Veresen
Економіст з міжнародних економічних відносин. Тема захищенної наукової роботи - "Пороги міжнародних ринкових відносин в науці" (на німецькій мові).
10.03.2013

УКРАЇНСЬКА ЦЕРКВА - СИМВОЛІКА (2)

_____________________________________________________________________________

Різноманітні архітектурні форми Церкви можна привести до двох основних: головна споруда, або базиліка і кругла, або довга зала. Уже в ранню добу ці дві форми були об'єднанні в одну і, як основа церкви, постав хрест, - найважливіший і найбільш поширений символ християнства. При тому, існує дві форми хреста: грецький - з чотирма рівними сторонами, і латинський хрест, у якого вертикальна лінія довша поперечної.

Церковна громада збирається "в хресті", який одночасно є символом жахливої і лютої смерті Ісуса і його воскресіння. Хрест символізує смерть і життя, страждання і надію, страх і віру (стійкість, певність). Все, що становить людське життя, знаходить своє місце в хресті.

Алтар Українського храму становить земля Вишневеччини (возвишення), де знаходяться Східні ворота Храму (Угроїди). Хресна зала твориться "квадрою" між ріками Дністер, назва якого присвячена Місяцю, і рікою Прип'ять, назва якої присвячена Луні (чоловічий і жіночий образ). "Квадра-зала" церкви називається також "ковчег" (біблійне - "ковчег спасіння").

Чотири стіни квадри-ковчега присвячені чотирьом євангелістам. Північна стіна присвячена євагелісту Луці, якого символізує назва міста Луцьк. Атрибутом Луки вважається віл (бик) і саме тому там недалеко знаходиться містечко "Биків". Але символіку "вола" зберігає також назва ріки Стир ("Stier" в німецькій мові - бик, віл, сузіря Тільця). Водночас, назва "Стир" має значення "наглядати" (зорити), як в імені "Лука" (пор.: англійське "look" та німецьке "stieren" - дивитися, настирно наглядати).

Західна стіна квадри-ковчега присвячена євангелісту Марку (або - Юру від французького слова "jurer" - божитися, докоряти), атрибут якого - лев, у назві міста Львів. Сила і ярість Марка передається назвами у довкіллі міста Львова (м. Красне від "krass" - ярий), Великий Березний, Щекотів, Щекарів та інші.

Східна стіна квадри присвячена євангелісту Матвію, а його атрибутом є голубка-горлиця, образ якої зберігає назва міста Фастів (і ріка). В старогрецькій мові "?????" - дика голубка, стрепет. В імені євангеліста Матвія основу становить індоєвропейське слово "matti" (matheus) - знання, повчання. Тут же знаходяться "мудрі" назви - Уманьщина, ріка Синюха (німецьке "sin" - "Sinn" - розум).

Південна стіна квадри присвяченна євангелісту Іонану (Предтечі), атрибутом якого є сокіл. Образ сокола зберігають назви "Соколово" біля гирла ріки Збруч, назва якого несе у собі значення "літати" (дунайська латинь "zbura" - літати, лет, політ і пор.: Летичів).

В центрі квадри Українського храму знаходився Чотирьохликий кумир (нині він знаходиться в музеї у Польщі), образ якого символізує Чотири сонця ("Слово о полку Ігоревім"), чотири сторони світу (Обереги України) і чотирьох євангелістів.

В центрі церковної квадри ("ковчега спасіння") знаходиться Почаївська Лавра (Лавра Надії), а назва тутешньої ріки Іква нагадує про Молитву і Богиню Молитви Літу, або Оранту. Назва ріки Іква має грецьку основу "ї??" (?????) - уклінно молитися (молитва).

Йордан називає народ молитви "венетами" від санскриту "vene" - молити. У "Баварського географа" вжита назва "черіяни" (від дунайської латини "cere" - молити, просити). Народ наш називається "християни" від грецького слова "???" (?????) - молити, просити.

Образ християнського народу України автор "Слова о полку Ігоревім" нагадує молитвою Єфросинії Ярославни і словами "поборолись за християн". Ім'я княгині, дочки Осмомисла Галицького Ярослава, "Єфрасинія" (??-????????) - "Молитвена". Галицька земля - П'ємонт України і земля Надії України (Почаївська Лавра). Не тільки супроти цієї землі, Надії України, але й проти всієї України і українського народу нині ополчилися сатана і все його поріддя. За науськуваннями сатани (див.: Микола Гоголь, "Жахлива кара") народ християнський називають "бидлоукрами", "бидломовнюками", "бидлоселюками", "какломовними" і т. і.

___________________________________________________________________________

(продовження буде)

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі