День матері має стати народним святом

День матері в УкраїніУкраїнці мають багато традиційних свят, історія яких тягнеться ще споконвіків. Проте якихось сімдесят років радянського режиму змогли перекреслити та викинути з пам'яті багатьох українців низку свят, які стали відзначатися у дуже вузьких колах. Так у 1939 році радянська влада заборонила День матері.

День матері в Україні відзначається у другу неділю травня (у 2013 році святкування припадає на 12 травня), бо це місяць Пречистої Діви Марії, яка благословила у хресну путь свого єдиного сина ­­– Спасителя людства. До Матері Божої звертаються християни, просячи заступництва і допомоги. Матір – продовжувачка роду, шанувана в усі часи.

Історія Дня матері в Україні

Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика "Жіноча доля" Олена Кисилевська. Також, 1929 року "Союз українок" зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації "Просвіта""Рідна школа""Пласт", "Сокіл" та ін. організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді, День Матері відзначали дуже широко.

У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулось в Україну.

За часів незалежної України свято відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня згідно з Указом Президента України "Про День матері" від 10 травня 1999 року № 489/99.

Сумні реалії

Не зважаючи на те, що День матері в Україні є офіційним святом, держава та влада нічого не зробила для того, що зробити його загальнонаціональним. Кожного року матерям-героїням видаються якісь сухі пайки, премії, грамоти. А діти у дитячих садочках і уявлення не мають про. Що таке свято існує. Натомість щороку з бюджету викидаються мільйони гривень, щоб відзначити 8 березня, започатковане, як пролетарське феміністське свято Міжнародний день жінок-робітниць. У дитячих садочках та школах дітей привчають що саме 8 березня є міжнародним жіночим святом, не зважаючи на те, що розпочалося воно у 1857 року з демонстрації повій, і сьогодні залишається державним святом лише у ряді пострадянських та соціалістичних країн.

Зробимо свято народним!

Проте ми з вами давно вже перестали сподіватися на владу, особливо на нинішню. Українці самостійно згуртувавшись розгрібали снігові замети, латали ями на дорогах, захищали пам'ятки архітектури. При цьому виходило у нас це значно краще, ніж у наших можновладців. Тому, від імені Молодого Народного Руху, ми закликаємо усіх українців долучитися до святкування Дня матері та зробити його дійсно народним святом. Давайте разом привітаємо наших матерів та дружин, хрещених та бабусь, просто незнайомих жінок з дітьми на вулицях – вони це заслужили!

Акція "Привітай свою матусю!"

У неділю, 12 травня, Молодий Народний Рух проведе акцію "Привітай свою матусю!", присвячену Дню матері, у ряді регіонів України. Зокрема у Сумах, Івано-Франківську, Тернополі, Луцьку, Дніпропетровську, Черкасах та інших містах.

У Києві акція розпочнеться о 12:00 на Майдані Незалежності й триватиме до вечора.

Під час акції активісти організації розкажуть про традиції Дня матері в Україні та світі, пояснять, чому саме День матері, а не 8 березня, має бути загальноприйнятим жіночим днем в Україні,  дадуть можливість дітям власноруч виготовити подарунки та привітати своїх матусь.

За додатковою інформацією звертатися до координатора акції Олексія Захарченка за телефоном 0975102303 або електронною поштою [email protected].

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі