Олександр Бригинець
Журналіст, громадський діяч, Позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО
04.01.2013
10

Комітет культури повинен не підтримувати будівництво Десятинки

Я зроблю все, щоб законопроект Партії регіонів про будівництво нового храму на підмурках Десятинної церкви у Києві не пройшов погодження Комітету ВРУ з питань культури і духовності та не був підтриманий Парламентом.

Як відомо, у ВРУ зареєстрований законопроект про відродження Десятинної церкви у Києві. Ініціатором законопроекту є депутат від Партії регіонів, представник президента у парламенті Ю. Мірошниченко.

Цим законопроектом Партія регіонів підтвердила свої справжні плани, щодо історичного об'єкту, незважаючи на заяви колишнього міністра культури В. Кулиняка та голови КМДА О. Попова щодо неможливості відновлення храму. А значить скандально відомий проект музеєфікації залишків Десятинної церкви, який знаходився в Головархітектурі, таки дійсно є підготовкою до будівництва нового храму.

Нагадаю, відповідно до проекту "Проект консервації та сучасної музеєфікації залишків фундаментів, проект благоустрою території та будівництва музею над рештками Десятинної церкви", між підмурками планується вбити 18-метрові бетонні палі, на яких буде встановлена плита моноліт. Плита в свою чергу може слугувати своєрідним фундаментом для новобудови, наприклад, для будівництва нової церкви.

Я вдячний представникам Партії регіонів за те, що вони розсекретили свої справжні наміри і про них тепер знає громадськість, яка, впевнений, зробить все можливе, щоб не допустити цього акту вандалізму. А я як голова профільного підкомітету зроблю все, щоб цей проект закону не був підтриманий Комітетом з питань культури і духовності.

Відповідно до міжнародних конвенцій унікальною пам'яткою є саме підмурки Десятинної церкви. Будівництво, яке провладні депутати називають відновленням Десятинної церкви насправді є фікцією. Адже з точки зору пам'ятко-охоронного законодавства, відновленням можуть вважатися лише ті дії, які відтворюють перешопочатковий вигляд об'єкту. Але зображення зовнішнього вигляду колись зруйнованого храму не залишилося. Тому будь-які дії стосовно підмурків Десятинної церкви суворо заборонені законом.

Нагадаю, наприкінці минулого року Міністерство культури України висловило свою позицію щодо підтримки думки провідних дослідників у галузі візантійської та давньоруської архітектури, що нині не можливо виконати науково-обґрунтоване відтворення Десятинної церкви (ХХ ст.) для її будівництва в натурі.

Крім того, у Міністерстві культури визнали, що Старокиївська гора перебуває у критичному стані, тому не витримає будівництва і сповзе донизу разом з Національним музеєм історії України.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі