районі. Там в кабінеті хлопця ніхто не слухав, а почали йому диктувати текст його ж пояснення. Правоохоронців не цікавила правда. Вони проігнорували справжнє місце купівлі "травички" та примусили написати, що канабіс йому продав хтось із мешканців будинку, де затримали Ярослава. Окрім Євгена Ярослав нікого не знав, отже, під тортурами вказав на єдину людину, яку він знав у цьому будинку - на Євгена.  Навіть прізвища його Ярослав не знав.

Під тиском працівників ВБНОНу Голосіївського РУ ГУ Ярослав вказав ці неправдиві дані! Вказав, тому що боявся за своє життя та здоров'я! Потім зателефонували його батькам. Прийшов батько, приніс  паспорт і Ярослава відпустили додому.

Дома він пробув тиждень, не виходячи на вулицю, оскільки був дуже зляканий погрозами  працівників ВБНОну. На обличчі  були 2 гематоми і  розсічення, проте через страх він не пішов знімати побої.

Тимошенко Я. був засуджений за ст. 309 ч. 1 КК України і звільнений від кримінальної відповідальності за ст. 309 ч. 4 КК України Голосіївським районним судом. Його відпустили додому... А на невинну людину було зведено наклеп…

Минуло майже три місяці після проведення обшуку і тільки тоді міліціянти знову з'явились на порозі квартири Остромогильських. 29 серпня, приблизно о 18.00 Євгена було затримано вже за ст. 307 ч. 2 КК України в оселі дружини, де вони разом мешкали 11років. А вже 30 серпня суддя Чередниченко Н.П. ухвалила міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або залог у сумі 91.760 грн., припустивши, що Євген може сховатися від слідства, хоча підозрюваний відповідав на всі дзвінки та приходив за першим викликом. Звичайно, у родини таких грошей не було і Євген залишився у під вартою.

За час розслідування слідча Князьська А.В. відхилила два клопотання. Перше - з приводу проведення очної ставки між Ярославом та Євгеном, друге - допит свідків, які можуть підтвердити його алібі на 5.04.2013р., обґрунтувавши це тим, що мати Євгена Тетяна Т. не захоче давати покази на підставі ст. 63 Конституції України.

На початку вересня слідчий Голосіївського РУ ГУ МВС Князьська Анастасія Володимирівна (в провадженні якої знаходилась справа по ст. 309 ч. 1) зателефонувала Ярославові  і наказала з'явитися в Голосіївський суд м. Києва для підписання якихось документів. Слідча наполягала, щоб Ярослав написав прохання не викликати його в якості свідка на судові засідання по кримінальній справі за ст. 307 ч. 2 щодо Остромогильського Євгена (того, котрого він обмовив під тиском робітників ВБНОНу).

У відповідь Ярослав заявив, що хоче поміняти покази, дані під тиском та розповів, як все було насправді.  Князьська заспокоїла його і сказала, що буде прокурорська перевірка. А поки необхідно все це розповісти в прокуратурі. Ніяких документів Ярослав тоді не підписав, Князьська письмово ніде нічого не зафіксувала. Через два тижні хлопцю запросили до прокуратури. Ярослава прийняв помічник прокурора Нечепаренко, потім відвели до заступника прокурора. Останній запитав, чому це раптом було вирішено поміняти покази? "Совість замучила. Адже сидить ні в чому невинна людина." - пролунало у відповідь.

Але Ярославова правда прокурорам не сподобалась. Заступник прокурора направив Ярослава до заступника начальника слідчого відділу Голосіївського РВВС Гриценка, щоб останній розібрався в цій справі. У Гриценка Ярослав знову потрапив під тиск співробітників міліції. "Якщо  зміниш покази, то сядеш замість Євгена" - попередили свідка. Але Ярослав вперто наполягав на своєму. Його стали залякувати  в'язницею  за дачу неправдивих показань та він втратить можливість вчитися та будувати кар'єру. В решті Ярослава посадили в камеру.

В цей же час викликали його батька, котрий написав якусь заяву що ніби-то на Ярослава здійснюється тиск від дружини Євгена, щоб той змінив покази. І після цього парубка відпустили.

Через деякий час слідчий знову викликав хлопця. Тепер правоохоронці почали тиснути через батьків. Під тиском батька Ярослав підписав прохання не викликати його в якості свідка на судові засідання у справі Остромогильського Є., буцімто боїться тиску з боку Євгена.

Всю цю історію Ярослав Тимошенко особисто розповів в "Об'єднанні Богдана Хмельницького". Переймаючись долею обмовленого ним чоловіка, одночасно боячись міліції, хлопець шукав якогось сприятливого для Євгенія виходу із ситуації. Власна, зіпсована негідним вчинком, репутація скребла душу.

Дізнавшись з Інтернету про "Об'єднання Богдана Хмельницького", Ярослав прийшов до ії приймальні. Він поділився з правозахисниками організації побоюваннями: якщо він скаже в суді правду, то міліціянти можуть засудити за дачу завідомо неправдивих свідчень. В "Об'єднанні" його заспокоїли і запевнили, що в суд треба з'явитися, говорити там лише правду. Засудити його не зможуть, бо покази він давав під тиском.

Віднині правозахисники та журналісти "Об'єднання Богдана Хмельницького" беруть під контроль судові засідання по справі Остромогильського Євгена. Дуже сподіваємось, що Ярослав не побоїться тиску і погроз нечесних людей в погонах, з'явиться в суд і дасть правдиві покази, після чого Євгена відпустять і він повернеться до своєї родини, яка дуже хвилюється за несправедливе затримання Євгена.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі